Vágólapra másolva!
Vasárnap este kis híján újabb két klasszis adta fel az amúgy is az Open-korszak sérülésrekordját hozó US Opent. Rafael Nadal a meccse után lett rosszul, Flavia Pennetta közben, ám mindketten továbbjutottak. A férfiaknál a legjobb 16 között négy hazai versenyző is lesz.

Rafael Nadal három szettben búcsúztatta David Nalbandiant a US Openen, majd a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón rosszul lett. Mint később kiderült, a spanyol lába görcsöt kapott, az arca eltorzult a fájdalomtól, majd Nadal fokozatosan becsúszott a szék alá. Ezek után az újságírókat kiküldték a teremből, a spanyolnak inni adtak, a lábát pedig masszírozták. A második kiemelt ugyanakkor folytatja a tornát, az eset után pár perccel kijelentette: "Csak begörcsölt a lábam, ennyi az egész." Nadal korábban többször panaszkodott már arra, hogy a férfi versenyeket szervező ATP túl sűrű versenynaptárat állít össze, amely egyrészt rendkívüli megterhelő, másrészt nem ad lehetőséget regenerálódásra.

Szenvedett a nőknél a legjobb nyolc közé jutó Flavia Pennetta is. Az olasz a meccsért adogathatott Suai Peng ellen, mikor egy sprintekkel teletűzdelt hosszú labdamenet végén öklendezni kezdett, aztán a pálya végi fal tövébe ment, úgy tűnt, erős hányinger gyötri, de nem jött ki belőle semmi, a mérkőzésvezető viszont megintette.

Pennetta játéka nagyon visszaesett, kínai ellenfele kiegyenlített, majd a rövidítésben 5-0-ra és 6-2-re is vezetett. Ekkor azonban kisebb csoda történt: a teljesen szétesett, fizikálisan kikészült olasz előbb hárított négy szettlabdát, majd behúzta a meccset. Könnyen lehet, hogy egy döntő játszmának neki sem vágott volna Pennetta.

Forrás: AFP
Pennetta kiszenvedte a továbbjutást

A nap meccsét Gilles Simon játszotta Juan Martin Del Potróval. A négyszettes csata minden egyes játékáért keményen meg kellett küzdeni, jellemző, hogy három perc híján négyórás találkozó kerekedett. A hajrára az argentin nagyon elfáradt, bár a negyedik szettben brékhátrányból visszajőve eljutott a rövidítésig, ott Simon sokkal jobban koncentrált, és bejutott a legjobb 16 közé.

Oda, ahol idén négy amerikai is lesz: Mardy Fish már korábban továbbjutott, Andy Roddick, John Isner és Donald Young vasárnap került oda. Utóbbi a mezőny egyetlen szabadkártyása, aki Stanislas Wawrinka után a szintén kiemelt Juan Ignacio Chelát győzte le, a nyolc közé jutásért pedig Andy Murray-vel találkozik majd. Az 1989-es születésű, balkezes játékos pillanatok alatt óriási közönségkedvenccé nőtte ki magát.


Nadal lecsúszik a székről a sajtótájékoztatón


US Open, férfi egyes, 3. forduló:
Nadal (spanyol, 2.) - Nalbandian (argentin) 7:6 (7-5), 6:1, 7:5
Murray (brit, 4.) - Lopez (spanyol, 25.) 6:1, 6:4, 6:2
Roddick (amerikai, 21.) - Julien Benneteau (francia) 6:1, 6:4, 7:6 (7-5)
Simon (francia, 12.) - Del Potro (argentin, 18.) 4:6, 7:6 (7-5), 6:2, 7:6 (7-3)
Isner (amerikai, 28.) - Bogomolov Jr. (amerikai) 7:6 (9-7), 6:4, 6:4
Müller (luxemburgi) - Kunyicin (orosz) 6:1, 6:4, 6:4
Young (amerikai) - Chela (argentin, 24.) 7:5, 6:4, 6:3
Ferrer (spanyol, 5.) - Mayer (német, 26.) 6:1, 6:2, 7:6 (7-2)

női egyes, nyolcaddöntő:
Pennetta (olasz, 26.) - Peng (kínai, 13.) 6:4, 7:6 (8-6)
Kerber (német) - Niculescu (román) 6:4, 6:3
Zvonarjova (orosz, 2.) - Lisicki (német, 22.) 6:2, 6:3
Kerber (német) - Niculescu (román) 6:4, 6:3