Vágólapra másolva!
Kővágó Zoltán a harmadik helyen végzett csütörtökön diszkoszvetésben az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat zürichi versenyén.

A 2004-ben olimpiai ezüstérmes magyar nehézatléta az utolsó kísérletére elért 65,58 méteres dobással érdemelte ki a bronzérmet.

Második lett 66,69-cel és ezzel megnyerte a GYL-szériát az olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Alekna, míg a győzelmet - a nemzetközi szövetség honlapja szerint - 67,02-vel a dél-koreai Teguban másfél hete vb-címét megvédő német Robert Harting harcolta ki.

A férfiak 100 méteres síkfutásában a Gyémánt Liga-döntőben is nyert a világbajnok jamaicai Yohan Blake, méghozzá a Teguból sérülés miatt hiányzó honfitársát, a világranglista-vezető Asafa Powellt is legyőzve. A világcsúcstartó és a vb-döntőből kizárt Usain Bolt kivételével gyakorlatilag teljes volt a mezőny a klasszikus sprintszám rajtjánál, ám néhány méter után egyértelművé vált, hogy csak a két jamaicai van versenyben az első helyért. Powell féltávnál valamivel előrébb futott, de ezt követően Blake állva hagyta, s biztosan, 9.82 mp-es egyéni csúccsal győzött, riválisa pedig a második lett úgy, hogy láthatóan fájdalmakkal küzdött.

A svájci csúcseseményen minden számban ott voltak a tegui bajnokok, akik közül többen megismételték néhány nappal korábban, több ezer kilométerrel arrébb mutatott formájukat. Így például 100 gáton az ausztrál Sally Paerson, női 800 méteren az orosz Marija Szavinova, férfi 400 méteren a grenadai Kirani James, férfi 3000 akadályon a kenyai Ezekiel Kemboi tudott győzni.

A világbajnokság első számú női sprintere, a 100-on első, 200-on második amerikai Carmelita Jeter sem veszített lendületéből, most a hosszabbik távon nyert magabiztosan, honfitársa, a Teguban is mögötte beérő Allyson Felix előtt.

Akadtak azonban olyanok is, akik érezhetően leeresztettek, mire Zürichbe értek, ilyen volt például a női 400 gáton kis híján világcsúcsot futó amerikai Lashinda Demus, aki ezúttal csak harmadik lett, s több mint másfél másodperccel volt lassabb, mint a vb-n, de a távolugró Dwight Phillips, illetve a női gerelyhajításban bajnok orosz Marija Abakumova is elmaradt világbajnoki önmagától.

Győzött viszont a vb-n is elsőként célba érő, de szabálytalanság miatt ott kizárt kubai Dayron Robles 110 m gáton.

A zürichi verseny a GYL-sorozat első döntője volt, melyen az első három dupla pontszámot kapott minden számban. A sorozat győztesei 40 ezer dollárral gazdagodtak. A második döntőre jövő pénteken kerül sor Brüsszelben.