Vágólapra másolva!

Magyarország rendezi a 2013-as birkózó-vb-t

Magyarország rendezheti 2013-ban a birkózó-világbajnokságot - tájékoztatott Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke.

A nemzetközi szövetség (FILA) elnöksége Isztambulban, a hétfőn rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokság helyszínén határozott a 2013-as vb rendezőjéről, és a döntést utána jóváhagyta a kongresszus is.

"Hatalmas sportdiplomáciai siker ez. Már a 2011-es vb-t is megpályáztuk, de akkor lecsúsztunk róla, viszont megígérték, hogy új kandidálás esetén a következő vb-t megrendezhetjük" - mondta Gáspár Tamás, a magyar szövetség főtitkára, aki arról számolt be, hogy Magyarország mellett az Egyesült Államok, Lengyelország, Svédország és Üzbegisztán jelentkezett az esemény rendezési jogáért.

A magyar pályázat szerint két év múlva, szeptemberben a SYMA-csarnok lesz a helyszíne mindhárom fogásnem - kötött, szabad, női - vb-jének.

Budapest legutóbb 2005-ben rendezett birkózó-világbajnokságot, akkor a Papp László Sportarénában zajlottak a küzdelmek.

Elfogadható sorsolást kaptak a magyarok

Elfogadható sorsolást kapott mindhárom magyar birkózó, aki a hétfői vb-nyitónapon lép szőnyegre. A vb-n a kötöttfogásúak kezdik meg a küzdelmet, és a 37 indulót számláló 55 kilósok között Módos Péter dominikai ellenféllel kezd, majd sikere esetén lengyel vagy észt rivális várhat rá.

A 52 versenyzőt felvonultató 66 kg-ban Lőrincz Tamás spanyol ellenféllel kezd, a második meccsén pedig román vagy tadzsik vetélytársa lehet. A 44 fős 96 kg-ban Kiss Balázs görög riválist kapott, majd dél-koreai vagy török ellenfél következhet.

"Nincs könnyű ág. Ha valaki döntőbe akar jutni, márpedig mindhárman oda akarnak, akkor biztos, hogy lesz az útjukban olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki érmes" - mondta Struhács György szövetségi kapitány.

A vb-n minden súlycsoportban az első hat helyezett szerez londoni indulási jogot.