Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) belső vizsgálatot indít annak nyomán, hogy a BBC állítása szerint két garantált londoni olimpiai aranyéremért cserében nyújtott támogatást a szervezetnek egy azeri befektető. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság üdvözli az eljárást, egyben jelezte, hogy adott esetben maga is vizsgálódik az ügyben.

A BBC csütörtökön arról számolt be, hogy az AIBA égisze alatt futó World Series Boxing-ligát kilencmillió dollárral támogatta egy azeri befektető, cserében ötkarikás sikereket kért. Vu Csing Kuo, az AIBA elnöke ugyan abszurdnak, valótlannak és nevetségesnek nevezte az állítást, de ígérte, az általa vezetett szervezet vizsgálatot indít.

Jacques Rogge, a NOB elnöke üdvözölte, hogy az AIBA eljárást indított, és egyben kéri a botrányt kirobbanó BBC-t, álljon elő a bizonyítékokkal. Hozzátette: minden korrupciós ügyet komolyan kell kezelni.

Az azeri ökölvívó-válogatott a legutóbbi, 2008-as pekingi olimpiáról egyetlen bronzéremmel tért haza. Az AIBA-nak nem ez az első hasonló ügye. A 2004-es athéni olimpia alatti bírói részrehajlások és a pontozások körüli problémák miatt a NOB egymillió dollárt tartott vissza az ökölvívásnak járó alapból.

A mostani botrány kipattanásának időpontja valószínűleg nem véletlen, a jövő hétfőn kezdődik ugyanis Bakuban az olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság.