Vágólapra másolva!
A jelen profi bokszának tán legkiemelkedőbb alakja, Manny Pacquiao többségi döntéssel (114-114, 116-112, 115-113) győzött a mexikói Juan Manuel Márquez ellen szombaton a Boksz Világszervezet (WBO) váltósúlyú kategóriájának vb-övéért a Las Vegas-i MGM Grand Arenában. Márquez szerint csalás történt, és elképzelhető, hogy visszavonul, Pacquiao szerint egyértelmű, hogy ő nyert.

A nyolc különböző kategóriában is világbajnoki címig jutott, 32 esztendős Fülöp-szigeteki öklöző harmadszor csapott össze Márquezzel, aki egy döntetlen és egy vereség után ismét alulmaradt. Amikor kihirdették az ítéletet - két pontozó Pacquiaót hozta ki győztesnek, a harmadik döntetlenre adta a meccset -, a közönség hangos pfújolásba kezdett.

"Másodszor fosztanak meg az övtől, és ez volt a rosszabbik eset, kétségtelen, hogy én nyertem" - hangoztatta a 38 éves mexikói, aki a bejelentés hallatán kiviharzott a ringből. "Számomra mindig a közönség véleménye a legfontosabb, és egyértelműen úgy látták a nézők, hogy én nyertem, nemcsak a ringben győztük le Pacquaiót, hanem a ringen kívül is" - mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Márquez, utalva arra, hogy kifütyülték ellenfelét a döntés kihirdetése után.

"Intelligensen, Pacquiao stílusához alkalmazkodva bokszoltam, nem tudom, hogy mit kellett volna még tennem, hogy a pontozóknál is én nyerjek. Most hazamegyek, és leülök a családommal megbeszélni, hogy van-e értelme így a folytatásnak, még az is lehet, hogy visszavonulok."

"Ez egy vicc volt, mindenki látta, hogy Manuel nyert" - reagált Ignacio Beristain, Márquez edzője.

Pacquiao szerint ugyanakkor igazságos eredmény született, annak ellenére, hogy Márquez többször is eltalálta őt. "Márquez egy fantasztikus bunyós, talán a legjobb a világon a visszatámadásban. Néhány ilyen akcióból valóban eltalált, de ez is csak azért fordulhatott elő, mert folyamatosan én irányítottam, és támadtam őt. Teljesen világos, hogy én nyertem" - idézte a Boxingscene.com szaklap a Fülöp-szigeteki bunyóst, akit megkérdeztek arról, hogy van-e esély egy újabb, Márquez elleni meccsnek. "Kérdezzék meg a menedzseremet, én most visszamegyek a Fülöp-szigetekre, mert van néhány irodai munkám, amelyet el kell intéznem."

Bob Arum, Pacquiao promótere szerint van esély egy újabb visszavágóra. "Megbeszélem ezt Mannyvel és Manuellal, de szerintem nincs akadálya neki, talán már májusban ismét összecsaphatnak. Amit ők csinálnak, az maga a nagybetűs boksz, miért kellene megfosztani ettől a nézőket?" - fogalmazott Arum.

A sorozatban 15-ödször diadalmaskodó Pacquiao - aki 22 millió dollárt kapott a találkozóért - három vereség és két döntetlen mellett 54-edszer hagyta el győztesen a szorítót, 38 alkalommal kiütéssel lezárva fellépését. Az ötmillióval gazdagodó Márquez 52 siker mellett hat vereségnél és egy döntetlennél tart.