Vágólapra másolva!
Csak az utóbbi pár hónapban négy olyan csúcsbokszmeccset rendeztek, amelynek végeredményét több bokszoló és a közönség is megkérdőjelezte. A profi ökölvívásban a csalás emlegetése általános jelenség, egy évtizedes rutinnal rendelkező profi pontozó azonban az [origo]-nak azt mondta, sok körülmény torzítja az összképet.

Múlt hétvégén, az év egyik legrangosabb bokszmeccsén Manny Pacquiao vitatott körülmények közt védte meg a Boksz Világszervezet (WBO) váltósúlyú vb-övét Juan Manuel Márquez ellen. Bár több bokszoló is a csalást emlegető mexikóit látta jobbnak, nem egyértelmű, hogy érdemtelenül nyert a pillanatnyilag a világ legjobb profi bokszolójának tartott Pacquiao.

Ahogy véget ért a meccs, Márquez ököllel a levegőbe csapott, míg Pacquiao lehajtott fejjel elindult a saját sarka felé, majd a Las Vegas-i MGM Grand Arena közönsége kifütyülte a Fülöp-szigeteki bunyóst, amikor kihirdették a 114-114, 116-112, 115-113-as győzelmét.

Pacquiao-Márquez összefoglaló, eredményhirdetés:


"Utólag már nem lehet visszacsinálni"

A magyar bokszszövetség profi tagozatának bíróbizottságát vezető Döry Miklós szerint túlzás csalásról beszélni. A negyvenöt éve bíráskodó szakember (ahogy máskor is teszi), meccs közben maga is pontozta a küzdelmet, és az egyik pontozóhoz hasonlóan 114-114 lett nála az eredmény.

"Valószínűleg az utolsó két menet döntött, annak alapján mindkét félnek oda lehetett volna adni a győzelmet. Nagyon nehezen pontozható meccs volt, az első menetek elég langyosan teltek, ugyanakkor elvárás a pontozók felé, hogy ne adják döntetlenre a meneteket. Így hiába nyerte meg Pacquiao csak egy-egy ütéssel az első öt menetet, azokra ugyanúgy 10-9-et írnak be a neve mellé, mint Márqueznek a meggyőzőbb menetekért, utólag pedig már nem lehet visszacsinálni" - mondta a WBO és IBF szervezeteknél vezető- és pontozóbírói feladatokat is ellátó Döry.

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

A közönség tiltakozása szerinte annak is betudható, hogy a nézőkben mindig jobban megmarad a meccs második része, ám ha valaki várakozáson felül helytáll a biztos favoritnak vett bajnok ellen, még nem jelenti azt, hogy meg is nyerte a meccset. "Az emberek szeretik a porban látni a királyt, miután leesett a lováról, és ha valaki jól küzdött, hajlamosak azt hinni, hogy győzött is. Persze a bírók is tévedhetnek, szoros helyzetekben az is előfordulhat, hogy nem tudják függetleníteni magukat a körülményektől, eszükbe juthat, hogy adott esetben elmaradhat egy százmilliós Mayweather elleni meccs, de ez most nem ezen múlt. Ez egy döntetlen körüli meccs volt, és a döntetlennel is ugyanúgy Pacquiao maradt volna a világbajnok."

Egyéb olyan tényezők is előfordulhatnak a profi bokszban, amik nemcsak a rajongókat, de a szakértőket is megtéveszthetik. Allen Barra, a Wall Street Journal című amerikai napilap sportszakírója televízión követte a meccset, így - állítja - többet látott belőle, és elkerülte, hogy megtévessze a látszat: "Több kommentátor felhívta a figyelmet arra, hogy Pacquiao arca a meccs végén rosszabbul nézett ki, mint Márquezé, nem mintha ez számítana a pontozásnál. A Fülöp-szigeteki azonban nem ütéstől vérzett: Márquez a tizedik menetben véletlenül találta el fejjel".

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

A szakíró Döryhez hasonlóan úgy látja, hogy a drukkerek csalódnak a favoritban, ha kiegyenlített meccset vív, ugyanakkor megjegyzi: ebben az esetben nem kellett volna egyértelmű esélyesként kezelni Pacquiaót a "világ talán harmadik legjobb bokszolója" ellen. Barra becsapósnak tartja a szurkolók viselkedését is, mondván, a Las Vegas-i lelátókon jórészt az Egyesült Államokban élő mexikóiak drukkoltak, akik persze kifütyülték Pacquiaót az eredményhirdetés után, azt a benyomást keltve, mintha a bokszrajongók általában igazságtalannak tartanák a végeredményt.

"Ha barom eredmény születik, a bíró számíthat eltiltásra"

Döry szerint a szervezetek odafigyelnek a felkért pontozók elfogulatlanságára, ő legalábbis még sosem érezte, hogy nyomást gyakorolnak rá, vagy azt sugallják neki, hogy valamelyik eredmény kedvezőbb lenne.

Azért látott már ő is furcsa eredményeket: "Ilyenkor sem szeretem, ha csalásról beszélnek, hiszen ez ugyanúgy adódhat a bíró felkészületlenségéből is. Volt olyan meccs, amelyen teljesen máshogy pontoztam, mint a hivatalos pontozó, de ha valamilyen barom eredmény születik, a bíró számíthat a számonkérésre, eltiltásra."

Eltiltást kaptak például a júliusi Paul Williams-Erislandy Lara meccs bírái, akik a többször megrogyó, alaposan megvert Williamst győztesnek hozták ki. A pontozók engedélyét bizonytalan időre felfüggesztették, ezenkívül szakképzésben kell részt venniük, ha vissza akarnak térni.

Magyar bokszoló meccsének a pontozását is vitatták a közelmúltban, miután ifjabb Balzsay Károly augusztus végén az ukrán Sztaniszlav Kastanov legyőzésével megszerezte a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoki címét. "Teljesen mindegy, hogy mit csinálok, hogyan nyerek, mindig lesznek jól értesült szurkolók, akik mindent jobban tudnak" - értékelte az eredményt ironikusan az ökölvívó.

Július elején Jonathan Barros úgy védte meg pehelysúlyú WBA-címét, hogy kétszer is megjárta a padlót. Az argentin megosztott pontozással nyert, a kétes végeredmény miatt azonban az övet kiosztó szervezet vizsgálatot indított. A WBA előtte már a Valujev-Holyfield és a Campillo-Sumenov meccsek kétségekre okot adó pontozását is vizsgálta, ám egyik esetben sem hozott semmilyen szankciót.

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

A hetvenéves Döry szerint a kommentátorok is erősen félrevihetik a közvéleményt, és nem osztja az általuk is gyakran hangoztatott nézetet, hogy a világbajnokot mindig jobban meg kell verni, mert védik a pontozók. "Minden meneten belül el kell dönteni, hogy ki volt a jobb, arra pedig nem lehet pontot adni, hogy valaki világbajnok. A tiszta találatok számítanak, azokat össze lehet számolni, és számon lehet kérni. Ha ugyanannyi találat volt, csak akkor következnek azok a szempontok, hogy mennyire kezdeményező, taktikailag felépített vagy technikás egy bokszoló."

Azon persze lehet vitatkozni, mennyire igazságos az, hogy valaki az éppen csak megnyert menetekért ugyanannyi pontot kap, mint a meccs másik felében nagy fölénybe kerekedő ellenfele. A profi bokszban általában 10-9-re értékelik a meneteket, de nagyobb különbség esetén 10-8-cal is odaadhatják az egyik félnek, a gyakorlatban azonban leütés és intés nélkül ritkán adnak kétpontos különbséget menetekre, Döry szerint is gyakran mechanikusan írják rá a 10-9-et a pontozólapokra. "Jobban kéne ügyelni, hogy a jól látható, 4-5 ütéses differenciát 10-8-cal díjazzák a pontozók, ami finomítaná a végeredményt is."

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

Létezik egy objektívnak tűnő forrás is: az HBO számítógépes statisztikai rendszere érzelemmentes képet közölt a Pacquiao-Márquez meccsről. A program egyszerűen csak összeszámolta és összeadta a tiszta ütéseket. Eszerint a címvédő szoros, de egyértelmű győzelmet aratott: kilenc menetben vitt be több ütést ellenfelénél, kettő döntetlen lett. A rendszer szerint Pacquiao az erős ütésekben is uralta a találkozót, az így kapott végeredmény pedig szinkronban van a pontozóbírók döntésével.

Döry szerint ugyanakkor az ilyen programokba is csak emberik viszik be az adatokat, és nem olyan könnyű eldönteni, mi számít tiszta találatnak, hiszen azt csak "szabályos ütőfelülettel, szabályos ütőfelületen, szabályos körülmények között" célba ért ütéseknél lehet elkönyvelni - így aztán például egy részben a könyököt ért ütés már okot adhat a vitára.

Az amatőr ökölvívás pontozási visszásságairól Szántó Imrével készült interjúnkban olvashat.

"Meg kell mutatnunk, hogy az ökölvívás még mindig lehet hiteles"

Bár a vereség utáni elkeseredettségében csalásról és visszavonulásról beszélt Márquez, néhány nappal a találkozó után már revansot emleget: "Las Vegasban biztos, hogy nem fogok kiállni ellene, semleges bírókat, és megfelelő pénzelosztást akarok, hogy az emberek is lássák, a meccs teljesen semleges körülmények között zajlik, és a valódi nyertes hagyja el győztesen a ringet. Meg kell mutatnunk, hogy az ökölvívás még mindig lehet hiteles. Azon a két meccsen, amit előzőleg vívtam vele, kitapasztaltam a gyenge pontjait. Mindig is mondtam, hogy milyen sebességgel, milyen iramban, sok törzsből végzett hajolgatással, és kontrabunyóval kell ellene harcolni, amivel össze lehet zavarni, és pont így is bokszoltam ellene, intelligens bunyóval vertem meg. Ha a Pacquiao elleni negyedik meccs nem jön össze, akkor számomra nem marad kihívás, tehát visszavonulok."

Furcsa módon Pacquiao is szeretne negyedik meccset, legalábbis az erőnléti edzője, Alex Ariza szerint nem elégedett a teljesítményével, ezért újra összecsapna a mexikóival.