Vágólapra másolva!
Balzsay Károly maradandó halláskárosodást szenvedett a legutóbbi meccsén, de a visszavonulás a gerincsérve miatt merült fel benne. A profi világbajnok bokszoló a fájdalomtól néha még a zokniját sem tudja felhúzni, de lassan megszokja, hogy szinte minden meccsen súlyos sérülést szenved. Hat éve a kórházi ágyon még megijedt attól, hogy nem bokszolhat többé, ma már viszont a címmeccsét lemondó barátját, Erdei Zsoltot készül vigasztalni.

- Augusztus végén az ukrán Sztaniszlav Kastanov legyőzésével megszerezte a WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét, a sikernek viszont nagy ára volt, maradandó halláskárosodást szenvedett. Javult azóta az állapota?
- A dobhártya rendbe jött, most márt csak rosszabbul hallok. Azóta viszont folyamatosan cseng a fülem, de lehet, hogy találok olyan kezelést, ami néhány hónap alatt megszünteti ezt.

- A hétköznapokban mennyire zavaró az állandó fülcsengés?
- Éjszaka, vagy ha csendben vagyok, akkor hallom ezt a tompa zúgást, de mikor mondjuk autót vezetek, vagy bármi mással el vagyok foglalva, olyankor nem zavar.

- Nem tart attól, hogy ezt kihasználhatják az ellenfelek? A hétvégén például Cotto szándékosan Margarito műtött szemét ütötte, és le is kellett léptetni a sérült mexikóit.
- Ha van az ellenfélnek egy gyenge pontja, azt támadni is fogják, a profi boksz nem a fair playről híres. De én ettől nem lettem sérülékenyebb, mint ahogy az sem segítene a bokszban, ha jobban hallanék. Viszont ha a bal fülemre ráütnének ugyanilyen erővel, akkor az is megsérülne, és mindkét fülemre hallássérülésem lenne.

- Ez nem aggasztja?
- Dehogynem, én minden vb-meccsemen olyan sérüléseket szerzek, amelyek hónapokig nem jönnek rendbe. Egyszer a szememet műtötték, mert egy edzésen belenyúltak, rengeteg repedés van a fejemen, most meg itt ez a dolog a fülemmel. Lassan már megszokom, hogy én ilyen vagyok.

- A Kastanov-meccs után a visszavonulását is kilátásba helyezte. Az ijedtség vagy a fájdalom miatt?
- Igazából ez a gerincsérvem miatt van benne a pakliban. Egy MRI-vizsgálat öt és fél éve kiderítette, hogy baj van. Januárban végeznek majd egy új vizsgálatot, ami megmutatja, mennyire terhelhető a gerincem.

- Ez a fájdalom mennyire erős?
- Van, hogy a zoknimat is alig bírom felhúzni, akkor néhány napig pihentetni kell, és el is múlik a fájdalom, aztán viszont egy rossz mozdulat megint előhozza. Ha nagy terhelés ér, a jobb lábam zsibbad, és komoly fájdalmaim vannak. A legutóbbi meccsemen is így bokszoltam, ám ha ez tovább romlik, visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Ezért van szükség a januári MRI-re.

- Műtét szóba került?
- Abban van egy kockázat, amit én szeretnék elkerülni. Van rá technika, de nem örülnék, ha a gerincemet műtenék, lehetőleg valamilyen kezeléssel tetetném rendbe.

- A címét jövő tavasszal kellene megvédenie a német Dimtri Sartison ellen. Tartható ez az időpont?
- Teljesen. Augusztus óta ez a forgatókönyv, a Kastanov-meccsre helyette ugrottam be egy betöltetlen címért. A megállapodás szerint a győztesnek kell kiállnia a korábban világbajnok Sartisonnal.

- Azt mondta korábban, a folytatásról szóló döntése az Universumtól is függ. Mi a német klub álláspontja?
- Az a kérdés, hogy az Universum tud-e megfelelő ajánlatot tenni januárban. A tervezett ellenfél, Sartison is rossz állapotban van: bokszolt egy felhozómeccsen, de az nem sikerült túl jól, ezért továbbiakat szeretne. Kérdés, ezt hogyan oldják meg.

Forrás: AFP

- Kastanov legyőzése után többen megkérdőjelezték az eredményt, mert az ukránt látta jobbnak. Azóta is megtalálják ezzel?
- Csak néhány ember fanyalgásáról tudok. Szerintem az online közvetítés vihette félre őket, ami szaggatott, töredezett, ezért nem ad normális képet egy találkozóról. Azóta megnézték stream helyett normális videókon, és mindenki elismerte, hogy én voltam jobb, bár szoros meccs volt. Akik számomra mérvadóak, mindannyian egyértelműen jogosnak nevezték a győzelmemet.

- Volt más meccs a pályája során, amely után hasonló kritikákkal szembesült?
- Mindig vannak ilyen hangok. Erdei Zsolt ökölvívását hozhatom fel példának: ha technikásan, szépen, tizenkét menetben nyert, belekötöttek páran, mert nem volt KO, ha pedig nagy adok-kapokban, pár menetes véres csatában nyert, az volt baj, hogy nem csillogtatta a technikáját. Száz százalékig nem lehet mindenkinek megfelelni, de nem is az a cél. Ha egy bokszoló nem tetszik valakinek, névtelenül bele lehet kötni egy internetes fórumon. Ugyanakkor ezek az emberek elenyészően kevesen vannak, a nagy többség teljesen pozitívan állt hozzá a meccshez. Előfordulhat, hogy valamiért nem vagyok szimpatikus valakinek, de az én boldogságomat ez nem tudja elrontani.

- Több profi meccsnek hasonló visszhangja volt a közelmúltban. A Pacquiao-Márquez csatáról mi a véleménye?
- Nem láttam azt a meccset, de sok függ attól, hogy ki kinek drukkol. Ez egy pontozásos, kicsit szubjektív sportág, nem olyan, mint az úszás vagy a kajak, ahol az nyer, aki előbb ér célba. Itt mindig lesznek viták. Ha kiütöd az ellenfeled, akkor nincs vita, de még abba is bele lehet kötni, mondván, csak szerencséje volt a győztesnek a KO-val.

- Erdei Zsolt sérülésének hírét hogyan fogadta?
- Végtelenül szomorú voltam, mint mindenki. Szándékosan nem hívtam fel, mert nem akartam a 150. lenni, aki sajnálkozik. Hagytam kis időt neki, hogy lehiggadjon, aztán ha minden igaz, a jövő héten leülünk dumálgatni.

Forrás: AFP

- Novemberben a Vasas szakosztály-igazgatója lett. Melyek a legfontosabb feladatai?
- Az ismerkedés talán nehezebben indult be a srácokkal, de amit várnak tőlem, már elkezdtem. Népszerűsítést végzek, újabb támogatókat keresek és új sárcokat is kell igazolnunk. Egy nagy Vasas-csapat újraépítése a cél, hogy az egyik legdominánsabb szakosztály legyünk az országban. Az olimpia után aztán egy hosszabb csapatépítési folyamat kezdődik.

- Nem furcsa a félig-meddig irodai munka egy profi karrier után?
- Ez nem irodai munka, inkább szervezési, telefonálási, jövős-menős feladataim vannak. Ha nem is fizikai munka, megterheli az embert. Bár teljesen más, mint amit eddig csináltam, azért annyira mégsem áll távol tőlem, mert itt is a boksszal foglalkozom, ez a világom, itt vannak kapcsolataim, és ehhez értek is talán valamennyire. Emellett az Echo tévén van egy műsorom, tehát lépegetek a civil élet felé. Hála istennek már nincs bennem nagy tanácstalanság: hat éve, amikor a szemműtétem volt, még megijedtem a kórházi ágyon, hogy mit csinálok majd, ha nem bokszolhatok.