Vágólapra másolva!
Dereck Chisorának megvolt az esélye, hogy hollywoodi történetté változtassa az életét. A fegyverek, a drogok és az utcai erőszak világából indulva a pártfogó felügyelője tanácsára kezdett bokszolni, és el is jutott a világbajnoki címmeccsig, ott azonban az egész világ előtt tanúbizonyságot tett róla, hogy nem sikerült érdemben megváltoznia.

Ha csak a ringben történteket nézzük, Dereck Chisora nem nyújtott rossz teljesítményt szombat éjjel. A győzelemre ugyan neki sem volt esélye a kilenc éve veretlen Vitalij Klicsko ellen, az ukrán világbajnok azonban nem tudta javítani ellene a meccs előtt 88,9 százalékos KO-statisztikáját, és az utóbbi évek legkellemetlenebb feladatát kellett megoldania.

"Chisora nagyon komoly ellenfél volt, nehézsúlyban szokatlan, pokoli tempót diktált, hátborzongató volt, hogy egyfolytában próbált nyomást gyakorolni" - mondta Klicsko edzője, Fritz Sdunek a meccs után, igaz, ha a világbajnok a harmadik menettől valóban nem tudta használni a bal kezét, akkor azért Chisora méltatása is más megvilágításba kerül.

Chisora tehát vélhetően nem azzal zárta be maga előtt a lehetőségek kapuját, hogy hét hónapon belül a harmadik meccsét is elveszítette, két nap alatt azonban meggyőzte a világot, hogy nemcsak sportemberként képtelen viselkedni, de teljesen kezelhetetlen is. A pénteki mérlegelésen előbb megpofozta Vitalijt, majd közvetlenül a meccs előtt a sarokban arcon köpte Vlagyimir Klicskót, a meccs utáni sajtótájékoztatón pedig összeverekedett David Haye-jel, akit azzal is megfenyegetett, hogy lelövi.

Pedig a zimbabwei származású bunyósnak megvolt az esélye, hogy hollywoodi történetet csináljon az életéből, hiszen 12 évvel ezelőtt fiatalkorú bűnözőként még semmi nem utalt rá, hogy akár világbajnok sportoló is lehet belőle.

"Bajba kerültem párszor, elkövettem néhány komoly hülyeséget. Fegyverek, drogok..." - mesélte az Independent újságírójának még a Klicsko-meccs előtt. "Rosszkor voltam rossz helyen" - magyarázta, miért volt annak idején három éven át próbaidőn, amit később újabb tizenkét hét felfüggesztett börtönbüntetés követett a barátnője bántalmazásáért.

Forrás: AFP/Kimmo Mantyla
Forrás: AFP/Kimmo Mantyla

A most 28 éves bokszoló 16 évesen költözött London északnyugati részébe, állítása szerint ott verekedett először. "Jó utcai harcos voltam. Egyszer a haverjaimmal paradicsommal dobálóztunk az utcán, és eltaláltunk egy srácot, aki emiatt elkezdett hőzöngeni. Ráugrottam, bevertem az orrát, és kiütöttem néhány fogát. Később öten jöttek vissza a házamhoz, úgyhogy kimentem, és lezúztam őket is" - dicsekedett Chisora, akinek a pártfogó felügyelője javasolta, hogy kezdjen el bokszolni, amikor elmesélte neki ezt a történetet.

Chisora tehetségesnek bizonyult a ringben, első profi meccsén a magyar Kecskés Istvánt verte egy második menetes KO-val, majd a következő 13 meccsét is megnyerte. Az igazi áttörést tavaly májusban érte el, amikor a második menetben kifektette Danny Williamst a brit nehézsúlyú bajnoki címért.

Nagy tiszteletet korábban sem mutatott sporttársai iránt, szeretett azzal kérkedni, hogy nem követi a boksz eseményeit, még a saját súlycsoportjának a mezőnyét sem ismeri, és a legtöbb korábbi ellenfelének a nevére sem emlékszik.

Forrás: AFP/Leon Neal
Forrás: AFP/Leon Neal

Tény, hogy a hétvégi akcióival óriási ismertségre tett szert, aminek üzleti szempontból lehet vonzereje, Chisora azonban annyira nem jó bokszoló, hogy a promótereknek és tévétársaságoknak megérje a kockázatot egy újabb csúcsmeccsen való szerepeltetése. Már ha egyáltalán el nem tiltják örökre a sportágtól, a brit ökölvívásért felelős testület főtitkára szerint ugyanis ez is benn van a pakliban. A bizottság közlése szerint Dereck Chisora szégyent hozott a brit ökölvívásra, és amit tett, az semmivel nem indokolható.