Vágólapra másolva!
Ligeti Dániel ezüstérmet szerzett a szabadfogásúak 120 kg-os kategóriájában a belgrádi birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján. A 74 kg-osok között Hatos Gábor bronzérmes lett.

A magyar csapat tájékoztatása szerint a 22 éves Ligeti a fináléban óriási csatában, két menetben (0-1, 2-3) maradt alul a török Taha Akgullal szemben.

Maróthy István, a hazai szövetség szakmai alelnöke tájékoztatása szerint a döntőben a török egy levitellel elért ponttal nyerte meg az első menetet, majd a másodikban egy Ligeti indította akcióból a magyar jött ki rosszabbul, s Akgul 3-0-ás előnyhöz jutott. Ezután a fiatal magyar birkózó óriási lendülettel ment előre, szabálytalan riválisát kétszer is megintették, de utóbbi végül kihúzta a két percet (2-3), s megnyerte a meccset.

"Ha van még 20 másodperc, biztosan megkapta volna a török a harmadik intést és leléptették volna, de nem volt" - mondta Maróthy. "Sajnálom, de nincs miért szomorkodnia Daninak. Nagyon fiatal versenyző, ráadásul nagyon jól birkózott. Szépen alakul az Eb eddig, s remélem, hogy a srácok az olimpiai kvalifikációs versenyeken is ilyen formában birkóznak majd."

Ligeti a fináléig vezető úton szebbnél szebb győzelmeket aratott: első meccsén a tavalyi vb-harmadik grúz Davit Modzmanasvili búcsúztatta hárommenetes csatában, majd a négy közé jutásért a spanyol José Cuba Vazquezt, a fináléba kerülésért pedig a bolgár Dimitar Angelov Kumcsevet győzte le egyaránt két menetben.

A 74 kg-osok között versenyző Hatos bronzérmes lett, a szombathelyiek versenyzője a harmadik helyért rendezett találkozón két menetben, 1-0, 1-0-ra győzte le az ukrán Oleg Bilocerkovszkijt.

A tavalyi Eb-n is bronzérmes Hatos a nap során kiválóan birkózott: előbb az észt Elar Hani, majd a finn Rolle Kristian felett diadalmaskodott könnyedén, s bár a negyeddöntőben a kétszeres világbajnok, későbbi győztes orosz Gyenyisz Cargusszal nem bírt (két szoros menetben kapott ki), a vigaszágon folytathatta, ahol a Oleg Matszalint győzte le a bronzmérkőzés lehetőségéért.

A 28 éves sportoló pályafutása harmadik Eb-bronzát gyűjtötte be, miután a 2006-os és a 2011-es kontinensviadalon is a dobogó legalsó fokára állhatott fel, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmet szerzett.

"Nagyon szép nap volt ez a mai, igaz, a vége egy kicsit jobban is alakulhatott volna. A döntő tanulságos volt a számunkra, főleg azért, mert Danihoz hasonlóan a töröknek sincs még olimpiai kvótája. A meccs első menete elment, aztán úgy tűnt, hogy a második is, de a török annyira elfáradt, hogy már szinte lépni sem bírt, hat másodperccel a vége előtt intették másodszor, s ha van még egy kis idő, akkor le is léptették volna. Mindent elmond az állapotáról, hogy oda sem bírt jönni kezet fogni a végén, valósággal le kellett húzni a szőnyegről. Daninak most persze egy kicsit keserű a szája íze, de hamar túlteszi majd magát ezen. Nagyon komoly feladatok várnak még ránk idén, azon vagyunk, hogy a mostani meccsekből is tanuljunk" - értékelt Gulyás István, a szabadfogásúak szakágvezetője.