Vágólapra másolva!
Bernek Péter a harmadik helyre jött föl a világranglistán 200 háton, miután 1:57.10 perces idővel nyert a debreceni úszó országos bajnokságon. Az ob második napján Bernek, Cseh László, Kis Gergő és Jakabos Zsuzsanna is két-két aranyérmet szerzett.

Cseh László sikerével indult a nemzetközi mezőnyt felvonultató debreceni országos úszóbajnokság második versenynapja. A Kőbánya SC klasszisa címét megvédve diadalmaskodott a 100 m pillangó pénteki döntőjében. A harmadik debreceni elsőségét szerző Cseh 59 századdal elmaradt ugyan tavalyi magyar csúcsától, így is biztosan nyert 52.57 másodperccel a dél-afrikaiak világklasszis úszója, Chad Le Clos és a 200-as távon ifjúsági olimpiai bajnok pécsi Biczó Bence előtt.

A 200 m mellen olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel sem hagyott kétséget afelől, ki a legjobb 100 m mellen. A Jövő SC-Veolia versenyzőjének 1:00.23 perces saját országos rekordja nem forgott ugyan veszélyben, a 2011-ben ob-győzelmet érő 1:01.59 percnél azonban 37 századdal jobb eredménnyel nyert az idén.

"Az első ötven méter lehetett volna kicsit gyorsabb, azt gondoltam, Finiék (Financsek Gábor) jobban elkezdik, és én tudok velük menni, de nem így történt" elemzett Gyurta. "A második ötven már hasonlított arra, ami a sanghaji vb-n volt, ez kifejezetten elégedetté tesz. Hogy az eleje nem ment annyira jól, az érthető, most még keményen dolgozunk, nehéz robbanékonyabban úszni. A kétszáz azért még jobb lesz, ebben biztos vagyok. Egyébként pedig felesleges aggódni, az olimpiáig van még négy hónap, az pedig rengeteg. Noé például összehozott egy bárkát ennyi idő alatt."

A csütörtöki duplázást követően, 200 és 800 után 400 m gyorson is az első helyen végzett Kis Gergő. Az ajkai úszó könnyedén védte meg titulusát 3:50.93 perces idővel.

A világranglistán harmadik helyet jelentő produkcióval rukkolt elő 200 m háton a Kőbánya SC ifjúsági olimpiai bajnoka, Bernek Péter, aki 1:57.10 perc alatt tudta le a távot. "Beletettem mindent ebbe a kétszázba, bár még mindig nem volt az igazi. A sanghajihoz képest az első százon változtattunk, mert ott a másodikra kissé elgyengültem. Most jobbnak tűnt az egész, de azért maradt mindenben javítanivaló. Különösen a fordulókon kell csiszolni, a dél-afrikai Chad elég durván lefordult például ötvennél is, amikor még együtt voltunk, azaz itt még sokat lehet nyerni" - értékelte teljesítményét Bernek.

Forrás: MTI
Bernek Péter nem volt maradéktalanul elégedett a világ idei harmadik legjobb ideje után

Az 50 m gyorson a címvédő dunaújvárosi Takács Krisztián saját magyar csúcsát (21.42 mp) nem veszélyeztette, de a múlt évinél jóval hamarabb, 22.31 másodperc alatt beérkezve érintette elsőként a falat.

A nőknél a klasszikus szám, a 100 m gyors fináléjával rajtolt a pénteki döntők sora. A leggyorsabbnak Verrasztó Evelyn bizonyult, aki 55.66 másodperces idővel csapott elsőként célba, maga mögé utasítva a tavalyi győztes Mutina Ágnest is.

A 200 m mell döntőjében dél-afrikai arany- és szlovén ezüstérmest avattak, ám a bronzzal is magyar bajnokként állhatott fel a dobogó alsó fokára Jakabos Zsuzsanna. A pécsiek sokoldalú versenyzője kevesebb mint félóra múlva aztán már a díszemelvény legtetejéről integethetett az őt tapsolóknak, miután 100 m háton már senkit nem engedett maga elé, a nyitónapi 200-as pillangósikerrel együtt immár harmadik bajnoki címét gyűjtve be. Aztán szerzett még egy ezüstöt is 50 m pillangón, ahol Dara Eszter győzött, a harmadik pedig a 1996-os születésű tehetség, Szilágyi Liliána lett.

A nap utolsó egyéni döntőjében, 800 m gyorson a hazaiak nagy örömére a debreceni színekben versenyző és címvédő Risztov Éva 8:31.09 perccel, nagy fölénnyel, több mint hat másodperccel nyert az országos csúcstartó (8:24.79 p), ifjúsági olimpiai aranyérmes Kapás Boglárka előtt.

A pénteki programot záró 4x200 méteres férfi gyorsváltóban a Kis Gergő, Bernek Péter, Verrasztó Dávid, Cseh László összetételű válogatott utcahosszal győzött, Kis és Cseh pedig egyszersmind négyre növelte idei bajnoki elsőségeinek számát.

"Már csütörtökön sem voltam teljesen egészséges, éjfélkor viszont arra ébredtem, hogy ráz a hideg, és fáj mindenem" - nyilatkozott Cseh László. "Kaptam gyógyszert, délelőttre valamivel jobb lett, de nem sokkal. Délután tudtam aludni, azaz a száz pillére egész jó állapotba kerültem, utána viszont megint iszonyatosan rosszul voltam, hányinger kerülgetett, szerintem bekaptam valami vírust. Szombatra, remélem, már jobban leszek. Egyébként ehhez képest kifejezetten elégedett vagyok a mai teljesítményemmel."