Vágólapra másolva!
Csak a kedd délelőtti előfutamokon négy úszót zártak ki szabálytalanság miatt a debreceni Eb-n. A kívülről egyszerűnek tűnő sportágban meglepően sok dologra kell figyelniük a versenyzőknek, akik az [origo] által megkérdezett versenybíró szerint olykor a rossz beidegződés miatt buknak, de sokszor szándékosan trükköznek.

"Nem bonyolult az úszás, de azért egy-két dologgal el lehet rontani" - fogalmazott az [origo]-nak az Eb-n közreműködő nyolc magyar versenybíró egyike a keddi eligazításuk után, ahol a délelőtt történt négy kizárást elemezték.

A bíróknak a rajt, a forduló és a váltások szabályosságát is figyelniük kell, és úszásnemenként többféle követelményt kell betartatniuk. "A pillangó és a mellúszásnál például egyszerre kell a falat érnie a versenyző két kezének, a hátúszásnál pedig csak a megengedett távolságon belül fordulhat hasra. A forduló utáni víz alatti delfinezés a mellnél csak egy ütem, a pillangónál maximum 15 méter lehet."

A szakember szerint mostanában a mellúszás fordulóinál van legtöbbször probléma. "Az egy helyett két delfin a leggyakoribb hiba az utóbbi időben, ma délelőtt is előfordult. Általában nem szándékosság, hanem az edzésen rosszul rögzült mozdulatok, vagy a versenyláz lehet az oka. Egyébként nem jellemző, hogy a jobb vagy a rosszabb úszók hibáznak többet, a pillanatnyi állapot dönt, a legnagyobbak is csinálhatnak mellnél egy egykezes fordulót."

A hibák azonban nem mindig önkéntelenül jönnek, a sportolók trükkjeivel is számolni kell. "Sokszor arra mennek, hogy a rajt után hullámzik, habzik a víz, és töri a fényt, és ekkor úgyse látszik semmi, ilyenkor tudatosan belerakják a plusz mozdulatokat. Ezeket már nehezebb kezelnünk a rajtkőnél, ilyenkor a medence oldalán levő stílusbíróknak kell besegíteniük."

Forrás: AFP

A magyar versenyzőket mostanában elkerülték a kizárások, a versenybíró szerint utoljára a 2006-os Eb volt, ahol nagyon szórták a magyarokat.

Bár a kizárások a többi sportághoz hasonlóan feszültséget teremtenek, az úszásnál nem jellemzőek a máshol előforduló óvások és botrányos csatározások. "Bárki bármit megállapíthat a lelátóról, de én meg ott állok a medence mellett, és semmi mást nem nézek, nincs sok alapja a vitának. A tévés felvételek pedig nem tudnak mindent visszaadni. Az utóbbi időszakban csupán egyszer került reflektorfénybe a mi területünk, amikor a pekingi olimpián Phelps nyolcadik aranyérme azon múlt, hogy helyt adnak-e Cavic óvásának, aki 1 századdal kapott ki az ausztráltól a 100 pillangó döntőjében. A szerb azt állította, hogy kívülről állították le Phelps óráját, ami viszont teljesen alaptalan, miután egymástól független rendszerek mérik ugyanazt a versenyt, és ezeket nem lehet egyszerre befolyásolni. Ezt a manipulálással vádolt Omega ki is kérte magának, teljes joggal."