Vágólapra másolva!
Bár érmet nem szereztek, nem veszítettek a hétfői lendületből a debreceni Eb-n a magyar úszók, akik közül Cseh László 200 vegyesen remek idővel üzent az ellenfeleknek, de úgy érzi még maradt benne. A 200 gyorson parádézó Kozma Dominik előbb A szintet úszott, majd Biedarmannt is leelőzte, de nem akar éremről beszélni. A viadal másik meglepetésembere, Bohus Richárd már az olimpiát megcélzó új telefonkódján töri a fejét.

Bernek Eb-negyedik lett 100 háton

Egerszegi reméli, Cseh megdönti az Eb-rekordját

A fénytörést kihasználva trükköznek az úszók

"Meglepett, igazából nem terveztem ilyen jót úszni, csak beugrottam, és sodródtam az árral " - mondta a vegyes zónában mosolyogva Cseh László, aki a 200 vegyes elődöntőjében toronymagasan utasította maga mögé a mezőnyt, és a célba érés után hatalmas mosollyal vette tudomásul idejét.

A háromszoros olimpiai ezüstérmes az 1:57,80-as eredménnyel a világranglista 4. helyére lépett az amerikai Phelps (1:56,32), a brazil Pereira (1:57,11) és a másik amerikai Lochte (1:57,63) mögött, de úgy fogalmazott, nem foglalkozik a ranglistával.

"Végig tetszett az úszásom, igazából nem tudok olyat mondani, amivel gond volt." A 200 vegyesen háromszoros Európa-bajnok klasszis ezzel együtt lát még magasabb fokozatokat. "Mellen is csak úsztam, gyorson még körbe is néztem, hogy minden rendben van-e. Maradt még bennem, és remélem, tudok még előrébb lépni."

A hangzavar és az A szint repítette Biedermann elé

A keddi nap másik kiemelkedő magyar teljesítményét Kozma Dominik hozta, aki délelőtt olimpiai A szintet úszott (1:47,62-vel) a 200 gyors előfutamában, hogy aztán délután a németek klasszisát, Paul Biedermannt is megelőzve legjobb idővel (1:47,59) jusson a döntőbe.

"Nagyon jól esett a fogadtatás, amikor délután kimentem rajthoz. Nagyobb hangzavar volt, mint eddig bármikor, fel is dobott, és persze a reggeli időm is. Feldobottan versenyezni pedig a legjobb" - nyilatkozta az [origo]-nak a 20 éves úszó a délutáni középdöntő után.

Az 50 gyorsban ifjúsági Európa-bajnok Kozma maga is meglepődött keddi teljesítményén. "Eszembe nem jutott, hogy 200 gyorson A szintet fogok úszni. Amikor reggel az utolsó hossznál tartottam, 1:49 körülire éreztem az időmet."

A szerdai döntőről csak óvatosan beszélt a Kőbánya SC úszója. "Az esélyeket nem nagyon szeretném ecsetelni, inkább az éremről se beszéljünk. Az biztos, hogy Biedermannak félelmetes hajrája van. Meglátjuk, hogy mennyire tudok tőle elmenni az elején, és mennyire tudom tartani a hajrát a végén. Versenyezni akarok, nem idővel, emberekkel."

Londonban új kóddal varázsolna a csabai tehetség

A békéscsabai Bohus Richárd még hétfőn vállalta magára a nap meglepetésemberének szerepét, miután 100 háton 1,32 másodpercet javult délutánra, és 54.35-ös idejével megúszta az olimpiai A szintet. A keddi döntőben sem vallott szégyent az 55,00másodperces eredménnyel és a nyolcadik hellyel a 19 éves úszó, aki tavaly decemberben debütált első felnőtt világversenyén. "Ez a mai döntő egy jutalomjáték volt, nem panaszkodok az eredmény miatt. Annak függvényében, hogy mit úsztam tegnap, értékesebb ez a 8. hely, mint a tavaly 50 háton nyert ifi-Eb-bronz."

Bohusnak eredetileg a rövidebbik táv volt a főszáma, ám abban nem rendeznek versenyt az olimpián. "Azt mondták ilyen komoly 50-ből igen jó 100-at lehet kihozni, és idén rá is álltam. Amikor egy besztercebányai versenyen sikerült a B szintet megúszni egy érdekes pályán - aminek az egyik vége 130 centi mély volt, könnyen beverhette az ember a fejét - akkor már éreztem, hogy jó úton járok. Később ezt megerősítette az áprilisi ob, ahol csak 3 századdal kaptam ki Bernek Petitől."

A telefonja nyitásához szükséges kód hétfőn szerencsét hozott neki, pontosan azzal az idővel harcolta ki a londoni szereplést, amit a négy számjegy kiad.

"A kód átállítható, és azt szoktam beírni, amit el akarok érni, ez az ifi-Eb-n is bejött, igaz ott túl is szárnyaltam. Most még van két-három hónapom, kitalálom, mi legyen Londonban a megoldás."