Vágólapra másolva!
Csütörtökön indul a magyar csapat a péntektől vasárnapig sorra kerülő duisburgi kajak-kenu Világkupára, amelyen női K-1 500 m-en eldőlhet az olimpiai induló személye. A többi számban az erőfelmérés a cél.

Szétszedhetik a Kovács, Janics kajakpárost

A múlt pénteken, Szegeden Kozák Danuta nyerte a K-1 500 m első válogatóversenyét, a második helyen Fazekas Krisztina végzett. Ha a németországi regattán is a Domino Honvéd kajakosa lesz a jobb, akkor eldől kettejük csatája, ellenkező esetben a jövő szerdai úgynevezett szétlövésen kerülhet pont a vetélkedés végére.

Az eredeti tervek szerint férfi K-2 1000 m-en is összecsapott volna Duisburgban a szegedi válogató első, illetve második helyezettje, de a kihívók, Tóth Dávid és Kulifai Tamás végül visszaléptek, hogy a továbbiakban a négyesre koncentrálhassanak. A Dombi Rudolf, Kökény Roland páros így tehát már londoni induló, ennek ellenére elindul a németországi versenyen.

A férfi kajakosok közül ott lesz még Molnár Péter és Kadler Viktor (200 m-en egyesben és párosban indulnak), valamint Kristian Adrianov Dushev is (K-1 500) - utóbbi Douchev-Janics Natasa férjének, egyben edzőjének, Andrian Douchevnek a fia.

Nevezett a Vk-ra K-2 500 m-en a Szabó Gabriella, Csipes Tamara, valamint a kétszeres olimpiai bajnok, egyben olimpiai címvédő Douchev-Janics, Kovács Katalin páros is, és a tervek szerint a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics 200 m egyesben is rajthoz áll.

Peking kenus bajnoka, Vajda Attila C-1 200 és 1000 m-en indul Duisburgban. "A legfontosabb cél, hogy a versenyzők felmérjék jelenlegi állapotukat egy erős nemzetközi mezőnyben. A Világkupán minden országból két egység indulhat, tehát bizonyos esetekben komolyabb a mezőny, mint a világversenyeken, most is rengetegen neveztek. Természetesen Danuta és Krisztina egymással is külön csatát vív majd az olimpiai csapatba kerülésért" - nyilatkozta a szövetség honlapján Storcz Botond szövetségi kapitány.

A regattán pénteken az 500 és 1000 m-es elő- és középfutamokat rendezik, ezeknek a számoknak szombaton délelőtt lesznek a döntői (női K-1 500 m, 11 ó). A második nap délutánján további 500, valamint 200 m-es elő- és középfutamok következnek, e számok fináléit a vasárnapi zárónapon bonyolítják le.

Londonban 1000 m-en férfi K-1-es, K-2-es, K-4-es, valamint C-1-es és C-2-es versenyeket rendeznek. A nők 500 m-es K-1, K-2 és K-4-es száma megmarad, Pekinghez képest eltűnnek a férfi 500 m-es versenyek, és helyettük 200 m-en szállnak majd vízre a résztvevők. A sprintszámok: férfi K-1, K-2 és C-1, illetve női K-1.