Vágólapra másolva!
Kis Gergő hat versenynap után az érmek számát tekintve a legeredményesebb magyar úszó a debreceni Európa-bajnokságon Cseh Lászlóval együtt. Az immár 21 éremnél - hét arany, nyolc ezüst, hat bronz - tartó magyaroknak az ajkai versenyző egy első (800 gyors), két második (400 és 1500 gyors) és egy harmadik helyet (4x200-as gyorsváltó) szállított, de nincs ideje pihenni az olimpia előtt.

"A hetedik napon megpihenek" - mondta még hétfőn az [origo]-nak az Eb-re még kétszeres Eb-érmesként érkező Kis Gergő, amikor az igencsak sűrű debreceni programjáról kérdeztük.

A bibliai idézethez az utolsó lépést a szombat esti 4x200-as gyorsváltó jelentette, amit az aznap egyéni számban érmet szerző Bernek Péterrel és Cseh Lászlóval, illetve az 50 gyorsban is úszó Kozma Dominikkal ellentétben friss emberként próbált meg a dobogóra tolni. "A három fiú nagyon fáradt volt, így megpróbáltam minél több energiát belevinni a váltóba. Szerencsére ugyanazt az iramot tudtuk menni az én emberemig, mint az olaszok, és ha valaki mellé én odaérek, akkor az már nem tud megelőzni. Az utolsó 25-ön aztán becsuktam a szemem, és toltam neki, mint egy őrült."

A váltó végül bronzérmes lett, ezzel megszerezte a magyar válogatott 21. érmét az Európa-bajnokságon, ráadásul ebben a számban 1958 után állhattak ismét Eb-dobogóra a magyarok.

Cseh László úgy fogalmazott, az Eb-n a döntőbe jutással is elégedettek lettek volna, de a finálé előtt Kis már többet várt. "Ez volt a csattanó a nap végére, a bronzot jósoltam meg magunkat, és be is jött."

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ajkai úszó a leghosszabb számok specialistája, de a pekingi olimpián is ment már ezen a távon váltóban, így nem volt számára szokatlan. "Csak annyi volt kényelmetlen, hogy a 800 és az 1500 után hirtelen kellett visszaállni, de meg kell ezt is szoknom, mert ezt csinálom, ez az életem."

Kis pályafutása legsikeresebb világversenye után folytathatja a felkészülést Londonra. "Lett arany, ezüst, bronz, négy számban indultam, négy érmet nyertem, ez tényleg száz százalék."

Bár hétfőn pihenőt ígért vasárnapra, ez nem teljes az immár hat Eb-éremnél tartó úszónak. "Nagyon elfáradtam, maximálisan kiúsztam magam. Most alszok egy nagyot, de délben már utazok haza, és kedden kezdem is újra az edzéseket, már csak hét hét van az olimpiáig. Mivel 1500-as vagyok, nekem nem szabad több napra leereszteni, jönnek újra a napi kétszer kilenc kilométeres adagok. De azért majd szépen csipkedünk le belőle edzésenként 5-600 métert."