Vágólapra másolva!
A középfutam után kizárták a versenyből az 500 méteren szereplő Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa párost a duisburgi kajak-kenu Világkupa-versenyen, mert a mérlegelésen a megengedettnél könnyebb volt a hajójuk. Ez azt jelenti, hogy az olimpiai címvédő páros szétültetéséről nyilatkozó edző, Csipes Ferenc vasárnap nem nézheti meg, hogy mire mentek volna Janicsék a Csipes Tamara, Szabó Gabriella duó ellen.

Az előfutam után még minden rendben volt: a Szabó Gabriella, Csipes Tamara és a Kovács, Douchev-Janics egység is futamgyőztesként jutott tovább.

A középfutamokban is meggyőzően szerepeltek a magyarok, Szabóék a másodikak lettek, ők ott lesznek a vasárnapi döntőben, a másik futamban pedig Janicsék a legjobb idővel elsőként értek célba, de őket a mérlegelés után kizárták.

"Tizenkét dekával volt könnyebb a hajójuk az előírtnál, sajnos még olyan rutinos versenyzők is hibázhatnak, mint Natasa és Kati" - mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. "Nagyon sajnálom, hogy kizárták őket! Jól versenyeztek az elő- és a középfutamban, szerettem volna látni, mire mennek a döntőben a másik magyar páros és a nemzetközi mezőny ellen."

Fölényesen kellett volna nyerniük

A női kajakosok főedzője, Csipes Ferenc épp a duisburgi Világkupa előtt jelentette ki, hogy a Kovács, Janics duónak a Világkupán fölényesen kell nyernie, ellenkező esetben szétülteti a kétszeres olimpiai bajnok duót.

Csipes úgy döntött, hogy lánya, Csipes Tamara és Szabó Gabriella párosát is elindítja Duisburgban, és Kovácséknak mindenképpen győzniük kell ahhoz, hogy egy hajóban maradhassanak.

"Kíváncsi vagyok, mire képesek a lányok egymás ellen, és ha úgy látom, egyik páros sem mutat kiemelkedő teljesítményt, pontosabban, ha Katiék nem tudnak nagy fölénnyel nyerni Tamaráék ellen, akkor megbontom a párosokat. Tavaly Kati Európa-bajnokságot nyert Tamarával, vagyis ebben az egységben is van erő és fantázia, és szerintem mindenki számára az a cél, hogy a legerősebb páros álljon rajthoz a londoni olimpián" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a duisburgi viadal előtt Csipes Ferenc.

Vajda nem jutott döntőbe

C-1 200 méteren Vajda Attila nem jutott be az A döntőbe. Az 1000 méter olimpiai- és világbajnoki címvédője ötödik lett a középfutamában. K-1 200 méteren Molnár Péter sem jutott be a legjobbak közé, ő negyedikként siklott a célba a középfutamban.

Női K-1 200 méteren viszont Douchev-Janics Natasa nagyon magabiztosan versenyzett, az elő- és a középfutamát is megnyerte.

Molnár Péternek Kadler Viktor párjaként sem sikerült döntőbe kerülnie, vasárnap K-2 200 méteren csak a B döntőben lesz érdekelt a duó.