Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka arany-, Jakabos Zsuzsanna ezüstérmes lett a debreceni úszó-Eb zárónapján 200 pillangón. Hosszú csak harmadikként fordult az utolsó ötvenre, de óriásit hajrázott. Cseh László óriási fölénnyel nyert 400 vegyesen, méghozzá Verrasztó Dávid előtt. Az Eb utolsó számában, 4x100-as vegyesváltón országos csúccsal bronzérmet szerzett a magyar férfi csapat.

Német sikerrel indult az utolsó nap délutánja, Britta Steffen egyértelmű győzelmet aratott, a férfiak hasonló számában pedig Frederick Bousquel utasította maga mögé a mezőnyt. Rendkívül szoros befutót hozott a női 50 mell, a cseh Chocova két századdal verte az ír McMahont.

Két-két magyar arany és ezüst

A negyedik döntőnek már magyar szereplője is volt, mindjárt kettő is, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna. A két magyar a hármas és négyes pályán úszott, az első fordulóhoz a svéd Granström érte el leghamarabb. Féltávnál Jakabos a második helyen haladt, mögötte Hosszú, így kezdtek kapaszkodni svéd ellenfelükre. Az utolsó ötvenen Hosszú nagy hajrát nyitott, az élre tempózott, de Jakabos is előzött egyet, Granström csak harmadik lett.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Hosszú széles mosolya

Következett Cseh László és Verrasztó Dávid 400 vegyesen, utóbbi a legerősebb számának állt neki. Cseh rögtön az élre állt pillangón, majd hátra ugyan csak másodikként fordult, de ott nyomban vissza is vette a vezetést. Féltávnál másfél testhosszal vezetett Cseh, majd mellen már Verrasztó fordult másodikként. Az utolsó százra Cseh 2.35 másodperces előnnyel fordult, Verrasztó nagy csatát vívott Drimonakosszal. Cseh megállíthatatlan volt, megszerezte debreceni harmadik, összesen tizenegyedik, valamint a magyar úszósport 75. Eb-aranyát.

"Maradt még kicsit bennem, ez az eredmény nem túl jó, de a váltóra kell még tartogatni" - értékelt azonnal az m1-nek Cseh. "Egy-két nap pihenés kell, mert ez a hét rosszabb volt, mint háromheti edzőtábor."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Csehé a magyar úszósport 75. Eb-aranya

"A körülményekhez képest, amik történtek velem az utóbbi időben, ez elég jó eredmény. Nagyjából kezdem kiismerni magam, hogy mennyi hiányzik az olimpiáig" - mondta higgadtan Verrasztó.

Balmy visszavert minden támadást

A női 400 gyors döntőjéből hiányzott Federica Pellegrini, így óriási csatára volt kilátás, két magyarral, Risztov Évával és Kapás Boglárkával. Risztov negyedikként fordult az első 50 után, Etienne harcolt Balmyval, a két francia mögé lassan felzárkózott Risztov is. A surranópályán haladó Etienne kezdett visszaesni, Balmy nem, Kapás közben ötödikként haladt. Risztov hátránya egy másodperc volt az utolsó száz előtt, Belmonte Garcia nagy hajrát indított, de másfél tizeddel kikapott végül. Risztov Éva negyedik, Kapás Boglárka ötödik lett.

Hosszú és Jakabos bő fél órával a nagy futama után váltóban állt rajthoz, Verrasztó Evelyn és Sztankovics Anna csatlakozott hozzájuk. A norvég váltó kizárásával döntőbe került magyarok ebben a számban nem szóltak bele az éremcsatába. Ahogy a németek győzelmébe sem szólt bele senki, bár az olaszok az utolsó száz előtt még közel voltak a végül Európa-bajnoki csúccsal nyerő négyeshez. A magyar váltó hatodikként csapott célba.

Országos csúccsal zártak Gyurtáék

Az Eb zárószámát, a 4x100 vegyesváltót éremesélyesként várta a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Kozma Dominik váltó. Bernek ötödikként ért az első fordulóhoz, a dobogón görög, olasz, német sorrend volt. Gyurta alaposan felhozta a magyarokat, másodikként fordult, majd egészen ráúszott az akkor vezető olaszokra. Cseh László pillangója után egymásodperces előnye volt az olaszoknak, Kozma Dominik óriásit csatázott a németekkel, végül ugyan harmadik lett, ám így is 3:34.57 perces országos csúcsot ért el.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Gyurta Dániel, Kis Gergő és sok érem

"Nagyon örülök a váltónak, a bronzéremnek, viszont kicsit csalódott vagyok a saját teljesítményem miatt, szerettem volna olimpiai A szintet úszni, és nem sikerült, ez egy pici tüske bennem" - mondta Bernek Péter.

"Ez egy óriási csoda, és nagyon örülök, hogy így sikerült zárni, szerintem mindent megtettünk, amit tudtunk" - nyilatkozta Kozma Dominik. "Próbáltam tartani a végén az iramot a világbajnokkal, nem sikerült, de nem vagyok elkeseredve."

"Nagyon erősen kezdtem, hiszen nagy volt bennem a lendület, nagyon szerettem volna egy jót úszni, aztán a végén ez egy kicsit meg is bosszulta magát" - értékelt Gyurta Dániel. "Az utóbbi világversenyeken nem tekintettek a vegyesváltónkra komolyan, most már eljutottunk arra a szintre, hogy itt vagyunk az Eb élmezőnyében, olyan nagy nemzeteket tudtunk magunk mögé utasítani, mint például a francia. Kijelenthetjük, van vegyesváltónk, szerintem ki fogunk jutni az olimpiára, bízunk a további fejlődésben."

Úszó-Eb, Debrecen, zárónapi eredmények:
Női 50 gyors: 1. Britta Steffen (Németország) 24.37 másodperc, 2. Hinkelien Schreuder (Hollandia) 24.78, 3. Nery-Mantey Niangkuara (Görögország) 24.93

Férfi 50 gyors: 1. Frederick Bousquel (Franciaország) 21.80, 2. Stefan Nystrand (Svédország) 22.04, 3. Andrij Govorov (Ukrajna) 22.18

Női 50 mell: 1. Chocova (Csehország) 31.25, 2. Sycerika McMahon (Írország) 31.27, 3. Caroline Ruhnau (Németország) 31.35

Női 200 m pillangó: 1. Hosszú Katinka 2:07.28 perc, 2. Jakabos Zsuzsanna 2:07.86, 3. Martina Granström (Svédország) 2:08.22

Férfi 400 vegyes: 1. Cseh László, 4:12.17 perc, 2. Verrasztó Dávid 4:14.23, 3. Joannisz Drimonakosz (Görögország) 4:14.41

Női 400 gyors 1. Coralie Balmy 4:05.31 perc, 2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:05.45, 3. Ophélie Cyrielle Etienne (Franciaország), 4:07.47, 4. Risztov Éva 4:07.72, 5. Kapás Boglárka 4:08.73

Női 4x100 vegyesváltó: 1. Németország (Jenny Mensing, Sarah Poewe, Alexandra Wenk, Britta Steffen) 3:58.43 perc, 2. Olaszország (Arianna Barbieri, Chiara Baggiotto, Ilaria Bianchi, Alice Mizzau) 4:01.92, 3. Svédország (Therese Svendsen, Joline Hösman, Martina Granström, Nathalie Lindborg) 4:05.58, 6. Magyarország (Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka) 4:07.19

Férfi 4x100 vegyesváltó: 1. Olaszország (Mirco Di Tora, Fabio Scozzoli, Matteo Rivolta, Filippo Magnini) 3:32.80 perc, 2. Németország (Helge Meeuw, Christian vom Lehn, Steffen Deibler, Marco di Carli) 3:34.41, 3. Magyarország (Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Kozma Dominik) 3:34.57