Vágólapra másolva!
Rafael Nadal hetedszer is megnyerte a Roland Garrost, egyben megakadályozta, hogy Novak Djokovic zsinórban, egy éven belül megnyerje mind a négy Grand Slam-tornát. A meccs negyedik szettjének nagy része hétfőre maradt, a végül 70 perces játékrészt 7:5-re nyerte a spanyol.

Hétfőn dől el a Nadal-Djokovic-döntő

Roland Garros, férfi egyes döntő:
Nadal (spanyol, 2.) - Djokovic (szerb, 1.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

A hétfőn befejezett Roland Garros-döntőn Nadal megszerezte a 11. Grand Slam-győzelmét, melyek közül hetet Párizsban, kettőt Wimbledonban, egyet-egyet pedig a US és az AusOpenen nyert meg. Djokovic győzelme esetén naptári Grand Slamet csinálhatott volna, ami legutóbb 1969-ben sikerült az ausztrál Rod Lavernek. A szerb a négy nagy torna közül egyedül a párizsit nem nyerte még meg.

A találkozó első két szettjében - még vasárnap - elhúzott Nadal, és bár Djokovic mindkétszer vissza tudott kapaszkodni, egyik játszma megnyerésére sem volt esélye. A második szett végi esőszünet után azonban fordulat állt be, Djokovic nyolc gémet nyert zsinórban, így fogott egy játszmát (2-1) és lépéselőnybe is került. A szerb még vasárnap, az elvesztett második játszma után dühöngött kicsit, előbb az ütőjét vágta földhöz, majd egy jókora lyukat ütött a kispadba.

A negyedik szett hétfőre maradt egy újabb esőzés miatt, ebben Nadal jóval könnyebben hozta az adogatásait ellenfelénél, majd 6:5-ös vezetésnél - egy pár perces esőszünet után - elvette Djokovic adogatását, behúzva így a meccset.

Nadal megkönnyezte a győzelmet, megtiszteltetésnek nevezte, hogy a világ legjobbjával játszhatott, Djokovic pedig elismerte, hogy Nadal itt jobb volt.

Élő közvetítés

Nadal elfeküdt a salakon, majd könnyekben tört ki. Djokovicot nem viselte meg túlzottan a vereség, elismerte, hogy Nadal jobb volt. A spanyol nevetgélve megtiszteltetésnek nevezte, hogy a világ legjobbjával játszhatott, ráadásul a világ talán legjobb tornájának nevezte a Garrost. Lesz-e hely ennek a trófeának otthon? "Egy Roland Garros-serlegnek mindig jut hely" - felelte a spanyol boldogan.

Forrás: AFP/Thomas Coex
Forrás: AFP/Thomas Coex

Djokovic szervál, szenved, felváltva üt nyerőt és hosszút 30:30-ig. Nadal támadásba lendül tenyeresei atomcsapásként zúzódnak a szerb térfelére, aztán Djokovic egy kettős hibával bukja a gémet, a szettet, a meccset és a tornagyőzelmet is, továbbá véget ért a nagy sorozata, nem nyerte meg sorban a negyedik Grand Slam-tornáját.

Nadal kiválóan szervál és továbbra is érzi a vonalakat, Djokovic fogadóként esélytelennek tűnik. Aztán kialakul két hosszú labdamenet, mindkettő a szerbé lett, de Nadal aztán összekapta magát, egy rövid, majd egy elképesztően izgalmas, Djokovic hosszú átemelésével végződő labdament

Egy gyors zivatar pár percre megszakította a játékot, de Djokovic adogathatott. Az első labdamenetet hozta, a másodikban outot ütött, a következő kettőben folyamatos támadás végén nyerővel rukkolt elő, majd egy jó adogatást.

Nadal adogatóként viszont elemében van, a világelsőnek még pontszerznésre sincs sok esélye.Semmire hozza a spanyol a játékot. A dráma azonban megint fentről jön: hull az eső, a bíró pedig lekászálódik a székéről, hogy megnézze, mennyire csúszik a pálya.

Forrás: AFP/Pascal Guyot
Forrás: AFP/Pascal Guyot

Djokovicnak rettenetesen meg kell küzdenie minden egyes pontért, miközben ismét szemerkélni kezd, a nézőtéren nyílnak az esernyőn. A szerb két jó adogatással megmenekül.

Nadal sem rest, egymás után kétszer is a vonalra bombáz, hozza is az adogatását, pedig Djokovic keményen védekezik.

A világelső jól kezdte az adogatását, de Nadal tenyerese is villant, aztán Djokovic igyekezett minél támadóbban fellépni. El is húzott 40:15-re és be is húzta a gémet. Mindkét fél vitatott egy-egy ütést, Nadalét szélesnek, Djokovicét jónak ítélte a játékvezető.

Nadal könnyű szerrel hozta az adogatását. Még nincs brékelőnyben, de vezet a szettben.

Hivatalosan 3 óra 2 perce megy a meccs. Az első négy labdamenet hibát hozott, majd Nadal bréklabdához jutott. Ekkor egy ütése megpattant a hálón, beesett Djokovic térfelére, aki még tudott menteni, de Nadal simán elütött mellette, majd elnézést kért.

A két játékos már túl van a bemelegítésen, a játék Djokovic adogatásával folytatódik majd 6:4, 6:3, 2:6, 1:2-ről.

Djokovic bravúrral írhat történelmet - előzetes

Az utolsó három GS-döntőt Nadal és Djokovic játszotta, mindháromszor a mostani világelső győzött. Salakon ugyanakkor Nadal elképesztően uralja a mezőnyt, a mostani tornán még szettet sem vesztett, karrierje során 51-1 a mutatója, csak Robin Söderlingtől kapott ki egyszer. Djokovic idén 0-2-ről állt fel Andreas Seppi ellen, Jo-Wilfried Tsongát szintén ötszettes meccsen verte, négy meccslabdát hárítva.

Nadal és Djokovic két legutóbbi találkozását is a spanyol nyerte, Monacóban és Rómában, egyaránt a vörös borításon, előtte viszont a szerb produkált egy hetes nyerő szériát, köztük az AusOpen valaha volt leghosszabb meccsét, az 5 óra 53 perces idei döntőt.

Djokovic győzelme Nadal jelenlegi formáját tekintve bravúr volna, amit az is jól mutat, hogy Rod Laver 1969-es teljesítménye óta az első teniszező lenne, aki zsinórban megnyeri mind a négy Grand Slamet.

Nadal útja a döntőig:
1. forduló: Bolelli 6:2, 6:2, 6:1
2. forduló: Istomin 6:2, 6:2, 6:0
3. forduló: Schwank 6:1, 6:3, 6:4
nyolcaddöntő: Monaco 6:2, 6:0, 6:0
negyeddöntő: Almagro 7:6 (7-4), 6:2, 6:3
elődöntő: Ferrer 6:2, 6:2, 6:1

Djokovic útja a döntőig:
1. forduló: Starace 7:6 (7-3), 6:3, 6:1
2. forduló: Kavcic 6:0, 6:4, 6:4
3. forduló: Devilder 6:1, 6:2, 6:2
nyolcaddöntő: Seppi 4:6, 6:7 (5-7), 6:3, 7:5, 6:3
negyeddöntő: Tsonga 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8-6), 6:1
elődöntő: Federer 6:4, 7:5, 6:3