Vágólapra másolva!
Novak Djokovic és David Ferrer is bejutott a legjobb négy közé a US Openen. A második kiemelt szerb három szettben verte a 2009-es győztes Juan Martin Del Potrót, míg Ferrer hatalmas csatában, a lehető legszorosabb módon, az ötödik szett rövidítésében csikarta ki a győzelmet a szerb Janko Tipsarevic ellen.

A címvédő Djokovic egyértelműen uralta az első szettet Del Potro ellen, kétszer annyi nyerő ütése volt (12 a 6 ellenében), és öttel kevesebb ki nem kényszerített hibája (6, illetve 11) mint ellenfelének, ráadásul az öt bréklabdájából kettőt ki is használt.

A második szett aztán komoly izgalmakat és néhány szenzációs labdamenetet hozott, Del Potro az első tíz pontot megnyerve brékelőnyhöz jutott, majd 5:4-nél az egyenlítésért adogatott, de Djokovic visszavette az adogatását. 6:5-nél Del Potro alaposan megszenvedett, hogy rövidítésre mentse a játszmát, 17 perces szervagémben végül sikerült neki, de a tie-breakben ellenállhatatlan volt a szerb.

Djokovic a harmadik szett elején is gyorsan brékelte az argentint, ezt az előnyt pedig meg is tartotta, így végül 186 perces csata után fogadhatta Del Potro kézfogását.

Djokovic barátja és honfitársa, Janko Tipsarevic is közel volt az elődöntőhöz egy ideig, három játszma után ugyanis 2-1-re vezetett David Ferrer ellen. A negyedikben 4:3-as vezetésnél Ferrer egy huszonkét ütéses labdamenet után bréklabdához jutott, amit Tipsarevic hibája után értékesített is, majd hozta a saját adogatását, így jöhetett a döntő szett. Ezt álomszerűen kezdte az ápolás után megtáltosodó szerb, 4-1-re is vezetett, Ferrer azonban visszaküzdötte magát, és végül a rövidítésben, négy és fél órányi küzdelem után behúzta a meccset.

férfiak, negyeddöntő:
Ferrer (spanyol, 4.) - Tipsarevic (szerb, 8.) 6:3, 6:7 (5-7), 2:6, 6:3, 7:6 (7-4)
Djokovic (szerb, 2.) - Del Potro (argentin, 7.) 6:2, 7:6 (7-3), 6:4