Vágólapra másolva!
Négy vesztes döntő után megszerezte az első Grand Slam-győzelmét Andy Murray, miután a US Open döntőjében ötszettes csatában legyőzte Novak Djokovicot. Murray sikeréhez a roppant erős fizikuma jelenthette a kulcsot, bár ő maga azt mondta: nem tudja, hogyan nyert.

US Open, férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 2.) - Murray (brit, 3.) 6:7 (10-12), 5:7, 6:2, 6:3, 2:6 - élő közvetítés
ászok: 7 - 5
kettős hibák: 5 - 4
első szervákból megnyert pontok: 63% - 62%
leggyorsabb szerva: 205 km/óra - 212 km/óra
brékpontok: 9/18 (50%) - 8/17 (47%)
nyerő ütések: 40 - 31
nem kikényszerített hibák: 65 - 56
összesen megnyert pont: 155 - 160

Fred Perry 1936-os sikere óta először nyert brit teniszező Grand Slam-tornát Andy Murray személyében. A New Yorkban harmadik kiemelt játékos a korábbi világelső, keménypályás GS-meccseken két éve veretlen Novak Djokovicot gyűrte le.

Murray elhúzott a szélárnyékban

A találkozó erős szélben kezdődött, amely mellett lehetett ugyan játszani, de Djokovic gyors teniszének nagyon nem kedvezett. Mindketten sok nem kikényszerített hibát ütöttek, de Murray - aki már két meccset játszott hasonló körölmények közt a tornán - úgy-ahogy tudott alkalmazkodni, míg Djokovic jobbára csak szenvedett.

Az első szett így is rövidítésben dőlt el, Murray a hatodik játszmalabdáját tudta értékesíteni.

Forrás: AFP

A folytatásban Murray nyugodtan védekezett, hagyta, hogy ellenfele hibázzon, ezzel el is jutott 4:0-ig. Csakhogy ekkoriban már alábbhagyott a szél, Djokovic erőre kapott, felzárkózott, és ki is egyenlített (5:5).

Murray persze érezte a bajt, de nehezen tudott támadóbb teniszre váltani, végül aztán mégiscsak sikerült neki, fogott egy adogatójátékot, majd elvette a szerb szerváját, így már 2-0-ra vezetett.

Djokovic nagy pillanatai

A csendesebb időjárási körülmények viszont elvezettek Djokovic sikeréhez. A nagy küzdő szerb a harmadik játszmában határozottan irányított, egyszerűen sokkal jobb teniszt mutatott Murrayénél, nyert is simán 6:2-re.

Végig lépéselőnyben volt a negyedik szettben is, bár a végére fáradni látszott, őrizte a brékelőnyét, sőt az utolsó játékban elvette Murray adogatását, ezzel lett 2-2 a szettek aránya.

Forrás: AFP

Murray felőrölte Djokovicot

A döntő játszmát tehát a szerb kezdhette, de Murray azonnal elvette az adogatását, majd 3:0-ra elhúzott, noha ekkor már elkeseredetten harcolt Djokovic, aki aztán az utolsó erőtartalékait mozgósítva valóban fel is jött 3:2-re.

Innentől viszont egyszerűen elfogyott Djokovic, 5:2-nél Murray adogathatott a meccsért, mire a szerb ápolási szünetet kért. A közönség kifütyülte a sportszerűtlenségért, Djokovic tapsolt és a hüvelykujját mutatta nekik.

Azonban hiába volt bármiféle praktika, Murray nem hagyta megzavarni magát, még egy challenge is bejött neki (a labdája csípte a vonalat), és 4 óra 54 percnyi játék után megszerezte az első Grand Slam-trófeáját.

Forrás: AFP

"Trükkös körülmények közt kellett játszani, Novak nagyon erős volt, ezért mentálisan sem volt könnyű. Nem tudom, hogyan sikerült megnyerni a meccset öt óra alatt" - mondta a trófea átvételekor a már állni is alig bíró Murray, akit az edzőjéről, Ivan Lendlről is kérdeztek. Lendl játékosként az első négy Grand Slam-döntőjét ugyanúgy elvesztette mint Murray. Aztán viszont nyertek mindketten: "Ivan a tenisz történtetének egyik legnagyobbja, nagyon sokat tudott segíteni a kritikus pillanatokban."

A Lendl által belécsepegtetett önbizalmon túl minden bizonnyal a legendásan kemény edzéseinek köszönheti a sikerét a skót, aki a legutóbbi karácsonyt három héttel korábban megünnepelte, hogy időben megkezdhesse a floridai tréningeket.

Murray karácsonykor a tengerparti homokban tartott futóedzéseket, szigorú diétát tartott, és bár a januári Australian Opent még nem tudta megnyerni, az év utolsó Grand Slamjének utolsó szettjére már csak neki maradt ereje.