Vágólapra másolva!
Lance Armstrong a hűtőjében a tej mellett tartotta a doppingosampullákat, már az első nagy sikerét is kokszolva szerezte - állítja a napokban megjelent könyvében egy egykori csapattárs, Tyler Hamilton. A doppingos múltját felvállaló kerekes kifejtette, hogyan tartotta sakkban az ellenfeleit a hétszeres Tour-győztes, aki ellen nagyon súlyos bizonyítékok láthatnak napvilágot a közeljövőben. Hamilton úgy érzi, belülről felzabálta, hogy hosszú évekig hazugságban élt, és elmesélte, mennyi idő kell hozzá, hogy egy fiatal versenyző megtörjön, és beadja magának az első doppingadagot.

"Még mindig él a hallgatás törvénye az országúti kerekeseknél, de sok versenyező és versenyigazgató rengeteget tud Lance Armstrongról. Eddig nem beszéltek a félelem miatt, de az inga hamarosan kileng a túloldalra" - jelentette ki Tyler Hamilton, a US Postal csapat egykori kerekese a Guardiannek adott interjújában.

Armstronggal augusztus végén közölte az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA), hogy mind a hét Tour de France-győzelmét elveheti, ami után a sportoló kijelentette, nem védekezik tovább a szervezet vádjaival szemben.

Hamilton frissen megjelent könyve minden eddiginél nyíltabban beszél a sportág piszkos ügyeiről, ahogy a címe is ígéri (nyersfordításban: Az eltitkolt verseny - a Tour de France rejtett világa belülről: dopping, álcázás és győzelem bármi áron). A történet tele van megsemmisített injekciós tűkkel, állandó EPO-használattal, vértasakokkal, Armstrong pedig az egész középpontjában áll.

EPO (erythropoietin) - Az ezredforduló népszerű doppingszere tulajdonképpen a vesében termelődő hormon, amely vörösvértest-termelésre készteti a csontvelőt. Fokozásával növekszik a vér oxigénfelvevő képessége, azaz javul az állóképesség. Mikor az EPO-használat még kezdeti stádiumban járt, a nyolcvanas évek második felében 18 európai profi kerékpáros halt meg a használata miatt.


A fekete humortól a boszorkányüldözésig


Hamilton csapatában, a US Postalban a fekete humor is jelen volt, az EPO-t például a vérfagyasztó történeteiről ismert amerikai íróról, Edgar Allan Poe-ról nevezték el. "Hé haver, kölcsönvehetek valamennyi Poe-t?" - kérdezte Hamilton Armstrongot 1999 tavaszán, Armstrong nizzai villájában. "Lance hanyagul a hűtőre mutatott. Ott volt a szer az ajtajában, egy karton tej mellett. Úgy sorakoztak az ampullák, mint a katonák" - írja Hamilton. "Meglepett Lance lovagiassága, úgy viselkedett, mint aki sérthetetlen."

Armstrong abban az évben szerezte meg a hét Tour-győzelme közül az elsőt. Az elmúlt hetekben azonban felkészülhetett arra, hogy hamarosan egyet sem tarthat meg. A jelenlegi vezető, Tygart a héten a L'Equipe-nek elárulta, hogy az USADA még a héten elküldi a nemzetközi szövetségnek az Armstrongról összegyűjtött bizonyítékait.

Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla
Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla

Tygart: Az ügy messze túlmutat Armstrongon

"Semmi értelme Armstrongnak a személye elleni boszorkányüldözésről beszélnie. Ez az ügy sokkal nagyobb, mint pusztán az ő esete. Valódi összeesküvésről beszélhetünk a US Postalon belül, tökéletes szervezéssel, rengeteg szereplővel. A bizonyítékok szörnyűek, harmincszor olyan súlyosak, mint az, ami eddig napvilágra került" - nyilatkozta Tygart, aki elődjéhez hasonlóan halálos fenyegetéseket is kapott, miután elkezdte feszegetni a múltban történteket.

Belülről felzabál a hazugság

"Kezdetben meglepett, hogy Lance feladta a védekezést, mert ő eddig sosem adott fel semmilyen harcot. Aztán megértettem, hogy a bizonyítékok átfogóak, a feltárásuk hosszú, lassú halált jelentene neki" - töprengett Hamilton montanai otthonában. "Tygart kitüntetést érdemelne. Remélem, a következő hetekben minden bizonyíték előkerül, és ez másokat is vallomásra ösztönöz. Meg kellene szabnunk egy időtartamot, amíg büntetés nélkül beszélhetnek, akik el akarják mondani az igazságot."

Az USADA igazgatója hétfőn ugyanakkor azt mondta a L'Equipe-nek: "Sokan közülük [a US Postal csapatból] beismerést tettek, ami nem mentesíti őket a büntetés alól, csak mérsékli azt."

Forrás: AFP/Gerard Malie
Forrás: AFP/Gerard Malie

Armstrong és Hamilton még egy csapatban

"Gondolhatják, hogy hazudok, de nem gondolhatják, hogy hazudik mind a tíz ember, aki Armstrong ellen vallott" - fogalmazott az egykori csapattársa. "Ha valamit tanácsolhatnék neki, azt mondanám, tárja fel az igazságot. Én már keresztülmentem ezen, hosszú éveken át hazudtam. De a hazugság felzabál belülről, senkinek sem kívánom azt a fájdalmat."

Ezer napig él az idealizmus

"Kicsiben kezdtük, aztán csapdába kerültünk" - beszél az első doppingélményeiről Hamilton. "Csak néhány hónapra voltam az első Tour de France-omtól. Kiszolgáltatott helyzetben voltam, finom nyomást gyakoroltak rám, és rosszul döntöttem."

A kerekes szerint ezer nap, míg elpárolog egy fiatal versenyző idealizmusa, és megadja magát a doppingnak, látván, ahogy mások viszonylag könnyen legyőzik olyan hegyeken, ahol ő megszakad. Ha viszont mindenki egyformán doppingol, akkor legalább egyenlőek a feltételek, gondolhatnánk, Hamilton viszont hamisnak tartja ezt a mítoszt. "Aki nem kockáztatott, egy lépéssel mindig lemaradt. A világ legjobb kerekese sem nyerhette meg a Tourt kockázatvállalás nélkül. A győzelemhez pénz, kapcsolatok és orvosok kellettek" - írja a könyvében.

Armstrong mozgatta a szálakat

A most 41 éves sportoló állítja: Armstrong manipulálta és sakkban tartotta az ellenfeleit. Christophe Bassons a 99-es Tour idején a Le Parisien című lapban kiteregette a Festina-csapat szennyesét, ami után néhány embert letartóztattak vagy eltiltottak, de alapvetően semmi nem változott meg a sportágon belül. Viszont a Mr. Tisztának nevezett Bassonst Armstrong megfenyegette és ellehetetlenítette, állítja Hamilton.

"Senki sem állt ki mellette, még a saját csapatában sem beszéltek vele, miután Lance kipécézte. Szégyen, hogy én is így viselkedtem. Lance nyomást gyakorolt ránk, és mi engedtünk neki. 2004 körül két versenyző szólalt fel a dopping ellen: Bassons és Filippo Simeoni. Lance mindkettőjüket gyorsan leállította, a karrierjük lejtőre került, és hamarosan távoztak a sportból. Kevés esélyük volt, egyszerűen túl kis halak voltak egy tóban, ahol rengeteg a horgász."

Forrás: AFP/Joel Saget
Forrás: AFP/Joel Saget

Hamilton már sajnálja, hogy engedett Armstrongnak

Hamilton azonban még messzebb megy, a könyvében azt állítja, a nemzetközi szövetség nemhogy félvállról vette a doppingellenes harcot, de egy alkalommal beidézte a központjába, és csendben figyelmeztette a vérteszteredményei miatt, miután legyőzte Armstrongot a 2004-es Dauphiné Libérén. Floyd Landis - aki azóta szintén beismerte, hogy doppingolt -, közölte Hamiltonnal: "Lance küldte rád a szövetséget, mondván, te valami új szart szedsz." Hamilton azt írja, szembesítette ezzel Armstrongot, aki tagadott.

Hamilton viszont 2010 júniusában, 13 évvel az első doppingolása után beszélni kezdett. Akkor még tagadta, hogy doppingolt volna, viszont négy órán át magyarázta az esküdtszéknek a profi kerékpársport működését. A nyomozást vezető Jeff Novitsky később további három órát engedélyezett a számára.

Novitsky az Élelmiszer- és Gyógyszer-hatóság (FDA) vezetőjeként vizsgálódott, ám később leállították a nyomozást. Az USADA igazgatója, Tygart a tervekkel ellentétben semmilyen segítséget nem kapott a tényfeltáráshoz, és mint a hét elején nyilatkozta, meglepte az FDA vizsgálatának leállítása. Az USADA a nulláról szedte össze ismét a bizonyítékokat, amelyek ígérete szerint az év vége előtt kerülhetnek nyilvánosságra, mivel addigra a nemzetközi szövetség is átvizsgálja őket.

Forrás: AFP/Joel Saget
Forrás: AFP/Joel Saget

Ezer nap alatt tört meg Hamilton

Hamilton vegyes érzésekkel várja a fejleményeket: "A szövetség sokkal, de sokkal többet is tehetne, efelől semmi kétség. Tisztázni kell a múltat, hogy továbbléphessünk. Ma már szigorúbbak az ellenőrzések, tisztább a sportág, de néhány csapat működése még mindig nem átlátható. Az időeredmények sokkal gyengébbek, mint tíz éve, de úgy érzem, hogy még mindig sok az elhallgatás."