Vágólapra másolva!
A kajak-kenu szövetség elnöke, Baráth Etele sajnálja, de megérti Douchev-Janics Natasa döntését, szerinte a Szerbiába költöző kajakos mindig is külön pályán mozgott Magyarországon. A magyar szövetség szeretni kapni valamit a szerbektől Janics elengedéséért cserébe, ellenkező esetben megvan a lehetősége arra, hogy két évre kivonja a nemzetközi forgalomból a 30 éves versenyzőt.

Mérges Janics Natasára?

Ha őszinte leszek, akkor... nem is tudom, Natasa nagyon kemény egyéniség, akinek részben a nyelvi problémák miatt nem voltak meg itt azok a kapcsolatai, amelyek igazi baráti közösségekbe olvasztották volna. Kicsit egyedül volt, külön pályán mozgott mindenhol. Sajnálom, hogy így alakult, de megértem a helyzetet. Annyi történt, hogy egy családon belül megszületett egy kemény döntés, amely által a család kedvezőbb környezetbe kerülhet. Támogatom, hogy a család együtt maradjon.

Hogyan gondol vissza Janics itt eltöltött éveire?

Sok sikert hozott Magyarországnak, az edzésmódszereivel, a versenyzői attitűdjével pozitívan befolyásolta a többieket, mert olyasvalakit kellett megverniük, aki rengeteget dolgozik. Natasával céltudatos és példamutató sportolót veszítünk el, de rögtön hozzá is teszem, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Danuta legalább ennyire öntudatos. Ő még csak 25 éves, a következő években neki kell natasai szintre fellépnie, és a helyét átvennie.

Mi lehet a távozás igazi oka?

Alapvetően a férje. Andrian Douchevnek Magyarországon nem volt edzői állása, Szerbiából viszont kapott egy ajánlatot. Egy fiatal férfinak a felesége pénzéből kellett élnie, amit valószínűleg nehezen viselt. De közben Natasa is rájött az elmúlt két-három évben, hogy nehezebben tud már boldogulni a válogatókon a feltörekvő fiatalok - elsősorban Kozák Danuta és Szabó Gabi - miatt. A Kozák, Szabó páros a világ legerősebbje, Natasa pedig 2004-ben, Athénban volt a csúcson, ahol sikerült dupláznia. Benedek Dalma pedig aranyos, tisztességes kajakosnő, kívánom neki, hogy megtalálja a helyét Szerbiában, csak ne verjen meg minket!

A kajak-kenu szövetség elnökségének megvan a lehetősége arra, hogy elutasítsa Douchev-Janics Natasa átigazolási kérelmét, aki ebben az esetben két évig nem indulhatna nemzetközi versenyen. Tervezik az elutasítást?

Még semmit nem terveztünk el, mivel 30 napunk van arra, hogy ezen elgondolkodjunk. Az elnökség két-három héten belül tárgyal az ügyben, de előtte még a szerb szövetségnek is meg kellene keresnie bennünket, hogy ne éljünk ezzel a jogunkkal. Várjuk a jelentkezésüket.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt úgy érti, ellenszolgáltatást kérnek azért, hogy ne utasítsák el Janicsék kérését?

Még nem tudom. Csütörtökön megkaptuk Natasának a saját maga által írt kérelmét. Tudtuk, hogy ez bekövetkezhet, de mi azt szerettük volna, ha marad. Én is azt tanácsoltam neki, hogy nyugodtan készüljön Szerbiában, de versenyezzen Magyarországon, már csak azért is, mert a londoni olimpiára is máshol, Portugáliában és Törökországban készült, Szerbia pedig mégis közelebb is van. Azt hittem, ez a lehetőség vonzó lesz számára, de ő eldöntötte, hogy a férje miatt elmegy tőlünk. De azért minket is meg kell érteni, mert az elmúlt években rendkívül sok szeretet, anyagi támogatást, infrastruktúrát kapott tőlünk. Szegedtől, az egyesületétől ugyanúgy, mint a szövetségtől, ezért ő, illetve az őt elkérő szerb szervezet is tartozik nekünk.

Mi történik, ha nem sikerül megegyezni a szerbekkel a kivásárlásról?

Ez a kivásárlás kemény szó. Olyan sportágakban bevett formula, ahol hivatolos profizmus van, a mi esetünkben ezt nem így nevezném. Amikor például egy versenyzőnk Bulgáriába ment, kötöttünk egy olyan megállapodást, hogy a bolgárok iksz éven keresztül edzőtáborozási lehetőséget nyújtanak ősszel és tavasszal számunkra. Szóval nem feltétlenül pénzre, sokkal inkább egyfajta baráti együttműködés megkötésére számítunk.

Forrás: [origo]
Benedek Dalma (jobbra) Pekingben tartalék volt, de olimpián még soha nem versenyzett

És mi lesz, ha a szerbek nem szeretnének gesztusokat gyakorolni?

Az árulkodó jel volna. Mert egyébként a szerb szövetségnek aránylag kevés eszköze van, és gondot jelent számára, hogy eltartson versenyzőket, ezért arra számít, hogy az ottani olimpiai bizottságtól kap majd segítséget. Vannak olyan nemzetközi szabályok, amelyeknek az érvényesítésén elgondolkodhatunk, hiszen figyelnünk kell arra is, hogy a nyolc-tíz tehetséges ifjúsági olimpiai és U23-as bajnokunk edzőtáborozását fedezni tudjuk.

Normális dolognak tartja, hogy 35 éves kora felett Szerbiában is kapni fogja Janics Natasa a magyar olimpiai járadékot?

Ha Szerbiában nem kap olimpiai járadékot a magyar eredményei után, akkor ez teljesen korrekt. Hiszen ha valaki elindul egy olimpián, jól tudja, hogy ha nyer, akkor elnyeri ezt a jutalmat, de ha ugyanezért máshol is kap valamit - amiről egyébként nincsen szó -, akkor az komoly kérdéseket vet föl. Az Amerikában élő Kossuth-díjas professzor sem azért kapja a kitüntetéssel járó pénzt, mert magyar, hanem mert magyar állampolgárként vitt véghez nagy dolgokat. Natasa magyar versenyzőként a magyar kajak-kenu sportot erősítette, és örökre kint is marad a dicsőségtáblán. Mi anno egy szerb kislányt vettünk át, Sydneyben még szerb színekben lett negyedik, most pedig vissza akar menni abba az országba, amely nem tagadta ki, hanem csak eljött onnan. Van még négy-öt éve, hogy anyagilag stabilizálja a jövőjét, senkinek nincs joga elvenni ezt a lehetőséget tőle, ha ott jobb, békésebb az élet számára, és hazatalál. Nem szabad bántani ezért a döntéséért.

Ön szerint gyengültek a távozók miatt a riói esélyeink?

Akikről most szó van, azok jórészt 30 év fölöttiek, akik pedig idén vagy tavaly előttük végeztek, jóval fiatalabbak náluk. Mivel egyesben csak egy versenyző indulhat a világversenyeken, a távozók jól tudják, hogy egyre kisebb esélyük van a kijutásra. Hihetetlenül erős a fiatal korosztály Csipes Tamarával, Vad Ninettával, Kárász Annával az élen, a közelmúltban 16 korosztályos vb-t nyertünk, és a maratoni vb-n is mind a három ifi számot magyar nyerte. A fiatalok már átvették a helyeket a külföldre távozóktól, ha nem így lett volna, akkor ezek a versenyzők itthon maradnak.