Vágólapra másolva!
Ábrahám Attila megerősítette: a Magyar Kajak-kenu Szövetség nagyságrendileg 150 ezer eurót (42 millió forintot) kér azért, hogy Douchev-Janics Natasa szerb színekben folytathassa pályafutását, és erről szerdán, Szegeden egyeztethetnek a szerbekkel.

A főtitkár a Digi Sport Reggeli Start című műsorában hétfőn beszélt erről, egyben mind a négy olyan magyar női kajakos esetéről, akikről nyilvánosságra került, hogy a jövőben más ország színeiben szeretnének versenyezni.

"Semmiképpen nem egészséges a folyamat, de nem hiszem, hogy a bajok rövid távon érződnek" - jelentette ki Ábrahám, majd hozzátette: minden eset más és más. A főtitkár elmondta, hogy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség szabályzata alapján egy sportoló külföldi állampolgárral történt házasságkötése esetén az illetékes nemzeti szövetség engedélye nélkül is versenyezhet új országa színeiben, így Benedek Dalma - akinek szerb férje van - akkor is képviselheti Szerbiát a jövő évi világbajnokságon, ha 2013-ban még nem veszi fel az új állampolgárságot.

"Janics Natasa esete más, ő egy háromszoros olimpiai bajnok, aki nem szerb állampolgárhoz ment férjhez. Igaz, hogy ő maga szerb-magyar kettős állampolgár, de az ő esete nem automatikus, a nemzetközi szövetség szabályzata ugyanis nem a versenyző állampolgárságához köti a kiadását" - mondta a főtitkár, majd megerősítette, hogy Janics Natasa szeretne elmenni, de a magyar szövetség hozzájárulása is kell ahhoz, hogy a 2013-as világbajnokságon szerb színekben versenyezhessen.

"Nem akarom megelőlegezni az elnökség döntését, mert a tagok véleményét nem ismerem, de meggyőződésem, hogy nem fogja automatikusan elengedni" - jelentette ki Ábrahám, aki megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy nagyságrendileg 150 ezer euró, vagyis 42 millió forint az az összeg, amelyet a magyar szövetség a szerbektől kér Janics Natasáért.

"Amikor kiderült, hogy a szerbek kivásárlásban gondolkodnak, leültünk a szegedi klub vezetőivel, hiszen Janics Natasát oda is szerződés köti, és abban is szerepel egy szerződéses összeg. Ezután osztottunk-szoroztunk, és való igaz, hogy nagyságrendileg ekkora összeg merült fel. Ez azonban még nincs véglegesítve" - tette hozzá a főtitkár, aki hozzátette: ebből a pénzből a magyar szövetség a szegedi klub jogos igényét is kielégítené.

Ábrahám Attila egyébként személy szerint úgy gondolja, hogy az említett pénz nagyon is jelképes összeg egy háromszoros olimpiai bajnokért.

"Natasa még Rióban is ereje teljében lesz, és addig is simán világbajnoki címeket szerezhet Szerbiának. A dolog másik oldala, hogy ahhoz képest, amit a zuhanyhíradó szerint a szerbek Janics Natasa mellé pénzügyi forrásként mellérendelnek, ez az összeg ennek akár a többszöröse is lehetne. Nem értem, hogy ha ez a pénz egy versenyző esetében nem sok, akkor egy szövetség esetében, amely az ő versenyeztetésébe nyolc-tíz év munkáját beletette, miért az" - mondta Ábrahám, aki megemlítette azt is, hogy szerdán létesítményavatóra Szegedre utazik, és akkor ott személyesen tárgyalhat a szerbek képviselőivel.

A főtitkár szerint Janics Natasának ahhoz, hogy megfelelő motivációt és inspirációt kapjon a versenyzéshez, a magyar sportszakmai közeg talán jobb lenne, mint a szerb. Igaz ugyanakkor, hogy ott lényegesen jobb anyagi körülmények közé kerül.

"Ismerve Natasát, ez sem utolsó szempont" - állapította meg Ábrahám, hozzátéve: most már szóba sem kerül az, hogy a magyar kajakos azért távozik, mert a férje visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Szerbiában.

A műsorban szó esett a jövőben Ausztriában versenyző Paksy Tímea, valamint a Ciprusra igyekvő Sarudi Alíz esetéről is. A főtitkár kiváló versenyzőnek tartja őket, de mivel az olimpiai részvételt itthon nem tudtak kiharcolni, ezért náluk a váltásban plusz motivációs tényezőként benne lehet, hogy egy másik ország színeiben sokkal könnyebben kapnak lehetőséget arra, hogy olimpián bizonyítsanak.

Az elvándorlási folyamatot összességében káros jelenségnek ítéli meg a főtitkár. "Van egy ország, amely utánpótlást nevel, bajnokokat képez - hiszen meggyőződésem, hogy Janics Natasa nem nyert volna három olimpiai bajnoki címet, ha Szerbiában marad -, aztán megjelennek azok az országok, amelyeknek kell a dicsőség, és amelyek egy egyszeri összeggel, amit a versenyző zsebébe tuszkolnak, learatják azt a termést, amit más ország verejtékes munkával létrehozott. Sportági és magyar szempontból ez a folyamat nem annyira egészséges" - zárta szavait a főtitkár.