Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa egy belgrádi sajtótájékoztatón csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben Szerbia színeiben versenyez. A magyar szövetség szerint nincs megállapodás, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac viszont azt mondta, a magyarok nem kötötték semmilyen, így anyagi vonatkozású feltételhez sem a versenyzési jog kiadását.

Minden, amit a Janics-ügyről tudni kell

A palánkai születésű Janics a Szerb Olimpiai Bizottság elnökével, Vlade Divaccal és a Szerb Kajak-kenu Szövetség elnökével, Mirko Nisoviccsal együtt tette meg a bejelentést.

"Hazatérek. Egy hónapon belül visszaköltözöm Szerbiába, és a zimonyi klubban fogok versenyezni" - mondta a 30 éves kajakos, akinek edzője a férje, Adrian Douchev lesz.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Magyarországon mindent megadtak nekem. Amikor 2001-ben elmentem Szerbiából, nem voltak megfelelőek a feltételek az élsporthoz. Szerencsére az elmúlt időszakban azok az emberek kerültek a megfelelő pozíciókba, akik tudják, mi kell a csúcsteljesítményhez. Örülök, hogy visszatérhetek" - idézte Janicsot a szerb Beta hírügynökség.

Janics hozzátette: még egy ideig Szegeden készül, ezt követően azonban Bácskapalánkon folytatja. "Szeretném, hogy a visszatérésemmel Szerbia jó néhány éremmel gazdagodjon a jövőben. A riói olimpia ugyanakkor még messze van, de természetesen szeretnék részt venni az ötödik olimpiámon is."

Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke elégedettségének adott hangot a magyar szövetséggel folyó tárgyalásokkal kapcsolatban.

"Magyarországi sportbarátainkkal nem volt nehéz megegyezni Natasa jövőjéről kapcsolatos kérdésekben. Sokat tettek érte, amikor itt senki sem segítette, ő pedig remek eredményeivel, a legjelentősebb versenyeken nyert több mint negyven éremmel, közöttük hat olimpiai éremmel, járult hozzá a világszerte nagy tiszteletnek örvendő magyar kajaksport hírnevének öregbítéséhez. Az olimpiai bizottság és a hazai szövetség a lehető legjobb feltételeket biztosítja Natasának, és reméljük, hogy az ő hazatérése nagy lendületet ad a szerb kajaknak. Ismétlem, az eddigi tárgyalások során a magyar szövetség semmilyen, így anyagi feltételhez sem kötötte Janics versenyzési jogának kiadatását" - idézte Divacot a Magyar Szó.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) szerint még semmilyen megállapodás nem született, és ha a magyar szövetség nem adja áldását az ügyre, akkor a kajakos két évig nem versenyezhet más ország színeiben. Az MKKSZ főtitkára, Ábrahám Attila megerősítette: a magyar szövetség nagyságrendileg 150 ezer eurót kér a szerbektől Janicsért, aki a jövő héten Magyarországon is tart egy sajtótájékoztatót.

Amennyiben a kajakos megtartja a magyar állampolgárságát, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól.