Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője, John Fahey szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) csak akkor őrzi meg hitelességét, ha leszámol a múltjával, és azokat, akik a Lance Armstrong-érában vezető pozíciót töltöttek be, eltávolítja a sportágból.

"Tekintsünk vissza! Nyilvánvaló, hogy a dopping széles körben elterjedt volt. Kinek kellett volna ezt megakadályoznia? És miért nem sikerült? Azt hiszem, ezek találó kérdések" - jelentette ki John Fahey az egyik ausztrál televíziós csatornának nyilatkozva. Hozzátette: kíváncsi rá, hogy az UCI - amely hétfőn megfosztotta Armstrongot mind a hét Tour de France-elsőségétől, és örökre eltiltotta a versenyzéstől - mit tesz annak érdekében, hogy az amerikai bringás személyéhez köthető doppingesetek ne ismétlődhessenek meg.

Az ausztrál Ray Godkin, az UCI exalelnöke, aki huszonkét év szolgálat után 2008-ban mondott le tisztéről, így reagált: a sportágban most már sokkal hatékonyabb a doppingvizsgálat, mint amilyen korábban volt, többek között a bevezetett biológiai útlevélnek is köszönhetően. Hozzátette, hogy a WADA és az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) hosszú időn át értekezett Armstrongról. Ezt azért tudja, mert az UCI-t is bevonták ebbe.

A USADA szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette. A bizonyítékok bemutatása után vette el a bringás Tour-győzelmeit az UCI. Maga a kerekes egyelőre nem reagált címeinek elvételére és örökös eltiltására, ugyanakkor személyes lapjáról már eltávolította azt, hogy hétszeres Tour de France-bajnok.

Armstrong ügyében még Usain Bolt, a hatszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter is megszólalt: "A kerékpár és az atlétika két különböző dolog, ilyesmi nálunk elképzelhetetlen. Nem akarom kommentálni más sportágak történéseit, de abban biztos vagyok, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség remek munkát végez a doppingellenőrzés terén."