Vágólapra másolva!
Senki nem kapja meg a doppingolás miatt Lance Armstrongtól elvett hét Tour de France-elsőséget a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) pénteki döntése értelmében.

Ebbe belehalhat a kerékpársport

"Az illetékes testület úgy határozott, hogy az ominózus években nem hirdet győztest, és egyetlen helyezést sem változtat meg Armstrong eredményeinek törlése miatt" - olvasható az UCI közleményében.

A szervezet ezzel a döntéssel tiszteletben tartotta a Tour szervezőinek kérését, Christian Prudhomme, a világ legrangosabb körversenyének igazgatója korábban ugyanis jelezte, az lenne a szerencsés, ha senki nem kerülne a megüresedett első helyekre, mert akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág.

"Már befejeztem a karrieremet, és ahogy mindig is mondtam, büszke vagyok a második helyezéseimre, így nem érdekel különösebben, hogy nem kapom meg Armstrongtól az elvett győzelmeit" - mondta a német Jan Ullrich, a Tour 1997-es bajnoka, aki háromszor (2000, 2001, 2003) végzett Armstrong mögött másodikként a francia körversenyen.

Az UCI - bizonyítottnak tekintve azt, hogy éveken át szisztematikusan doppingolt - megfosztotta Armstrongot az 1998 augusztusa után elért összes eredményétől, így a hét Tour de France-elsőségétől, és örökre eltiltotta a versenyzéstől.

A Lance Armstrong által megnyert Tourok második helyezettjei:
1999: Alex Zülle (svájci)
2000: Jan Ullrich (német)
2001: Ullrich
2002: Joseba Beloki (spanyol)
2003: Ullrich
2004: Andreas Klöden (német)
2005: Ivan Basso (olasz)