Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka ezüst-, Jakabos Zsuzsanna pedig bronzérmet nyert a 400 méteres vegyesúszás döntőjében a franciaországi Chartres-ban zajló rövidpályás Európa-bajnokságon.

Hosszú Katinka ezüst-, Jakabos Zsuzsanna pedig bronzérmet szerzett 400 méter vegyesen a franciaországi Chartres-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokságon, amely így magyar szempontból hat arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárult. A magyarok ezzel második helyen végeztek az éremtáblázaton.

A kontinensviadalon korában három számban, 100 és 200 méter vegyesen, illetve 200 pillangón is győztes Hosszú (4:23.91 p) kevesebb mint fél másodperccel kapott ki az első brit Hannah Mileytól (4:23.47 p), míg Jakabos (4:25.61 p) közel két másodperccel csapott célba honfitársa mögött. Jakabosnak ez volt a harmadik érme az Eb-n, korábban ugyanis harmadik lett 200 vegyesen, és második 100 vegyesen.

A vasárnapi programokban Hosszú és Jakabos is kétszer volt érdekelt. Előbbi nyolcadik lett 200 gyorson, utóbbi pedig negyedik 100 pillangón.

"Ahhoz képest, hogy kicsit fáradtan kezdtem a napot, ez az idő fantasztikusan jó: életem legjobbja, országos csúcs, szerintem ennél többet mára nem kívánhattam. Persze, picit bosszant az öt tized, négyszáz vegyesen ez voltaképpen semmi, ennyi mégis hiányzott az első helyhez. Kár érte, de azért annyira nem vagyok elkeseredve, sőt" - nyilatkozta Hosszú Katinka.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Mindkét számban életem eddigi legjobbját úsztam, azaz a helyezések annyira nem izgatnak. Vegyesen nem is gondoltam volna, hogy ilyen hosszan tudom tartani magam, még a mellúszásnál is, sajnos, 350 méternél elöntött a tejsav, onnan már nagyon fájt, ezen kell még javítani, mert jobban kellene jönnöm a végén. Száz pillén a szám specialistáival versenyeztem, volt előtte húsz percem eredményhirdetéssel együtt, de nem éreztem, hogy bennem lenne a négyvegyes. Viszont annyira jól ment, hogy szólni fogok Fehérvári Balázsnak, az edzőmnek, hogy álljunk rá erre is" - mondta Jakabos Zsuzsanna.

Kiválóan úszott Chartres-ban Bernek Péter is, aki csütörtökön második lett 200 háton, ezúttal pedig 200 gyorson és 100 háton is döntőt úszott, s egy-egy ötödik és nyolcadik helyet szerzett.

"Így, hogy negyedórán belül volt a két verseny, kicsit elfáradtam. Elsősorban a gyorsra koncentráltam, és ott elég jól ment szerintem, még soha nem jöttem ennyit. Helyezésben nem volt több, azért a vetélytársak még túl erősek nekem ezen a távon. A száz hátat nem sajnálom, nyilván jobb lett volna, ha van időm" - értékelt Bernek Péter.

A 400 méter vegyesen csak Cseh Lászlóval szemben alulmaradt Verrasztó Dávid 200 méter mellen búcsúzott a francia várostól, ahol vasárnap nyolcadik lett.

"Ez azért nekem kicsit sok volt, a reggeli úszással együtt. Erősek az ellenfelek, ezért azért látszott. Teszteltem magam, mire vagyok képes, a döntő nem rossz" - mondta Verrasztó Dávid.

A délelőtti selejtezőkben Dara Eszter is közel volt a fináléba kerüléshez 200 méter gyorson, ám végül szétúszásban a kilencedik lett. Férfi 200 gyorson rajtolt az Eb-n a 200 és a 400 méter vegyes, továbbá a 200 méter pillangó megnyerésével három elsőséget bezsebelő Cseh László is, de a negyedik éremszerzés lehetőségéről lemaradt, mivel összesítésben a kilencedik selejtezős eredményt produkálta.

Ugyancsak a vasárnapi előfutamos búcsúzók közé került még 200 méter gyorson Kozma Dominik (14. hely), 50 méter pillangón Pulai Bence (22.) és Takács Krisztián (33.), 400 méter vegyesen pedig Sebestyén Dalma (20.).

A kontinensviadal éremtáblázatán a házigazda franciák végeztek az élen (12 arany, 6 ezüst, 11 bronz), míg Magyarország Dániával holtversenyben lett a második.