Vágólapra másolva!
Negyedszer csapott össze Juan Manuel Márquez és Manny Pacquiao, az ördögi párharc először hozott KO-t, és először nyert a mexikói. A váltósúlyú csata ezúttal nem döntött vb-övről, de presztízsben így is bőven felért egy címmeccsel.

Juan Manuel Márquez magyar idő szerint vasárnap hajnalban nem hagyott kétségeket győzelme jogossága felől. A Las Vegas-i MGM arénában a republikánus elnökjelölt, Mitt Romney, a hip-hop-sztár 50 Cent, és a kosaras legenda, Magic Johnson is megjelent.

Korábban háromszor is meccselt már a két bokszoló, ám mindháromszor vitatott végeredmény született. Ezúttal már a meccs előtt nyilvánvaló volt: egy KO-val lehet tisztán lezárni ezt a párharcot.

Nem is maradt el az őrület a telt házas meccsen: Márquez már a harmadik menetben leütötte Pacquiaót, az ötödikben viszont a mexikóira kellett rászámolni. A hatodik menet legvégén aztán Márquez a védjegyének számító jobbos kontrával leterítette Pacquiaót, aki ezúttal már nem tudott feltápászkodni, hosszú percekig ápolni kellett. A filippinó felesége, Jinkee felsikoltott, próbált bejutni a szorítóba, Bob Arum promóter akadályozta meg ebben, és próbálta megnyugtatni.


"Tudtam, Manny bármikor kiüthet, de egy tökéletes ütéssel találtam el" - mondta Márquez. "Mindig ezen a jobboson dolgoztunk, mert a ritmusváltás különösen fontos. Tudtuk, hogy agresszíven kezd majd, ezért a technikára építő haditervet dolgoztunk ki."

Pacquiao percekig bambán nézett a kiütés után: "Olyan ütéssel talált el, amit nem is láttam. Dolgoztunk az ütőerőmön és a sebességemen, láthatják az eredményt."

Pedig a kritikus menet inkább Pacquiaóé volt, aki a kiütésééig mindhárom pontozóbírónál 47-46-ra vezetett. Márquez azonban ezúttal nem hagyta a pontozókra a dolgot.

Forrás: AFP/John Gurzinski

Hibázó pontozó, Pacquiao rekordja, dühöngő közönség

A Fülöp-szigeteki és a mexikói harcos párharca nyolc éve tart, és eddig mindegyik meccsnek viharos utóélete volt. 2004-ben az IBF pehelysúlyú világbajnoki címéért vívtak, Pacquiao az első menetben háromszor is padlóra küldte ellenfelét, aki azonban talpon maradt, majd sorra nyerte a meneteket. A pontozók döntetlenre hozták ki a meccset, ám utólag egyikük elismerte, hogy hibázott, 10-6 helyett 10-7-et írt be Pacquiaónak az első menetben, azaz neki kellett volna nyernie.

Négy évvel később a WBC nagypehelysúlyú vb-övéért meccseltek, Pacquiao sokoldalúbb lett, a harmadik menetben pedig egy balhoroggal padlóra küldte Márquezt, akit a gong mentett meg. A mexikói azonban megint feltámadt, hatalmas adok-kapok alakult ki, a 12. menet után pedig mindketten ünnepeltették magukat. Pacquiao a leütésnek köszönhetően egy ponttal győzött. Az ázsiai így történelmet írt, ő lett az első bokszoló, aki négy - azóta már nyolc - különböző súlycsoportban lett világbajok

Tavaly novemberben a WBO váltósúlyú öve volt a tét, hatalmas küzdelem után a pontozók többségi döntéssel a Fülöp-szigetekinek adták a meccset, amit a Las Vegas-i, számos mexikóiból álló közönség fújolással fogadott. Márquez csalást emlegetett, és a visszavonulást sem tartotta elképzelhetetlennek csalódottságában.


Amir Khan, a meccsen szakkommentátorként közreműködő korábbi kisváltósúlyú világbajnok úgy látta, barátja, Pacquiao elvesztette a meccset, míg Tim Smith, a New York-i Daily News szakírója egyenesen úgy fogalmazott, Márquezt meglopták a bírók, akik vagy vakok, vagy korruptak, ha így döntöttek. A statisztikák azonban Pacquiao mellett szóltak, aki többször találta el ellenfelét, annak ellenére, hogy ezúttal az ő arcán volt több sérülés a meccs után.

Békében váltak el

Vasárnap hajnalban, hat perccel azután, hogy Márquez kiütötte, Pacquiao odasétált a ring közepén álló mexikóihoz, mosolygott, és lepacsizott vele.

Forrás: AFP/Getty/Al Bello
Pacquiao már a harmadik menetben is padlózott

Pacquiao úgy akart bokszolni, mint a 2004-es meccsükön, ám ezúttal egyértelműen Márquez ütőereje volt nagyobb. Azért a filippinót sem kell sajnálni, legalább 25 millió dollárt keresett a meccsel, árulta el a Top Rank istálló elnöke, Todd duBoef. A győztes Márquez ugyanakkor csak várhatóan "csak" 16 millióval lesz gazdagabb.

A 39 éves Márquez három súlycsoportban jutott el a vb-címig, eddigi 62 meccséből egy döntetlen mellett 55-öt megnyert, a mostani már a 40. KO-ja volt, míg a 33 éves Pacquiao mérlege 61 meccs, 54 győzelem (38 KO), 5 vereség (3 KO), 2 döntetlen.