Vágólapra másolva!
Nem volt könnyű dolga a rövidpályás úszó-vb-t egy arannyal (200 pillangó) és egy bronzzal (400 vegyes) nyitó Hosszú Katinkának, akinek a három versenyszáma és az eredményhirdetés mellett a doppingvizsgálatra is oda kellet érnie. A bajai úszó szerint, ha nincs a rohanás a 4x200-as gyorsváltóval is odaérhettek volna a dobogóra, a 400 vegyest pedig meg tudta volna nyerni.

Hosszú arannyal és bronzzal nyitott, remekelt a gyorsváltó

"A kétszáz pillangó nagyon kemény volt, a végén már mindenem fájt, a falnál meggyőződésem volt, hogy amikor visszanézek, azt látom, második vagyok" - fogalmazott Hosszú az első nap végén. "Alig bírtam odalökni a kezem... Óriási öröm, hogy sikerült győznöm, az pedig különös boldogság, hogy megdöntöttem az Európa-csúcsot. Ezek után a négyvegyesnek úgy álltam neki, hogy az hab a tortán, nem is mertem elkezdeni, mert nem tudtam, mennyi maradt bennem. Szerintem megnyerhettem volna, ha nincs előtte a kétszáz pille, plusz az, hogy el kellett rohannom, effektíve futva, a csarnok másik végébe, mert azt mondták, hogy mindenképp be kell jelentkeznem a doppingvizsgálatra. Szóval, nem segített, hogy tényleg fel-alá futkostam, épphogy visszaértem a vegyes előtti bemutatásra. Háton már éreztem, hogy van erő bennem, és biztos voltam a bronzéremben, az előzmények után ez volt a maximum. A váltót viszont sajnálom, simán dobogósok vagyunk, ha nem egy ilyen őrült nap végén rendezik."

A 400 vegyesen és a gyorsváltóval is negyedik Jakabos Zsuzsanna elégedett volt a formájával. "Jól ment az úszás, és most ez a legfontosabb, talán majd egyszer adnak vigaszdíjakat a negyedik helyekért. A világbajnokság előtt hezitáltunk, hogy a kétszáz pillangót vagy a négyszáz vegyest válasszam, végül utóbbi mellett döntöttünk, és szerintem így volt jó. A váltót sajnálom, ha frissebbek vagyunk Katkával, meglehetett volna az érem."

A gyorsváltóban elsőként úszó Verrasztó Evelyn szerint nem csak a társai fáradtságán múlt az érem. "Van azért hajszál a szájban, és én nem is arról beszélnék most, hogy Katka kettő pille és négyvegyes, Zsu pedig a négyvegyes után nyilván még frissebb lehetett volna. Én úgy számolok, hogyha sikerült volna megúsznom a legjobbamat, akkor bronzérmesek lehettünk volna. Sajnálom, de az persze jó érzés, hogy megint sikerült elindulnom, elindulnunk felfelé."