Vágólapra másolva!
A címeitől doppingolás miatt megfosztott Lance Armstrong kerékpárversenyző az Oprah Winfreynek adott interjúja pénteken közvetített második részében kijelentette, hogy sportolóként valamilyen formában ismét rajthoz állna, de minden profi versenytől eltiltották, amit túlzott büntetésnek tart. A beismerés egyik legnehezebb pillanata az volt, amikor a legnagyobb fiának azt kellett mondania, hogy ne védje meg többé az iskolatársai előtt.

Armstrong: Doppingkoktélt ittam, hazugság lett az életem - az interjú első része

Már jön is az Armstrong-film

Lance Armstrong az Oprah Winfreynek adott két és fél órás interjú első felében bevallotta, hogy ötfajta tiltott szerrel élt, karrierje során használt kortizont, EPO-t, növekedési hormont, tesztoszteronnövelőt és vérdoppingot is, és elismerte, hogy mind a hét Tour-győzelménél doppingolt. Beszélt arról is, hogy folyamatosan átvert mindenkit, egy nagy hazugság volt az élete.

"Megérdemeltem, hogy megbüntessenek, de nem érdemeltem ki a halálbüntetést" - mondta Armstrong az interjú második felében, amelyet magyar idő szerint szombaton hajnalban vetítettek le, a bringás az élete végéig tartó eltiltásra utalt. "Abból az időszakból, akik ellenem vallottak, hat hónapos eltiltást kaptak, én pedig életre szólót." Megemlítette, hogy nagy álma válna valóra, ha 50 éves korában rajthoz állhatna a chicagói maratonon.

Elismerte, hogy arrogáns és nagyképű volt a Twitter-oldalára kitett kép, amelyen a Tour de France-on nyert sárga trikói mellett fekszik az otthonában.

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

Az ominózus twitteres kép

Lelepleződése után nem az volt számára a legmegszégyenítőbb, hogy megfosztották a hét Tour-győzelmétől és az olimpiai bronzérmétől, hanem az, hogy le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong rákellenes alapítvány éléről.

"Le kellett lépnem, tudtam, hogy a szervezetnek ezzel teszek jót, de pokoli rossz érzés volt. Az egy 75 millió dolláros nap volt" - válaszolta a kérdésre, hogy mennyit vesztett anyagilag a lelepleződésével. A volt versenyző ezzel a visszavont szponzori szerződéseire, "minden jövőbeni" bevételére utalt. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem a lelepleződés volt életének legnehezebb pillanata, hanem az, amikor rákosnak találták, amit egy későbbi diagnózis meg is erősített. Elismerte, hogy a két mélypont súlyát tekintve közel áll egymáshoz.

"Kétségtelenül" - jelentette ki Armstrong, amikor Winfrey azt feszegette, hogy vajon jobb emberré vált-e a történtek következtében. Önkritikusan hozzátette, hogy ugyanígy érzett a rákból történt felgyógyulása után is, ám akkor utat tévesztett. Reményét fejezte ki, hogy ez most nem így lesz.

A volt kerékpárbajnok tagadta azt, hogy negyedmillió dollárral megpróbálta megvesztegetni az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségét (USADA).

A hosszúra nyúlt, két részben vetített beszélgetés során Armstrong, aki csaknem mindvégig keményen tartotta magát, mindössze egyszer érzékenyült el: akkor, amikor a legnagyobb gyerekéről, a 13 éves Luke-ról beszélt. Tanúja volt ugyanis annak, hogy a gyerek megvédte őt az iskolatársaival szemben. "Soha nem kérdezte meg tőlem, hogy igazak-e a vádak, megbízott bennem. Hazudtam a gyerekeimnek is. Az volt a legnehezebb, amikor azt kellett Luke-nak mondanom: 'Ne védj meg többé engem! Ha bárki kérdez rólam, csak mondd azt, hogy az apád sajnálja a történteket'" - fogalmazott akadozva, már-már a könnyeivel küszködve Lance Armstrong, aki elismerte, hogy négy gyermekét, Luke-ot, Grace-t, Isabellát és Maxot is becsapta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Armstrong és gyerekei a 2010-es Tour de France-on

A volt bajnok többször is megismételte, hogy szégyelli magát, és hogy sokaknak tartozik bocsánatkéréssel. Arra a kérdésre, hogy volt-e valaki rajta kívül, aki tudta az igazságot, aki minden hazugságról tudott, csak ennyit válaszolt: "Igen, volt."

Noha Lance Armstrong beismerésével pénteken hangsúlyosan foglalkoztak az amerikai napilapok, és interjújának megkülönböztetett figyelmet szenteltek az ország televíziói, rádiói és internetes portáljai, az OWN csatornán közvetített vallomásának csütörtökön vetített első részére mindössze 3,2 millió néző volt kíváncsi. Háromszázezerrel kevesebben annál, mint ahányan Oprahnak a Whitney Houston rokonaival készített beszélgetését nézték meg 2012. március 11-én, közvetlenül az énekesnő halála után. Az OWN csatorna közölte, Armstrong nem kapott pénzt az interjúért.

Doppingbotránya kitöréséig a kerékpársportban Lance Armstrongot tartották minden idők legnagyobb bajnokának. Csütörtökön kiderült, hogy a mind a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott sportoló valószínűleg nem kap meghívást a világ legrangosabb versenyének centenáriumi megünneplésére. Ugyanezen a napon a kerékpárost, akit minden profi kerékpárversenytől eltiltottak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a 2000-es sydneyi olimpián nyert bronzérmétől is.