Vágólapra másolva!
Több román birkózó is pénzzé tette olimpiai érmeit az elmúlt évtizedekben. A szövetség elnöki posztjára pályázó Vasile Puscasu, Szöul nehézsúlyú bajnoka azt állítja, a Los Angeles-i hős, Vasile Andrei előbb kölcsönkérte, majd eladta az ő aranyát is.

Az 1988-as szöuli olimpián kötöttfogású birkózásban győztes Vasile Puscacu egy rádióinterjúban azt állította, hogy a román birkózósport több csillaga is eladta olimpiai érmeit, hogy így enyhítsen anyagi problémáin.

A Román Birkózó Szövetség elnöki posztjára is pályázó Puscasu állítja, Nicu Ginga (1976, légsúly, ezüst) és Constantin Alexandru (1980, papírsúly, ezüst) is így tett, csakúgy, mint Gheorghe Berceanu, München olimpiai bajnoka, akinek aranyérméért Vasile Andrei közvetítésével 600 dollárt fizettek.

"Andrei engem is megkeresett az üzlettel, de nemet mondtam neki. Aztán kölcsönkérte azzal a céllal, hogy az bizonyítékul szolgáljon az üzletkötésnél, és miután hónapokig zaklatott, beleegyeztem" - idézte Puscasut a Manna.ro portál.

"Amikor visszakértem, mindig késlekedett, de amióta megkaptam, kétségek gyötörnek. Félek, hogy eladta az aranyérmemet, és egy másolatot készíttetett, amit most otthon őrzök. Egyelőre nem akartam szakemberhez elvinni eredetiségvizsgálatra, de hamarosan megteszem."