Vágólapra másolva!
A 2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyről nevezték el a csepeli Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központot. A névtáblát a legendás kenus szüleinek jelenlétében volt edzője, Ludasi Róbert avatta fel pénteken.

A névadó ünnepségen Vajda Attila, a pekingi olimpia bajnoka azt mondta, hogy Kolonics György a példaképe és a barátja volt, nagyon sokat köszönhet neki. Csabai Edvin többszörös világbajnok kenus, a Kolonics Alapítvány kuratóriumának tagja pedig úgy fogalmazott, hogy "Koló" művész volt, munkás kézzel.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke felidézte, hogy amikor 1995-ben találkozott Koloniccsal Györggyel, megdöbbentette, milyen rossz körülmények között készülnek a csepeli kenusok is. Azóta óriási infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre, amit a Gubacsi centrum is jól példáz - fogalmazott. Egyúttal bejelentette, hogy extrajuttatásként az év elején egymilliárd forintos támogatást kaptak a kormánytól, és az elnökség döntése értelmében ennek az összegnek a hatvan százalékára a klubok és a szakosztályok pályázhatnak.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára Kolonics Györgyre emlékezve azt mondta: beírta magát a sport történelemkönyvébe, és méltó arra, hogy iskola, versenyek, most pedig egy ilyen létesítmény is viselje a nevét. A 2010 januárjában átadott, mostantól Kolonics György Vízisport Központnak nevezett bázison a hajótárolók és a szálláshelyek mellett korszerű edző- és konferenciaterem is található, és csaknem kétszáz versenyzőnek ad felkészülési, edzőtáborozási lehetőséget. Alkalmas iskolai táborok, vízitúrák és egyéb vízi szabadidősportos tevékenységek lebonyolítására is.

Kolonics György 36 éves korában, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A későbbi hivatalos jelentés szerint halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt következett be. A kiváló sportoló éppen a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon 15-ször, az Eb-ken pedig 3-szor állhatott fel a dobogó felső fokára.