Vágólapra másolva!
Kilencéves kislánynak érzi magát Viktorija Azarenka, az Australian Open női győztese, aki az elődöntő kritikus perceiben kért ápolást, sokak kétkedését kiváltva. Edzője cápának nevezte az újságírókat, akik marha jók, amikor nincs sztori, de jól jönne.

Dicstelenül, füttyszó és morgolódás közepette hagyta el Melbourne-t a női egyes győztese, Viktorija Azarenka. A torna fehérorosz címvédője az elődöntőben légszomjra panaszkodott, és éppen a döntő szettben, kritikus állásnál kért orvosi szünetet a 19 éves Sloane Stephens ellen. Az ápolástól Azarenka megnyugodott, kiharcolta a döntőbe jutást, de rengeteg kritika érte, mondván, semmi baja nem volt.

"Az biztos, hogy komoly tapasztalat volt ez nekem, szerintem jól kezeltem a helyzetet. Csak tanulni tudok ebből, próbálok játékosként és emberileg is fejlődni" - nyilatkozta a világelső. "Ami a Sloane-meccsen történt, igenis komoly volt, nem kaptam levegőt. Csak próbálom magamból kihozni a maximumot, nem tudok visszamenni az időben, és előrefele sem. Győztem, és erre büszke vagyok."

Keményebben fogalmazott az újságíróknak Azarenka edzője, Sam Sumyk: "Ti, srácok, olyanok vagytok, mint a cápák. Amikor kell egy sztori, miközben nincs sztori, marha jók vagytok."

"Megértem, hogy végeznetek kell a munkátokat, de néha talán kicsit több... nem is tudom, mi a megfelelő szó. Ne csináljátok már, fiúk, Viktorija még csak 23 éves. Nem a sportolóknak, az újságíróknak kellene tanulniuk ebből az esetből. Vagy, hogy fair legyek: mindenkinek tanulnia kellene belőle."

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az újságírók hatására, vagy nem, mindenesetre a Li Na elleni döntőben a közönség egyértelműen a kínai pártját fogta, főleg, miután a döntő szettben 2:1-re vezetett, de félbe kellett szakítani a játékot az ausztrál államalapítás ünnepét kísérő tűzijáték miatt. Li fájós bokája mindjárt a folytatás első labdamenetében aláfordult, de fájdalmai ellenére is mosolyogva folytatta a játékot, amitől csak még szimpatikusabb lett a nézők szemében.

Végül két óra negyven perces csatában Azarenka győzött, ezzel hétfőtől világelső, és azon öt aktív teniszezőnő egyike, aki több Grand Slamet is nyert már. Rajta kívül Serena és Venus Williams, Marija Sarapova és Szvetlana Kuznyecova tagja a klubnak.

"Nehéz ezt elhinni, mert kilencéves kislánynak érzem magam, aki a falnak püföli a labdát. Álomszerű ilyen nagy pillanatokat megélni."