Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetben van az Oscar Pistoriust védő ügyvéd, ugyanis ahogy a dél-afrikai sajtó egyre több részletet szivárogtatott ki az esetről, úgy lett egyre egyértelműbb, hogy nem baleset történt. A barátnőjét meggyilkoló hatszoros paralimpiai bajnok ügyét kedden tárgyalja a bíróság, akkor derülhet fény az összes részletre.

Az első verzió még úgy hangzott, hogy a futó betörőnek nézte a barátnőjét, Reeva Steenkampot, és tévedésből lőtte le, de kiderült a térfigyelő kamerák felvételéből, hogy a modell már este hat óra körül megérkezett a házba. Azt is megtudhattuk, hogy a szomszédok két órával a lövések előtt veszekedést hallottak, és hogy nem volt nyoma betörésnek.

Ráadásul a hálószobában megtalálták a nő iPadjét,valamint egy véres krikettütőt, és mivel Steenkamp fejsérülést szenvedett, így valószínűleg az ő vére van az ütőn. Ami szintén a betörős sztori ellen szólt, hogy Steenkampot a fürdőszobában érték a lövések, a fején, a mellkasán, a karján és a csípőjén.

A dél-afrikai törvények szerint közvetlen életveszélyben engedélyezett a lőfegyver használta önvédelemből, de ahogy az életveszély megszűnt, például a támadót sikerült leteríteni egy láblövéssel, onnantól már nem beszélhetünk önvédelemről, ha az illető használja a fegyverét.

Mivel Pistorius négyszer is lőtt, ezért az önvédelmet nem tudja érvként bevetni a védelem. Pistorius ügyvédje az önvédelem helyett azzal is előhozakodhatna, hogy védence stimulánsok hatása alatt volt, és ezért kapott dührohamot, de Steven Tuson, a johannesburgi Wits Egyetem bűnügyi joggal foglalkozó professzora szerint a futót azért vitték el drogtesztre, hogy ezt ne tudja mentségként felhozni a védelem.

Egy harmadik elmélet szerint azzal is védekezhet Pistorius, hogy azt hitte, megtámadták, de a helyi vélemények szerint ezt előhúzva sincs sok esélye arra, hogy megússza. Ha Pistoriust bűnösnek találják előre kitervelt gyilkosságban, akkor életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, de enyhítő körülmények esetén is legkorábban csak 25 év múlva szabadulhat.