Vágólapra másolva!
Valentin Jordanov tiltakozásképpen visszaküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az atlantai játékokon szerzett aranyérmét . A Bolgár Birkózó Szövetség elnökeként dolgozó szakember szerint a sportág kizárása a játékokról nevetséges. Viszont Rogge elérte azt, amiről a politikusok csak álmodtak: egységbe kovácsolta Iránt, Oroszországot és az Egyesült Államokat.

Visszaküldte az 1996-ban birkózásban nyert olimpiai aranyérmét a bolgár Valentin Jordanov a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), miután annak végrehajtó bizottsága múlt kedden törlésre javasolta a sportágat a 2020-as játékok műsorából.

"Tiltakozásom jeleként visszaküldtem a NOB lausanne-i központjába az aranyérmemet, amelyet Atlantában szereztem" - jelentette be a hét-hét alkalommal világ- és Európa-bajnok sportoló, aki egyben a Bolgár Birkózó Szövetség elnöke.

"A sportágunk az olimpiai mozgalom fontos része, hiszen az ókorban és a jelenkorban is kiemelkedő szerepet töltött be. Azt tudom csak mondani, hogy a NOB elnöke, Jacques Rogge elérte azt, amiről a világ vezető politikusai csak álmodnak: egyesítette Iránt, Oroszországot és az Egyesült Államokat. Ezek az országok szeretnék megmenteni a birkózást, nélküle az olimpia nem lenne már ugyanolyan" - tette hozzá az 53 éves sportvezető.

A birkózás 16 olimpiai arannyal a legsikeresebb sportág Bulgáriában.

Jordanov támogatására Armen Nazarian, a bolgár kötöttfogásúak szövetségi kapitánya azt fontolgatja, hogy éhségsztrájkba kezd.