Vágólapra másolva!
Janics Natasa még a szerbek portugáliai edzőtáborában készül, de saját maga fizeti a költségeit, amióta bejelentette, hogy szerb helyett mégis magyar színekben versenyez. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos napokon belül aláírja szerződését a győri klubbal, és azt mondja, fejben is, lélekben is sikerült összeraknia magát.

"Pontosan még nem tudjuk, mikor érkezik Natasa Magyarországra, korábban úgy volt, április 10-e körül. Nagyon szeretne már itthon lenni, hiányzik neki Magyarország, de ezen a héten az időjárási körülmények még alkalmatlanok a hazai felkészülésre, viszont nem lenne meglepő, ha hamarabb érkezne a tervezettnél" - mondta a kajakos szóvivője, Farkas Dávid a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

A kajakos szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását, ám a magyar szövetség végül nem adta ki az versenyzési engedélyét, ennek következtében csak két év kihagyás után versenyezhetett volna szerbként. A korábban szegedi színekben versenyző Janics március 11-én bejelentette, hogy mégis Magyarországon folytatja. "Még Portugáliában tréningezik Nagy Antóniával a szerbek által szervezett edzőtáborban, azonban a két héttel ezelőtti bejelentés óta már saját maga fizeti a költségeket, amit addig a szerbek álltak. Ők megértőek vele, elfogadják a kialakult helyzetet, nincs köztük vita" - nyilatkozta Farkas Dávid.

Janics az elmúlt négy hónap túlnyomó részét édesanyjánál Bácskapalánkán töltötte, illetve sokat időzött Belgrádban is. "Győrben letelepedni szándékozik, a város részévé szeretne válni, állandó lakos lesz. Szegedi ingatlanjai még megvannak, további sorsukról még nem mondható konkrétum" - jelezte Farkas.

Farkas elmondta: "Natasa mindenképpen vidéki helyszínt akart, azt gondolja magáról, hogy nem Budapestre való. Győrön kívül más klub nem is jött szóba, Kadler Gusztáv ottani elnökhöz jó viszony fűzi, a várost is jól ismeri. Közvetett módon most is megvan a kapcsolata Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, igényt tarthat a mesteredző segítségére. A győri klubbal szóban a legfontosabb kérdésekben megegyezett, április eleji visszatérése után néhány nap kérdése a szerződés aláírása. Fizetést onnantól kaphat, méghozzá Kammerer Zoltánhoz és Fazekas-Zur Krisztinához hasonló feltételekkel. Nem kizárt, hogy összeül majd Fazekas Krisztinával, logikus döntés lenne a klub részéről."

Hozzáfűzte: "Nem egyszerű lezárni ezt a huzavonát, de Natasa megpróbálja, immár nyugodtabb a kislánya miatt is, tegnap azt mondta nekem, most már fejben-lélekben összerakta magát. Mai fejjel egészen biztos nem ugrana bele egy ilyen ország váltási kísérletbe."

Farkas elmondta, még nem dőlt el, hogy a szegedi Világkupát kihagyja-e a kajakos az ottani közönség indulatai miatt. "Logikus volna ez a döntés, viszont ez az év legfontosabb versenye. Vannak indokok, amelyek a kihagyás mellett szólnak" - vázolta a visszatérés időzítését.

Szó esett Janics lehetséges tréneréről is: "Az edzőkérdést a győriekkel még meg kell tárgyalni, az elmúlt hónapokban férje irányította az edzéseit. Nem születhet olyan döntés, amellyel nem lesz elégedett, úgyhogy Adrian Douchev valamilyen formában a stáb tagja lesz. Nem tudom megerősíteni az információt, hogy Tokár Krisztián lesz a trénere. Egy biztos, Douchevvel együtt jönnek vissza, nem válnak külön, a bolgár férj szerb színekben versenyző fiának helyzete is megoldásra vár."