Vágólapra másolva!
Bár Szepesi Nikolett két versenyzőtársa is hasonló zaklatásról számolt be, mint amilyen az úszónőt érte, az esetek már elévültek, az állítólagos tettest, a Kicsi bácsiként ismert 83 éves masszőrt jogilag nem lehet felelősségre vonni. A gyermekvédelmi szakemeber szerint Szepesi későbbi magatartása visszavezethető arra, hogy gyerekkorában molesztálták.

Immár nem Szepesi Nikolett kicsapongó szexuális élete, hanem az állítólagos gyerekkori zaklatása kavar vihart a magát szexmániásnak nevező úszónő könyvének megjelenése óta.

"Volt egy stábtagunk, egy alacsony, kerti törpeszerű emberke, nagyjából ötven és hatvan között" - áll Szepesi könyvében. "Mentünk hozzá kezelésre, és ő a szájába vette a mellbimbónkat, szívta, szopogatta, nyalogatta, aztán csókolgatta, puszilgatta a p... kat is. El tudod ezt képzelni? Elhiszed, hogy ez velünk, sportolókkal, ott az uszodában megtörténhet? Pedig megtörtént."

Az Eb-bronzérmes úszó azt írja, még 13 éves sem volt a történtek idején, a héten pedig két másik egykori úszónő is jelezte, Szepesi igazat mond, fiatal korukban őket is zaklatták az uszodában. Idő közben kiderült, a történetben szereplő masszőr a most 83 éves Bacsa István, aki tagadta a vádakat.

Szóltak a szülőknek vagy sem?

Szepesi egyik volt úszótársa a Kicsi bácsinak becézett masszőrről azt írta Facebookon, "ha Bacsa István Kicsi bácsiról van szó, akkor igazolni tudom, hogy valós, mivel én is áldozata lettem", míg a másiknak az edzőjükről, Turi Györgyről akadt mondanivalója: "A Cár, azt hiszem, ő az az ember, akinek az emlékétől sosem fogunk megszabadulni. A bántó szavai a mai napig a fülemben vannak (...) Én tényleg azt gondolom, arról is ő tehet, ami köztünk történt. Sosem tett rendet. Ahogy Kicsi bával sem."

Szepesi könyvéből kiderül, noha a zaklatásról szóltak a szülőknek, végül nem sok minden történt: "Otthon persze szóltunk többen is, hogy itt valami nem stimmel, hogy ez nincs benne a kezelésben, hogy nem értjük, miért csinálja mindazt az a pici ember. Jöttek is a szülők, szóltak a Cárnak, s a perverz disznó egy időre abbahagyta a kéjelgést. Majd újrakezdte. Megint szóltunk a Cárnak, és nem hiszed el, de ő akkor azt mondta: Hagyjátok már az állandó siránkozást, nem tudok mit csinálni, varrjátok be a p...kat. Ezt a mondatot soha nem fogom elfelejteni."

Turi egyszerűen marhaságnak nevezte a felmerült vádakat: "Nekem senki nem szólt. Niki fantáziál. Ha bármi szörnyűséget tapasztaltam volna, páros lábbal rúgom seggbe a Kicsi bácsit. Az persze igaz, hogy a masszőrszobában nincs keresnivalója az edzőnek, tehát én sem mentem be, amikor gyúrta a gyerekeket. A masszírozás egy intim dolog, ha lányokról van szó" - mondta a Blikknek.

Jogilag elévül, lelkileg nem

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) azonnal vizsgálatot indított, amint a szóban forgó részletek napvilágot láttak Szepesi könyvéből. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke kemény szavakkal nyilatkozott a Népszabadságban: "A ma 26 éves felnőtt nő ifjúkori kalandjai nem érdekelnek, azt viszont az uszodának, ennek a közösségnek igenis tudnia kell, hogy ki az a söpredék, aki bármikor is visszaél egy gyermek helyzetével. Nem értem, nem értjük, hogy Szepesi minderről 13 évig miért nem szólt? Hol voltak a szülei? Elfogadhatatlan, hogy egy könyvkiadó kelljen ahhoz, hogy ezt az aljas, vérlázító tettet, zaftos előadásban, csak több mint egy évtizeddel a történtek után tudhassuk meg."

A szövetség fegyelmi bizottsága azóta már elindította a vizsgálatot. "Biztosíthatok mindenkit, a lehető legszigorúbban és a leggyorsabban járunk el az ügyben" - közölte Szabó Tünde főtitkár. A MÚSZ és a rendőrségen is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, jogi következményei azonban aligha lehetnek az ügynek, mivel Szepesi állítása szerint 13 éve zaklatták, ami bőven túl van az elévülési időn (július elsejétől hatályba lép egy meghosszabbított elévülési határidőt tartalmazó gyermekvédelmi törvény, amely alapján a 18. év betöltése után öt éven belül büntethető lesz a molesztálás, de Szepesiék esetében ez sem számítana).

Gyárfás Tamás erről azt mondta, "még ha a sportszövetségek nem járhatnak is el büntetőügyekben, a lehetőségek szintjén a legszigorúbban kell fellépnünk."

Több kommentelő úgy érzi, Kicsi bácsi már 83 éves, azaz ártalmatlan idős ember, akit inkább békén kellene hagyni. Másképp látja azonban ezt Gyurkó Szilvia, az UNICEF magyar bizottságának gyerekjogi igazgatója: "Egy ilyen tett nem évül el. Egy gyereknek egy gyerekkora van, nem ismétlődik meg, és ha valaki törést okoz neki, elveszi a gyerekkorát, az borzasztó súlyos következmény. Nem kérdés, hogy vállalnia kell a felelősséget, csak annyi a kérdés, hogy lehet, hogy mindez csak most és így derül ki?"

Fiúként nem menekült volna

"Soha az életben nem fogjuk pontosan megtudni, mi történt. Csak a sportoló és a masszőr van a szobában, még az edző sem" - mondta az [origo]-nak Turi György egyik korábbi férfi úszója, aki Szepesivel egy időben is volt válogatott. Őt semmilyen bántalmazás nem érte, és arról sem hallott, hogy ilyesmik történnek az uszodában. Szepesi zaklatásról azt mondta, "ez a fiúk esetében ez más, én nem hiszem, hogy messzire szaladtam volna 15 évesen egy 30 éves női masszőr elől."

Megkerestük Egerszegi Krisztinát is, aki azonban csak annyit közölt, hogy semmilyen formában nem kívánja kommentálni a történteket, az ő idejében még másmilyen volt a sportág.

"Sok szempontból nagyon nem jó, hogy így került nyilvánosságra, ami történt, mert indulatokat gerjeszt, és egy nehéz helyzetet teremt" - magyarázza Gyurkó. "Niki magatartásában sok minden összefügghet ezzel a molesztálással. Hogyan hallgatódhat el egy ilyen komoly ügy? Mert mintha mindez a rendszer része lenne, mintha létezne egy kimondatlan szerződés, hogy aki élsportolónak megy, el kell tűrnie sok mindent, sokkal többet, mint másoknak. Igen, napi tizenkét órát edzenek, valóban sok mindenről lemondanak, de a gyerekkoruk védelméről nem."