Vágólapra másolva!
A címvédő spanyol Rafael Nadal nyolcadszor nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes küzdelmeit, miután a vasárnapi fináléban három szettben, 6:3, 6:2, 6:3-ra legyőzte honfitársát, David Ferrert. Nadal történelmet írt, hiszen ő lett az első férfi játékos a sportág történetében, aki nyolcszor megnyert egy GS-versenyt.

A 17. Grand Slam-döntőjét vívó mallorcai salakkirály végig kézben tartotta a mérkőzést első GS-fináléját játszó riválisával szemben, aki ellen 20-4-re javította különmérlegét. A 27 éves, 2008-ban olimpiai bajnok Nadal 2005-ös bemutatkozása és diadala óta 59 győzelem mellett mindössze egy meccset vesztett a Roland Garroson.

Percről percre

Egy-egy brékkel indult a találkozó, majd Nadal 2:3 után sorozatban hét játékot nyert, és 6:3-ra hozta a 40 perces nyitójátszmát. Ez volt Ferrer első elvesztett szettje az idei Garroson. A folytatásban Nadal hamar 3:0-ra, majd 5:2-re elhúzott, ekkor két incidens is megzavarta a találkozót: először két, politikai transzparenst felmutató nézőt kellett kivezetni, majd egy hiányos öltözetű, maszkos férfi és egy tűzijáték került pár másodpercre a pályára.

Nadal megköszönte a biztonságiaknak a közbeavatkozást, ám nem tudta kiszerválni a játszmát, rögtön utána viszont elvette 31 éves ellenfelének - és egyben jó barátjának - adogatását, így övé lett az 54 perces második felvonás is.

Most már hivatalosan is salakkirály (Kattintson a galériáért!) Forrás: AFP

Az addig is szemerkélő eső a harmadik szett elején jobban rákezdett, de rövid szünet után folytatódott az összecsapás, Nadal brékelt, utána elbukta az adogatását, majd a valenciai teniszező ugyanígy tett 4:4-nél. Ezt követően Nadal gond nélkül kiszerválta a meccset, és 2 óra 16 perc alatt nyert.

Az elődöntőben a világelső szerb Novak Djokovicot drámai, ötszettes csatában búcsúztató Nadal pályafutása 57. tornagyőzelmét aratta, és 12. Grand Slam-trófeáját hódította el. Egyben ő lett az első férfi játékos a sportág történetében, aki nyolcszor megnyert egy GS-versenyt.

A trófeával (Kattintson a galériáért!) Forrás: AFP/Keinzo Tribouillard

Hétszer hatan diadalmaskodtak egy-egy helyszínen: a svájci Roger Federer, az amerikai Pete Sampras és a brit William Renshaw Wimbledonban, az amerikai Bill Tilden, William Larned és Richard Sears pedig a US Openen.

A GS-örökrangsorban Federer vezet 17 serleggel, Sampras a második 14-gyel, Nadal pedig az ausztrál Roy Emersonnal holtversenyben immár a harmadik helyen áll.

"Álmodni sem mertem volna, hogy nyolcszor nyerek Párizsban" - mondta az 1,5 millió eurót kasszírozó Nadal, miután átvette a 14 kilós Muskétások Kupáját a hatszoros olimpiai bajnok jamaicai vágtázótól, Usain Bolttól. "Nagyon különleges ez a siker, a családom és a csapatom nélkül most nem lehetnék itt."

Ferrer sportszerűen gratulált a győztesnek: "Remekül teniszeztem ebben a két hétben, de Rafael megérdemelte a diadalt, mert ő a legjobb."

Eredmény, férfi egyes, döntő:
Rafael Nadal (spanyol, 3.) - David Ferrer (spanyol, 4.) 6:3, 6:2, 6:3

korábban, női páros, döntő:
Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina (orosz, 4.) - Sara Errani, Roberta Vinci (olasz, 1.) 7:5, 6:2