Vágólapra másolva!
A 100 méteren egyeduralkodó Usain Bolt kikapott a 2004-es olimpiai bajnok Justin Gatlintől, akit elvert a világ egyetlen 10 másodpercen belüli időre képes fehér futója, Christophe Lemaitre, áprilisban pedig 10,01-et futott egy 17 éves japán tehetség. A legnépszerűbb sprinttávot mindig is a feketék uralták, és csak kevesen értek a nyomukba. Épp egy magyar futó volt az, aki 26 éve majdnem vb-dobogós lett Carl Lewisék mögött. Változott-e azóta a helyzet, és ki lehet veszélyes a világ leggyorsabb emberére?

1987-ben egy magyar futó, Kovács Attila óriási eredményt elérve bejutott a római világbajnokság döntőjébe 100 méteren, ahol óriási atlétákkal futhatott együtt. A tizenegyszeres magyar bajnok sprinter 10,20-as idővel az ötödik lett, csak Ben Johnson (9,84), Carl Lewis (9,93), Raymond Stewart (10,08) és Linford Christie (10,14) előzték meg.


"Büszke voltam magamra, hiszen minden viadalon a 100 méteren indulnak a legtöbben. Amikor kezdődött a római vb, az elején még 140-en melegítettek, a végén pedig már csak nyolc maradt a bemelegítő pályán, és én is köztük voltam" - nyilatkozta az Origónak Kovács 26 év távlatából.

"Az, hogy én voltam a legjobb fehér, azért is érdekes, mert akik akkor mögöttem végeztek, máshol általában megvertek. De amikor vb-n, olimpián futottunk, nekik valahogy elfogyott az erejük, ez történt Rómában is" - folytatta Kovács, akinek a bravúrját 20 éven át nem tudták megismételni.

Legközelebb húsz évvel később, 2007-ben, az oszakai vb-n tűnt fel a döntőben fehér futó, a szlovén Matic Osovnikar, aki a hetedik helyen végzett, a Kovácséhoz hasonló, 10,23-as idővel.

Érdekes, hogy Kovács azt mondja, Rómában ötödik lett, pedig Ben Johnson későbbi doppingügye miatt hivatalosan is negyediknek nyilvánították. "Ötödik hellyel számolok, mert Johnson ott nem bukott meg, csak később, míg Lewis később háromszor és Christie is néhányszor fennakadt a vizsgálaton, szóval, ha így nézzük, akkor a végén még dobogósnak is mondhatnám magam."

A francia Lemaitre mindenhol éremesélyes

A világon jelenlegi egyetlen fehér bőrű futó van, aki képes 10 másodpercen belüli eredményre, ő a francia Christophe Lemaitre. A 100 méteren kétszeres Eb-aranyérmes futó egyéni legjobbja 9,92 (két éve futotta Franciaországban), annyi, amennyivel Yohan Blake meg tudta nyerni a 2011-es tegui vb-t (Usain Boltot rossz rajt miatt kizárták a fináléból), ott Lemaitre 10,19-cel negyedik lett.

200 méteren Bolt nyert (19,40), Lemaitre bronzérmes lett remek idővel (19,80). Az olimpián edzőjével egyeztetve kihagyta a 100 métert, 200-on dobogóról álmodott, de csak hatodik lett 20,19-cel, pedig a vb-n futott 19,80-nal le tudta volna szorítani az egyik jamaicait.

Középen Christophe Lemaitre, jobbra Justin Gatlin Forrás: AFP/Fadel Senna

Az utóbbi hetekben nagy körbeveréseket produkáltak a sprinterek, a múlt héten nagy meglepetésre a 2004-es olimpiai bajnok, 9,94-et futó Justin Gatlin egy századdal legyőzte a világcsúcstartó, hatszoros olimpiai aranyérmes Usain Boltot a római Gyémánt Liga-versenyen.

"Ennek szerintem nincs jelentősége, bár ha azt nézzük, hogy az idei vb-n legyőzhető-e Bolt, azt mondom: minden korábbinál nagyobb esély van arra, hogy nem ő nyer. De amikor Rómában kikapott Gatlintől, 10,09-ről jött fel 9,95-re, ami nagy ugrás, azaz jó úton halad afelé, hogy Moszkvában csúcsformában legyen" - értékelte Gatlin győzelmét Gyulai Miklós egykori sprinter, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. Hozzátette, Tyson Gay is jó formában van, így nagy versenyre és amerikai-jamaicai különcsatára van kilátás az augusztus 10-18. közötti világbajnokságon.


Gatlin nem örülhetett sokáig, mert a múlt héten, Marokkóban Lemaitre tíz másodpercen belüli idővel legyőzte, a francia 9,98-at ért el, az amerikai 10,02-t. Ráadásul Lemaitre nem is akárhogyan nyert, a 9,98-as idő értékét növeli, hogy pocsékul rajtolt, és sokáig csak az 5-6. helyen állt, aztán gyújtotta be a rakétákat. "Olyan semmilyen a futása, ránézésre senki nem gondolná, milyen fantasztikus futó" - mondta Kovács Attila Lemaitre-ről, de Gyulai szép és jó mozgású sprinternek nevezte az Európa-bajnokot. "Képes átvinni az erejét a futásába, jól össze van rakva a mozgása. Nem hiszem, hogy az említett sztárokat meg tudja verni, de a vb-döntőbe odaérhet, és ha abban a pillanatban minden összejön neki, akár a dobogóra is odaállhat. Ha a legjobb ideje 9,8-cal kezdődne, az már nagyon kemény történet lenne."

Lemaitre még csak 23 éves, ezért sok lehet benne, hiszen - mint Gyulai mondja - a jó sprinter olyan, mint a jó bor. "Egy-két-három év múlva érhet be igazán" - mondta a franciáról, miközben az augusztusban 27 éves Bolt esetében már enyhén lefelé ívelő karriert emleget. "Ő sem lesz már fiatalabb, az ízületei, az élettani rendszere öregszik, kopik, de ettől még ő a moszkvai vb aranyesélyese."

A nagy versenyre bruttósodnak a meglepetésidők

Usain Boltéknak közben Japánra is érdemes figyelniük, a mindössze 17 éves Kirju Josihide ugyanis - egy hirosimai viadal előfutamában - 10,01 másodperces idejével beállította a trinidadi Darrel Brown 2003-as junior-világcsúcsát.

A logika azt diktálná, hogy ha valaki ilyen fiatalon ennyire jó, akkor csak idő kérdése, hogy még jobb legyen. Kovács Attila szerint ez nem így működik. "Az első következtetést nem most kell levonni, hanem majd akkor, ha egy világversenyen fog hasonlóan teljesíteni. Sokan futottak már 10,01-et a volt Szovjetunióban, Kubában is, aztán mire odaértek egy világversenyre, ezek valahogy fölbruttósodtak."

Yoshihide Kiryu japán sprinter, Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az 52 éves, jelenleg ingatlan adás-vétellel foglalkozó exsprinter szerint könnyen lehet, hogy a japán 22 évesen már semmit nem fog mutatni. "Általában ez így van, hiába tűnik valaki nagyon tehetségesnek, sok esetben csak azért tud olyan jó időt futni, mert koraérett. Ha végignéz az ember a világ élmezőnyén, látszik, hogy a futók később érik el a nagyon jó eredményeket. Magyarországon is a nagyon nagy király ifik, serdülők hiába nyerték a bajnokságokat, 19 éves korukra elkezdtek hanyatlani, mintha nem is lettek volna jók."

Gyulai Miklós szerint is korai még azt mondani, hogy Kirju a legnagyobb sprinterek riválisa lesz. "Ráadásul hallottam olyat, hogy nem fogják hitelesíteni a csúcsát, mert nem volt megfelelő a szélmérés. Én sem előtte, sem azóta nem hallottam róla. Ha valaki futott 10,01-et, utána miért nem versenyez?"


Utánajártunk. Japán egyhamar Kirju-lázba került, rögtön Bolt leendő riválisaként emlegették a futót, aki arról beszélt, hogy szeretne ott lenni a moszkvai vb-n, és az év második felében már 10 mp-en belüli időt futna. A japán országos bajnokság döntőjén 17 ezren voltak kíváncsiak rá - még a francia televízió is elutazott miatta a viadalra -, de csalódást okozó 10,25-ös idővel csak a második lett.

Így valószínűleg még sokat kell várni arra, hogy egyszer valaki gyorsabb legyen a legjobb fekete futóknál. "Az én életemben még biztos nem fog ez megtörténni" - mondta Gyulai, míg Kovács Attila kijelentette: "Tudomásul kell venni, hogy a feketék ennyivel tehetségesebbek."