A medúzákat is elkerülné a Floridiai-szorosnak nekivágó úszó

Chloe McCardel
Vágólapra másolva!
Nekivágott a Floridai-szoros átúszásának szerdán Chloe McCardel ausztrál hosszútávúszónő, aki cápaketrec nélkül akarja megtenni a 161 kilométeres távot Havanna és a floridai Key West között.

Az úszónő reggel mosolygósan gördült oda a havannai Hemingway-kikötő sziklás partjához egy 1950-es rózsaszínű Chevy kabrión. Gondosan húzta fejére fekete úszósapkáját és úszószemüvegét, miközben férje alaposan bekente a bőrét zsíros krémmel, hogy az úszóruha ne dörzsölje ki.

A 28 esztendős extrémsportoló bizakodva közölte, hogy szerinte minden rendben fog menni az úszás során. "Kemény lesz. Nem lesz könnyű menet, de egy csapatként megcsináljuk" - fogalmazott.

Az idő McCardel indulásakor tiszta volt, a Havanna előtti partoknál csöndes és sima volt a víz - épp ahogy ezt a rekordkísérletre vállalkozó úszónő és csapata tervezte.

Forrás: AFP

McCardelt 32 fős stáb támogatja terve végrehajtásában, a cápáktól ketrec ugyan nem fogja védeni, de bevetnek egy speciális eszközt, amely elektromágneses mezejével tarja távol az úszótól a tengeri ragadozókat.

A melbourne-i úszónő gyermekkora óta úszik, és triatlonozott is. Hatszor úszta át a La Manche csatornát, kétszer oda-vissza, és megnyerte a New York-i Manhattan szigeti 46 kilométeres maratoni úszóversenyt 2010-ben.

McCardel azzal számol, hogy a Floridai-szorost 55-65 óra alatt lesz képes átúszni. Az úszónő korábban elmondta: jelenleg ez a legnehezebb kihívás az úszásban a világon. Eddig még senkinek sem sikerült teljesíteni ezt a távot cápaketrec nélkül. "Valószínűleg nehezebb, mint megnyerni a világbajnokságot vagy szerezni egy aranyérmet" - vélekedett.

McCardel a brit La Manche-maraton szabályait követi, ami azt jelenti, hogy nem érintheti meg az őt kísérő katamaránt, nem kapaszkodhat rá semmire, nem viselhet teljes testét borító úszóruhát és nem védi cápaketrec.

Az úszónő úgy tervezi, hogy minden félórában megáll és iszik egy kis energiaitalt. McCardel csapatával kilenc és fél hónapja készül a rekordkísérletre. Figyelték a korábbi próbálkozásokat, és megpróbálták leszűrni a kudarcok tanulságait.

Bár nyár végére melegebb lesz az óceán, azért döntött inkább a júniusi indulás mellett, mert ilyenkor még kevesebb a medúza a vízben, és volt már olyan úszó, akinek a medúzák csípései miatt kellett feladnia a távot. A holdciklust is figyelembe vették: a telihold ugyanis a víz felszínére vonzza a medúzákat, ezért indult útnak McCardel újholdkor.

Az úszónő szerint esélyeit az is javítja, hogy remek háttércsapata van, tudósok és szakértők értékelik az időjárási és az áramlatokkal kapcsolatos adatokat. Így - mint mondta - 10, 20, 30 kilométerre látja előre a körülményeket, és nem fordulhat elő, hogy egy áramlat rossz irányba tereli.