Vágólapra másolva!
A hétből hat számban lesz magyar hajó a vasárnapi 200 méteres döntőkben a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Egyedül a kenu egyesek között érdekelt Lantos Ádámnak nem sikerült kiharcolnia a legjobb kilenc közé jutást.

Utolérhetetlen volt a kajaknégyes

A szombat délután először az előfutamokat rendezték, ahonnan közvetlenül be lehetett jutni a döntőbe. Az előfutamokat négy magyar hajó is sikerrel vette. Douchev-Janics Natasa címvédőhöz méltó magabiztossággal nyerte a kajak egyesek versenyét - mögötte a második helyen sógornője, a szlovén színekben induló Spela Janic végzett -, majd később Kovács Katalinnal párosban is győzött, igaz, itt szoros csatára kényszerültek.

A legtöbb számban az első három jutott egyenes ágon a fináléba, férfi K-1-ben azonban csak az első hellyel lehetett megspórolni a középfutamot.

A kenus Lantos Ádám, az ifjúsági olimpiai bajnok kajakos, Tótka Sándor, valamint a győriek kajakos duója, Horváth Bence és Szomolányi Máté egyformán negyedik lett előfutamában, így ők a középfutamból harcolhatták ki a legjobb kilenc közé kerülést.

Kezdésnek Tótka Sándor remekül versenyezve, a második helyen célba érkezve beverekedte magát a fináléba, majd következett Lantos Ádám, aki hiába rúgta be úgy a hajóját, hogy ő maga belefordult a vízbe, nem került az első három közé, negyedik helyével kiesett. A Horváth Bence, Szomolányi Máté kajakos duó óriási csatában lett harmadik, így éppen bekerült a döntőbe.

Női C-1-ben és férfi C-2-ben éppen egy döntőnyi egység nevezett, így Takács Kincsőnek, illetve a Horváth Gábor, Bozsik Attila párosnak egyáltalán nem kellett elő- vagy középfutamot vívnia.

A vasárnapi program:
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9.40
200 m-es döntők 12.40
5000 m-es döntők 16.10