Vágólapra másolva!
Az ausztrál Orica együttese nyerte kedden a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 4. szakaszát: a csapatidőfutamon aratott sikerrel pedig egyik tagja, a szintén ausztrál Simon Gerrans vette át a vezetést összetettben.

A Nizza környékén rendezett 25 kilométeres etapot az Orica versenyzői 57,841 km/órás átlagsebességgel tekerték végig, ez új rekord. A Tour, illetve valamennyi háromhetes körverseny csúcsát a hét Tour-diadalától doppingolás miatt megfosztott Lance Armstrong nevével fémjelzett Discovery Channel tartotta, amely a nyolc évvel ezelőtti Touron 57,324 km/órás átlagsebességgel nyerte meg a csapatidőfutamot, igaz, akkor 67,5 kilométer volt a táv.

Az Orica mindössze egyetlen másodperccel bizonyult gyorsabbnak a Nizzában rendezett 25 km-es etapon, mint a második Omega Pharma - Quick-Step.

Simon Gerrans sárgában Forrás: AFP/PASCAL GUYOT

A két nagy esélyes versenyző, a tavaly második brit Chris Froome és a kétszeres bajnok spanyol Alberto Contador csapatai közül előbbié zárt jobban: a Sky harmadik lett 3 másodperc hátránnyal, míg a Saxo-Tinkoff negyedikként zárt 9 másodperccel elmaradva a győztestől.

Eredmények:
4. szakasz, Nizza, 25 km, csapatidőfutam:
1. Orica (ausztrál) 25:56 perc
2. Omega Pharma - Quick-Step (belga) 1 mp hátrány
3. Sky (brit) 3 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Simon Gerrans (ausztrál, Orica) 12:47:24 óra
2. Daryl Impey (dél-afrikai, Orica) azonos idővel
3. Michael Albasini (svájci, Orica) a.i.

Szerdán a Cagnes-sur-Mer és Marseille közötti 228,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.