Vágólapra másolva!
Tyson Gay 9.79 másodperces százas futása mellett Bohdan Bondarenko tette emlékezetessé a lausanne-i Gyémánt Liga-verseny csütörtöki napját. Az ukrán magasugró 1994 óta nem látott eredménnyel, 2,41 méterrel nyert.

Az egy hete még 2,33 méteres egyéni rekorddal rendelkező 23 éves ugró szombaton Birminghamben 2,36-ra javította saját legjobbját, Lausanne-ban pedig folytatta remeklését.

Bondarenko az olimpiai ezüstérmes amerikaival, Erik Kynarddal vívott különversenyt. Mindketten elsőre vitték valamennyi magasságot, egészen 2,35-ig, melyen Kynard egyet hibázott. Ekkor az amerikai - egyéni rekordot jelentő - 2,37-re emeltetett és átjutott a léc felett, így vezetett. Bondarenko azonban válaszul a 2,39-et is egyből ugrotta, s mivel riválisának sem ezen, sem a 2,41-es magasságon nem volt sikeres kísérlete, győzött.

Az ukrán később a 2,41 métert harmadikra teljesítette, majd ugrott a 2,45-ös világcsúcsmagasságra és - egy sikertelen kísérlet után - 2,46-ra is, ám ezek a próbálkozások már nem jártak eredménnyel.

Legutóbb, még 1994-ben a világcsúcstartó kubai Javier Sotomayor jutott át a 2,41 méter felett, melynél magasabbat csak ő és a svéd Patrick Sjöberg ugrott a világon. Rajtuk, illetve Bondarenkón kívül a 2,41-et mindössze egy ember, a szovjet Igor Paklin teljesítette.

A férfi magasugró mezőnyben idén ugyanakkor nem csupán az ukrán, illetve Kynard van remek formában, június elején ugyanis a 21 éves katari Mutaz Essa Barshim 2,40-nel nyerte a Eugene-ben rendezett Gyémánt Liga-versenyt.