Vágólapra másolva!
Bob és Mike Bryan párosa mindent megnyert, amit teniszben lehetséges, számukra már minden jutalomjáték, amitől csak még jobban fut a szekerük. Az egypetéjű ikreknek a szüleik megtiltották,  hogy összemérjék a tudásukat a pályán, viszont tökéletesen kiegészítik egymást: az egyikük jobb-, a másik balkezes, Mike az angol, Bob a matekleckét másolta, és mindig kiálltak egymásért. Ilyen lehet az ideális házasság.

Feleannyit sem beszélnek a Bryan testvérekről, mint Roger Federerről vagy Novak Djokovicról, noha a két amerikai, Bob és Mike a tenisztörténet legsikeresebb párosává nőtte ki magát.

Az egypetéjű ikrek mind a négy Grand Slam-tornán címvédők szombat óta, mikor 3:6, 6:3, 6:4, 6:4-re legyőzték a Marcelo Melo, Ivan Dodig kettőst a wimbledoni döntőben. Az Open-korszak történetében még egy férfi páros sem birtokolta egyszerre az összes GS-címet, hab a tortán, hogy a kaliforniai testvérek a jelenlegi olimpiai bajnokok is.

Mike és Bob Bryan ünnepel Wimbledonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

Bryanék összesen 91 tornát nyertek, 15 GS-t, az egyetlen küldetésük a Ken McGregor, Frank Sedgman páros rekordjának megdöntése lehet: az ausztrálok még az Open-éra előtt, 1951 és '52 közt zsinórban hét GS-győzelmet arattak.

Talán ötvenévesen is itt leszünk

Pedig a szombati döntőt idegesen kezdték, az első öt gémet elbukták, majd az első szettet is. Aztán viszont bíztak az erejükben, és nem is akadt gondjuk a folytatásban.

"Nem hiszem, hogy bármi olyan édes lehet, mint az olimpiai arany, ez a cím inkább afféle díszszalag a karrierünk köré. Nem is álmodtunk ilyen pályafutásról" - közölte Mike, majd Bob vette át a szót: "Ez messze a legjobb periódusa a pályafutásunknak. Hosszú időbe telik összecsiszolódnia egy párosnak, nekünk mostanra sikerült. Mindaddig folytatnánk, amíg örömünk telik a játékban, talán ötvenéves korunkban is itt látnak majd minket."

Most még csak 35 évesek a testvérek, de máris a legtöbb meccset, tornát és GS-t nyerték a párosok történetében. Wimbledonban még a show-nak is jutott hely, az elődöntőben Bob az ütőjét eldobva szerzett pontot, amely csak azért volt érvényes, mert az ütő még épp hozzáért az ujjához.


Bryanék Kaliforniában születtek, a szüleik is teniszeztek, anyjuk, Kathy négyszer indult Wimbledonban, és a mai napig is tanítja a sportágat. Bob és Mike szinte már hatévesen U10-es tornát nyertek párosban, juniorként végül több mint száz tornagyőzelemig jutottak.

Szüleik ugyanakkor már a kezdetektől megtiltották, hogy egymás ellen játsszanak, ha egy-egy tornán összesorsolták őket, felváltva visszaléptek a meccstől. Sokat nem is próbálkoztak egyesben, bár Bob 1998-ban triplázott az egyetemi bajnokságban, győzött egyesben, párosban (Mike-kal, természetesen), valamint a Stanford University csapatával is.

Az egyetemre teljes körű teniszösztöndíjjal járó ikrek 1998-ban kezdték a profi karrierjüket, két kisebb, Challenger tornát már abban az évben megnyertek, ám az áttörésre 2001-ig kellett várniuk, amikor már nagyobb, ATP-tornát is nyertek, elődöntőztek Wimbledonban, az évet hetedikként zárták a páros világranglistán.

A Bryanék védjegyévé vált mellkasos ünneplés 1:08-nál:


2003-ban aztán szettveszteség nélkül megnyerték a Roland Garrost, ezt azóta 14 Grand Slam-siker követte. Közben az egyéni játék teljesen háttérbe szorult: profi pályafutása eddigi 15 évében Bob összesen 61, míg Mike csupán 16 meccset játszott egyesben. Egymás elleni mérlegük 0-0, a szülői intelem felnőttként is hat.

Egymás leckéjét másolták

Bryanék zenerajongók, saját bandájuk is van, amely még kisebb turnékra is vállalkozik. Mike dobol és időnként gitározik, Bob a billentyűs, apjuk, Wayne gitározik. Alkalmanként teniszező barátaik is csatlakoznak, többek közt Andy Roddick és Mardy Fish. 1995-ben még a Central Parkban is felléptek a US Open előtt, három éve pedig a Making Music magazin címlapjára kerültek.

Szinte magától értetődő, hogy az egypetéjű ikrek közt az átlagosnál jobb az összhang. "Ez visszavezethető a méhen belüli tényezőkre, ugyanis az ikrek már ott is kommunikálnak egymással: egy olasz vizsgálat nemrég kimutatta, hogy másképp érnek egymáshoz, mint a méh falához" - mondta a magyarországi ikerkutatást végző dr. Tárnoki Ádám. "Aztán a nevelés, a családi környezet is komoly szerepet játszik az összhangban. Azokban az ikrekben, akiket nem választanak szét, megmarad a képesség, hogy jobban segítsék egymást. Az úgynevezett párhuzamos teljesítményelérés jellemző az egypetéjű ikrekre, tehát segítik, húzzák egymást előre."

Mike és Bob tökéletes szimmetriában Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mégsem mindenben egyformák, árulja el Mike: "Azért vannak köztünk különbségek. Bob inkább a jobb agyféltekéjét használja, művész alkat, szeret zenélni és festeni. Sokszor lemásoltam az angolleckéjét, ő viszont lemásolta a matekleckémet, mert én rendszerezőbb vagyok és jobb matekos."

A pályán is inkább kiegészítik egymást: a balkezes Bob jobban szervál, a jobbkezes Mike jobban fogad. Mintha a tükörképei lennének egymásnak. "Valóban tükörkép ikreknek hívják, amikor későn, a kilencedik-tizenkettedik nap körül válik szét a megtermékenyített petesejt" - mondja Tárnoki. "Náluk fordul elő egy ilyen aszimmetria, még a hajforgóik is ellentétes irányba forognak, illetve az ujjlenyomatuk is tükörszimmetrikus. Ez nem olyan gyakori, az ikrek nagyjából tíz-tizenöt százalékára jellemző."

Ha viszont az egyikük reál, a másik humán érdeklődésű, az egyikük bal-, a másik jobbkezes, akkor nem is annyira nyilvánvaló, hogy mindkettőjükből kiemelkedő sportoló lett.

"A genetika mellett a környezeti tényezőket is figyelembe kell venni, mivel közel száz százalékban azonos a génállományuk, de például az izomerő csak mérsékelt, negyven-hetven százalékos örökletességet mutat, míg az aerob mozgás harminc-kilencven százalékost" - fejtegeti Tárnoki, akinek szintén orvos az ikertestvére. "Mérsékelten az örökletesség, mérsékelten a környezeti hatás lehet az oka, ha mindketten jó sportolók lesznek."

Tárnoki Ádám és Dávid, az ikerkutatást végző ikrek Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Márpedig Bryanéknél a környezeti hatás adott volt, és a törődésnek meg is lett a gyümölcse: "Ha el is vesztik a türelmüket, nem tart soká" - árulta el az anyjuk. "Mikor Wayne vagy én dühösek vagyunk valamelyikükre, a másik mindig kiáll érte. Nagyon hűséges testvérek, remekül példázzák, milyennek kellene lennie egy házasságnak."

Dió, cseresznye, tejszínhab

Tárnoki Ádám nem tartja szokatlannak ezt az összhangot: "Mi is ismerünk a Magyar Ikerregiszteren belül párokat, akik ennyire ragaszkodnak egymáshoz. Iskolás korban érdemes lehet különválasztani, egy iskolába, de más osztályba járatni őket, hogy az egyéni személyiségük kifejlődjön. Mi a testvéremmel, Dáviddal ugyanakkor egy osztályba jártunk, de ez nem vált kárunkra, inkább a párhuzamos fejlődést segítette."

Az viszont előfordulhat, hogy ha az egyiküknek rossz a hangulata, lehúzza a másik teljesítményét is, Tárnoki szerint a közelmúltban egy angol kutatás is alátámasztotta, hogy az ikrek ráhangolódnak egymás lelkiállapotára.

Bryanék esete viszont még annyiban is az ideális házasságot idézi, hogy nincs min civakodniuk, már mindent elértek, csak élvezik a játékot, Bob szerint ezért is megy most olyan jól.

"Úgy érezzük, most már minden bónusz. Adunk diót, cseresznyét, tejszínhabot az eddig is nagyszerű karrierünkhöz. Már pár éve is azt mondtuk: ha ma visszavonulnánk, már akkor is teljes lenne minden. Megyünk, és jól érezzük magunkat, történjen bármi is."

Névjegyek

Bob Bryan balkezes, Mike Bryan jobbkezes
Születtek: 1978. április 29., Camarillo, Kalifornia
Jelenleg Floridában élnek, Bob a Sunny Isles Beachen, Mike Wesley Chapelen
Bob 193 centi, 87 kiló, Mike 190 centi, 87 kiló
Egyesben 2001 óta nem indultak Grand Slamen

GS-győzelmek párosban:
Australian Open: 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2013
Roland Garros: 2003, 2013
Wimbledon: 2006, 2011, 2013
US Open: 2005, 2008, 2010, 2012
Eddigi összkeresetük: Bob 10,6 millió dollár, Mike 10,4 millió