Vágólapra másolva!
Cseh László a harmadik legjobb idővel lépett az elődöntőbe barcelonai vizes világbajnokság péntek délelőtti selejtezőjén száz pillangón. Takács Krisztián sikerrel vette az 50 gyors selejtezőjét, női 200 háton Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is továbbjutott. Kapás Boglárka jó eredménnyel jutott be a 800 gyors döntőjébe.

A pénteken első magyarként úszó Takács az utolsó futamban kapott helyet 50 gyorson, és 22,01 másodperccel a harmadik lett. A legutóbbi vb-n hatodik helyezett úszó holtversenyben a nyolcadik helyen kvalifikálta magát az esti elődöntőbe.

100 pillangón Cseh László megnyerte futamát, és 51,89 másodperccel csak tizenkét századra maradt el a tavalyi országos csúcsától. A 200 pillangón Barcelonában vb-aranyat nyerő dél-afrikai Chad Le Close egy századdal úszott jobbat Csehnél, a legjobb időt az orosz Jevgenyij Korotiskin úszta (51,55), így a magyar úszó harmadikként lépett elődöntőbe.

"Ez most jól ment, jól is éreztem magam, ilyen az, amikor nem félek" - mondta Cseh. "Az időnek is nagyon örülök, de nem akarom elkiabálni, már csak azért sem, mert még nem vagyok annyira gyors, mint a sprinterek."

Ugyanebben a számban Pulai Bence a 24. helyen végzett, így nem jutott tovább. "Nem sikerült, s nem tudom, hogy miért nem. Azt hittem, jobb leszek, de hát ez már egy ilyen év" - nyilatkozta Pulai.

Női 200 háton Hosszú Katinka 2:08,93 perccel majdnem egy másodpercet javított az egyéni csúcsán, és negyedik lett a futamában, akárcsak Verrasztó Evelyn a satátjában 2:10,86-tal.

Mindkét magyar ideje elég volt a továbbjutáshoz, Hosszú az ötödik, Verrasztó a tizenkettedik helyen lépett a legjobb 16 közé. A vb-n már négy aranyéremnél tartó amerikai Missy Franklin érte el a legjobb időt 2:07,57-tel.

"Nagyon örülök az új egyéni csúcsomnak" - mondta a Barcelonában 200 méter vegyesen világbajnok, 200 m pillangón pedig bronzérmes Hosszú. "Úgy érzem, sőt biztos vagyok benne, hogy még maradt is tartalék estére." Verrasztó átkozottul nehéz úszásról beszélt. "Még most is ég a tüdőm. Kettő tízen belül akartam úszni, de végül is a fontosabb az, hogy ott vagyok a tizenhat között. Este megpróbálok még gyorsabb lenni."

A női 800 gyors mezőnyében Kapás Boglárka a harmadik futamban szerepelt, és fölényesen nyert 8:25,26 perccel, ami eddigi legjobb délelőtti ideje. Összesítésben az ötödik helyen jutott be a szombati döntőbe, az amerikai Katie Ledecky 8:20,65-tel volt a leggyorsabb.

"Meg akartam nyerni a futamomat, már csak azért is, mert az enyém volt a leggyengébb, tehát nagyon kellett a megfelelő iram, s a jó idő a továbbjutáshoz" - összegzett Kapás. "Bár elfáradtam, elégedett is vagyok, mert ennél Londonban, amikor olimpiai hatodik lettem, bő egy másodperccel úsztam csak jobbat. Holnap este ennek az időnek a megjavítása, tehát új országos csúcs a cél."