Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak ugyan az aranyérem nem jött össze, de megpróbál örülni a bronzéremnek is, hiszen a budapesti világbajnokságon, hazai közönség előtt szerezte. Az infarktus közeli elődöntő után a magyar kardozó azt mondta, ellenfele egy lépéssel előtte járt, és tökéletesen felkészült a hibáiból.

Bár a vívóversenyeken általában a legjobb nyolc között kezdődnek az igazi izgalmak, már a főtábla első fordulójában, a 64 között is elképesztően magával ragadó élményt jelent élőben nézni a csörtéket. Egyszerre nyolc páston suhognak a pengék, valaki folyamatosan ordibál a vélt vagy valós találatot ünnepelve, a nézők pedig igyekeznek úgy vonulni a lelátón, hogy mindig közelről láthassák a kedvencüket.

A magyar szurkolók szerda délután három kardozónak is szoríthattak, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron mellett Gémesi Csanád és Szatmári András is ott volt a legjobb hatvannégyben. A Syma-csarnok nézőterén ekkor még bőven volt üres szék, de jó volt látni, hogy igazi családi programot jelentett az esemény, mert gyerekes családok és rengeteg fiatal döntött úgy, hogy a hőségriadó elől nem a vízpartra, hanem a kellemes klímájú csarnokba menekül.

Szatmári András a kanadai Joseph Polossifakis ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első fordulóban mindhárom magyar induló tett róla, hogy hosszan ünnepelje őket a közönség, a sort Gémesi nyitotta, aki nagyon simán, 15-6-ra győzte le az amerikai Aleksander Ochockit, majd őt követte Szatmári, aki szorosabb meccset vívott ugyan a kanadai Joseph Polossifakisszal, de a 15-11-es sikere így is meggyőző volt.

"Ez 15-5 lesz" - hangzott el a lelátón Szilágyi asszója előtt, és a jóslat majdnem bejött, a spanyol Sergio Escudero ugyanis csak hat találatot tudott csinálni a Vasas klasszisa ellen. Escudero többször is széttart karral nézte kérdőn az edzőjét egy-egy Szilágyi-tus után, de hiába próbálkozott, esélytelen volt. "A tanár úr gyorsan végzett" - állapította meg egy fiatal drukker az olimpiai bajnok győzelme után, így a 32 között is teljes létszámban folytatta a magyar trió.

Három magyar a nyolc között

A második kör előtt a csarnokban leoltották a villanyt, és csak a négy pástot világították meg, amely olyan hangulatot kölcsönzött az asszóknak, mintha egy színházi előadást figyelnénk. Gémesit nem zavarta a rivaldafény, és az sem, hogy az amerikai Homer nagyon szívósan küzdött, sőt, még ápolással is megpróbálta kizökkenteni a gödöllői vívót, aki hatalmas üvöltéssel nyugtázta, amikor bevitte a tizenötödik találatot

A selejtezőből csak ki-ki meccsen továbbjutó Szatmári a fehérorosz Lihacseuszkij elleni 9-7-ig remekül vívott, aztán hirtelen csönd lett a csarnokban, amikor a bokájához kapott. Szerencsére nem volt nagyobb baj, de ellenfele 9-9-nél utolérte, a végén azonban ő volt kénytelen gratulálni Szatmárinak, aki 15-13-mal lett nyolcaddöntős. Szatmárival egy időben ment Szilágyi Áron meccse, de ott szerencsére kevesebb volt az izgalom, az olimpiai bajnok 15-10-re tudta le a román Galatanu elleni meccset.

Nagy meglepetésre nem jutott be a legjobb 16 közé a világranglista-vezető olasz Occhiuzzi - őt verte Szilágyi a londoni döntőben -, aki úgy kapott ki a grúz Bazadze ellen, hogy 14-14 után nagyjából öt percet kellett várni a mindent eldöntő tusra, addig csak együttes találatok születtek. Majdnem ugyanígy járt egy másik olasz, a 2004-ben az olimpiai aranyat Nemcsik Zsoltot legyőzésével elnyerő Montano, aki nagy hátrányból támadt fel a spanyol Casares ellen.

Szilágyi a spanyol Sergio Escuderót is legyőzte Forrás: MTI/Földi Imre

Szilágyi éppen Montanóval találkozott a nyolc közé jutásért, és bár az olasz most is elővette szokásos reklamálós stílusát - kétszer be is jött neki, mert az elsőre együttesnek ítélt találatot végül neki adták -, nem tudta kizökkenteni a Londonhoz hasonlóan most is hideg fejjel, de precíz kézzel vívó magyart. Gyakran lehet olvasni, hogy a hazai pálya inkább teher a versenyzőknek, nos, kardvívóink úgy tűnt, inkább szárnyat adott a több mint négyezer drukker szurkolása, mert Szatmári és Gémesi is óriásit nyújtott a nyolcaddöntőben.

Szatmári 1-5-re és 4-9-re is állt a román Badea ellen, de innen is vissza tudott jönni, 10-9-nél már ő vezetett, és végül két tussal győzött. Gémesi egy ideig csak üldözte a fehérorosz Bujkevicset, meg is jegyezte az egyik újságíró, hogy lehet, most jön a game over. Végül nem lett igaza, Gémesi 10-10-nél utolérte ellenfelét, onnantól pedig eksztázisban adta egymás után a találatokat.

Hanyatt vágódás a negyeddöntőben

Így aztán a legszebb álmaink váltak valóra, és a nyolc között három magyar várhatta a folytatást, ráadásul biztos volt, hogy a négy közé is jut belőlük, mert Szilágyi és Gémesi egymás ellen vívott. Amikor Gémesi 4-3-ra vezetett, még a meglepetés is a levegőben volt, aztán az olimpiai bajnok állva hagyta az ellenfelét, és zsinórban hat találatot is bevitt, innen pedig nem is engedte ki a kezéből a győzelmet.

Közben egy másik páston a nap legviccesebb jelenetét láthattuk, amikor az orosz Resetnyikov és a német Hartung csatájában 14-14 után a mindent eldöntő tus után mindkét vívó egyszerre dobta hanyatt magát, mintha összebeszéltek volna. Végül az orosz kelhetett fel boldogabban a földről, neki adták ugyanis a találatot, így bejutott az elődöntőbe.

Szilágyi Áron Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szatmári is egy orosszal, a világranglista-3. Kovaljovval vívott, aki sokáig uralta az asszót, 4-1-re és 11-8-ra is vezetett, a 20 éves magyar azonban nem adta fel, és 14-13-nál már ő volt közelebb az elődöntőhöz. A vívásban az a szép vagy épp az idegesítő, hogy hiába látja egy csarnoknyi ember úgy, hogy ki talált először, ha a zsűri elnöke máshogy ítéli, akkor marad a szentségelés. Így aztán hiába ugrott fel a helyéről a közönség nagy része örömittasan, 14-14-nél a bíró Kovaljov javára ítélt, a csarnokban komoly létszámban megjelenő és jelentős hangerővel bíró orosz tábor nagy örömére.

Négyezer ember sóhaja is segített

A nagy darálás után lehetett egyet szusszanni, az érmekről döntő meccsek előtt tartották a vébé megnyitóját, amelynek leglátványosabb része az az animáció volt, amelyben csak két kéz látszott, ahogy homokba rajzol különböző vívó figurákat. A két nőitőr-elődöntő miatt alaposan megcsúszott az előre tervezett program, a közönség udvariasan megtapsolta az olasz Errigót és a német Golubytskyit, de igazából mindenki Szilágyi meccsét várta már.

Azt tudni lehetett, hogy a döntőben biztos lesz orosz, mivel Resetnyikov nagyon simán győzött a román Dolniceanu ellen, Szilágyi így azért is küzdött, hogy ne két orosz döntse el egymás között az arany sorsát. Az már az elején látszott, hogy ez nem lesz olyan sima, mint a londoni elődöntő, Kovaljov 3-1-re is vezetett, de Szilágyi 5-3-ra fordított, igaz, az orosz nem hagyta lerázni magát. A feszültséget szinte vágni lehetett a csarnokban, négyezer ember egyszerre sóhajtott fel, amikor Szilágyi ki tudta védeni Kovaljov támadását, majd jöhetett a felszabadult diadalüvöltés, ha sikerült bevinni a találatot.

Szilágyi végül bronzérmes lett Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyperces szünetre még Szilágyi vonult 8-7-es előnnyel, de 12-10-re és 13-11 már Kovaljov vezetett, majd 14-14-nél mindkettőjüknek "meccslabdája" volt. "Azt hiszem, előkeresem a szívorvosom számát" - mondta egy magyar szurkoló, érzékeltetve, milyen izgalmakat hordozott magában a meccs, és a happy end sajnos elmaradt, Kovaljové volt az utolsó találat, így Szilágyinak maradt a bronzérem.

"Az az igazság, hogy az ellenfelem a hibáimból készült fel, és bár mi is kielemeztük őt a mesteremmel, ő egy lépéssel előrébb járt, és ez döntött a javára. Én nem készültem fel annyira a saját hibáimból, mint az övéiből. Próbáltam megtalálni önmagam, ami a végére sikerült, tudtam, hogy nem szabad egyeneset vágni, mert azt ki fogja védeni, és azt is, hogy korábban kell indulni, és akkor enyém lehet a támadás. 14-14-nél megpróbáltam meglepőt húzni, nem volt jó gondolat, nem jött be. A hazai közönség sokat jelentett, éreztem a támogatást, ami fontos volt, mert nehéz nap volt, legyőztem egy olimpiai bajnokot, az olasz Aldo Montanót, illetve vívtam a csapattársammal, Gémesi Csanáddal, ami szintén különleges volt, hiszen jól ismerjük egymást. Az arany ugyan nem jött össze, de van egy vb-bronzom, aminek örülnöm kell, örülni is fogok szerintem" - nyilatkozta Szilágyi.

A szerdai döntők eredményei

Női tőr, elődöntő:
Golubytsky - Di Francisca 13-12
Errigo - Deriglazova 15-11
döntő:
Errigo - Golubytsky 15-8

A végeredmény:

1. Arianna Errigo
2. Carolin Golubitsky
3. Elisa Di Francisca és Inna Deriglazova
...13. Mohamed Aida
...16. Knapek Edina
...27. Varga Katalin
...41. Varga Gabriella

Férfi kard, elődöntő:
Resetnyikov - Dolniceanu 15-10
Kovaljov - Szilágyi 15-14
döntő:
Resetnyikov - Kovaljov 15-13

A végeredmény:
1. Venjamin Resetnyikov
2. Nyikolaj Kovaljov
3. Tiberiu Dolniceanu és Szilágyi Áron
...7. Gémesi Csanád
8. Szatmári András
...72. Iliász Nikolász