Vágólapra másolva!
Szász Emese minimális különbséggel (14-13) kikapott az észt Julija Beljajevától a budapesti vívóvébé elődöntőjében, így a magyar párbajtőröző bronzérmet nyert.

A 2010-ben vb-ezüst-, 2006-ban pedig vb-bronzérmes Szász Emese ellenfele a legjobb 16 között Irina Embrich, az idei Eb-n csapatban győztes észt válogatott tagja volt, aki 2006-ban Szászt megelőzve, az aranyérmes Nagy Tímea mögött másodikként végzett.

Ezúttal a magyar párbajtőröző irányított, Embrich nem tudta a rá jellemző türelmes vívást bemutatni, mert 5-5 után gyorsan 9-5-ös hátrányba került. Szásznak továbbra is pontosak voltak a lerohanó támadásai, de védés-visszaszúrásból is több tust adott, végül öt találatnyi különbséggel győzött.

A négy közé jutásért aztán az orosz Jana Zvereva volt az ellenfele Kulcsár Győző tanítványának. A mérkőzés csak 2-2-ig volt szoros, onnantól kezdve végig a változatos akciókat - lábra szúrást, lerohanást, védés-visszaszúrást - bemutató Szásznál volt az előny. Az orosz vívó egy idő után elbizonytalanodott, egyszerűen nem tudta, mire készüljön. 10-4-re, 11-5-re és 12-6-ra is vezetett Szász, 13-7 után pedig még tovább nőtt a különbség, mert csak ő ért el - továbbra is szebbnél szebb - tusokat.

Szász pazar formában vívott egész nap, az elődöntőben minimális különbséggel kapott ki Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Magabiztosnak éreztem magam, tudtam, hogy mit akarok csinálni, és szerencsére be is jöttek az elképzeléseim" - nyilatkozott Szász a negyeddöntő után, majd láthatóan felszabadultan megköszönte a közönségnek a biztatást, és levonult a pástról.

Az elődöntőben a világranglistán éllovas román Ana Maria Branzát nagy küzdelemben legyőző észt Julija Beljajeva volt az ellenfele, akiről azt mondta Szász, hogy régen vívott vele legutóbb, de akkor sikerült nyernie.

A Beljajeva elleni asszója kiegyenlített volt, többnyire Szász vezetett, de az észtnél is volt az előny. A végjátékhoz közeledve Beljajeva 13-11-re elhúzott, innen még visszakapaszkodott a magyar párbajtőröző, de az utolsó tust - már a ráadásban - az észt adta, így Szász az idei Eb-n kiharcolt harmadik helye mellé egy vb-bronzot is nyert.

Értékelését azzal kezdte, hogy a sikertelen olimpia után nagyon mélyről jött vissza. A csütörtöki elődöntőre áttérve pedig azt mondta, többet kellett volna támadnia, illetve bátrabban erőltetnie saját vívását.

"Volt már világbajnokságon ezüst- és bronzérmem egyéniben, reméltem, hogy most teljessé válik a kollekció" - jelentette ki. "Úgy látszik, még várni kell az aranyra. Ennek a bronznak egyszer biztosan örülni fogok. Most az adja meg a fényét, hogy az Eb után vb-n is összejött, ilyen pedig még nem volt, hogy egy évben mindkét világversenyen dobogóra állhattam."

Arra a felvetésre, hogy miért nem vívták ki a rendelkezésre álló időt, úgy válaszolt: már mindketten azon gondolkoztak, hogy mit fognak csinálni a ráadásban.

A SYMA Csarnok lelátóján a hónap végi világbajnokságukra készülő öttusázók is ott voltak, akik Tatáról utaztak a vb helyszínére, hogy szurkoljanak a párbajtőrözőknek.

Eredmények:
a 64 között:
Révész Julianna - Emma Samuelsson (svéd) 15-12
Szász Emese - Saskia Loretta van Erven Garcia (kolumbiai) 15-5

a 32 között:
Szász - Tatyjana Andrjusina (orosz) 15-9
Joanna Guy (kanadai) - Révész 12-11

a 16 között:
Szász - Irina Embrich (észt) 15-10

a 8 között:
Szász - Jana Zvereva (orosz) 15-7

elődöntő:
Julija Beljajeva - Szász 14-13
Szivkova - Heidemann 15-9

döntő:
Beljajeva - Szivkova 15-14

A végeredmény: 1. Julija Beljajeva, 2. Anna Szivkova, 3. Szász Emese és Britta Heidemann,... 22. Révész Julianna,... 73. Budai Dorina,... 94. Antal Edina.

A férfiaknál is észt siker

A 2010-ben vb-aranyérmes észt Nikolai Novosjolov nyerte a férfi párbajtőrözők versenyét. A legjobb magyar, Boczkó Gábor ötödik lett a vb legnagyobb, 216 fős mezőnyében. Rédli András, akit Boczkó állított meg, a 13., míg Imre Géza a 30., Szényi Péter pedig a 38. helyen végzett.

A végeredmény: 1. Nikolai Novosjolov, 2. Rubén Limardo Gascon, 3. Fabian Kauter és Pavel Szuhov, 5. Boczkó Gábor, ...13. Rédli András, ...30. Imre Géza, ...38. Szényi Péter

Továbbra is érem nélkül a kerekes székes csapat

A szerdai naphoz hasonlóan csütörtökön sem szereztek érmet a magyarok a budapesti kerekesszékes világbajnokságon.

A párbajtőrözők versenyében az A sérültségi kategóriában a címvédő, paralimpiai ezüstérmes Krajnyák Zsuzsanna a 6., Juhász Veronika a 13., Jurák Andrea a 25. helyen végzett. A B kategóriában Dani Gyöngyi 9. lett.

A férfi párbajtőrözőknél csak az A kategóriában voltak érdekeltek a házigazdák: itt Juhász Tamás a 11., Mató Gyula a 20., Döme István pedig a 26. helyen zárta a vb-t. Pénteken a női kardozók és a férfi tőrözők versenyeit rendezik.