Vágólapra másolva!
Bajban van a tenisztörténet egyik legnagyobb alakja, Roger Federer. A svájci klasszis a napokban múlt 32, még nem matuzsálem, de idén eddig csak egyetlen tornát nyert, kínos vereségből viszont annál több jutott neki. Új ütőt próbált ki, majd visszanyúlt a régihez, elszállt az önbizalma, de most úgy érzi, ismét jó úton jár. Mire lehet képes a US Openen?

"Felteszel az ellenfelednek egy kérdést. Ha nem tud rá válaszolni, ismételd meg a kérdést!" - idézte Mats Wilander sajátos teniszdefinícióját Joel Drucker, amerikai szakíró.

Roger Federer az elmúlt egy évben sűrűn felidézhette a hétszeres Grand Slam-győztes tanácsát. Csakhogy míg eleinte ő kérdezett, az utóbbi hetekben neki kellene válaszolnia. Bő egy éve, a wimbledoni győzelme után még a világelsőséget is visszavette, azóta viszont egyre romlanak az eredményei.

Idén csak a júniusi hallei tornát nyerte meg, miközben folyamatosan csúszott vissza a ranglistán: másodikként kezdte az évet, áprilisban harmadik, júliusban ötödik, augusztusban hetedik lett. Még rosszabb a meglepő vereségek elszaporodása. Wimbledonban címvédőként már a második körben kiejtette a ranglistán 116. Szergij Sztahovszkij, Hamburgban a 114. Federico Delbonis állította meg az elődöntőben, Gstaadban pedig a második fordulóban búcsúztatta az akkor 55. Daniel Brands. A három vereség egy hónapon belül jött.

Évtizedes mélyponton

A jobbhoz szokott rajongók egyre kerekedő szemmel böngészhették a statisztikákat: Sztahovszkij olyan korán ejtette ki egy GS-ről, mint 2003 óta senki. Most hétfőtől már csak hetedik a ranglistán, ez a legrosszabb helyezése 2002 óta. Utoljára 2001-et zárta egyetlen tornagyőzelemmel, 2002-ben hármat nyert, azóta minden évben legalább négyet.

Federer-szurkolók Wimbledonban Forrás: AFP/Carl Court

Nem is nézi tétlenül a fejleményeket, Wimbledon után új, nagyobb fejű ütőt próbált ki, de a fenti csúfos vereségek után visszatért a régihez.

"Mostantól a régi ütőmet használom a US Openig, csak utána kezdek majd ismét kísérletezni, mikor megint több időm lesz" - árulta el Cincinnatiben. "Úgy érzem, le kell egyszerűsítenem mindent, és azzal kell játszanom, amit a legjobban ismerek."

Azóta mérföldkőhöz érkezett, augusztus nyolcadikán betöltötte a 32. évét, márpedig az elmúlt negyven évben csak egyetlen, ennél idősebb teniszező nyert Grand Slamet: Andre Agassi a 2003-as Australian Opent. "Nem mondanám, hogy Federer élete fenekestül felfordult, de talán most támadhatnak a legerősebb kétségei" - fogalmazott az 1999-es US Open döntőse, Todd Martin.

Tony Trabert ellenben Pete Samprasszel példálózott: "Az utolsó éveiben mindenkitől kikapott, aztán nyert még egy US Opent."

Forrás: AFP/Martin Bureau

A külvilág nézegethet eredményeket, statisztikákat, tendenciákat, összehasonlíthat bárkit bárkivel, azt viszont csak Federer tudhatja, mit érez pontosan játék közben, mennyire súlyosak a hátfájdalmai, milyen a fiatal, sikerre éhes ellenfelekkel küzdeni. Csak az biztos, hogy Federer immár közelebb van a pályafutása végéhez, mint a legszebb korszakához.

Készen áll-e a US Openre?

Közeleg az év utolsó GS-tornája is, amelyre - miután Montrealt kihagyta - egyetlen keménypályás versenyen készült. Cincinnatiben nyert két meccset, majd kikapott Rafael Nadaltól, de legalább az utóbbi csatáiknál jóval kevésbé egyoldalú meccsen, az első szettet megnyerve.

"Határozottan többet adott ez a hét, mint az előző három hónap. Ez szépen ráhangol New Yorkra. Talán ma nyerhettem volna, ki tudja, de az agyam máris azon jár, hogy mit csinálok majd holnap, holnapután és azután" - összegzett a svájci, aki Nadal meccspontjánál nagyvonalúan nem kért challenge-et, noha a sólyomszem később azt mutatta, kint volt a labda.

A felemásan sikerült cincinatti tornán Forrás: AFP/Getty/Matthew Stockman

Kérdés, ez a három meccs ad-e elég önbizalmat neki a testileg és lelkileg egyaránt rendkívül megerőltető US Openre. Ez az év utolsó GS-versenye, az utolsó esély egy kiugró sikerre, 2008-ban éppen itt mentette meg az idényét Federer, addig ugyanis nem nyert Grand Slamet.

Szintén mellette szól, hogy zsinórban ötször nyert New Yorkban, mindig mással, a legnagyobbakkal (Lleyton Hewitt, Agassi, Andy Roddick, Novak Djokovic, Andy Murray) döntőzve.

Oda a kétség

"Korábban kételkedtem magamban" - árulta el Federer a hónap elején. "Most tudom, mit kell tennem, tehát legalább tudom, hol tartok. Minden meccs újabb infókat ad arról, hogy jó úton haladok-e. Erősen hiszem, hogy minden rendben, csak nyugodtnak kell maradnom. Magamat sem akarom túlzottan nyomasztani, inkább élvezem a teniszt."

Forrás: AFP/Martin Bureau

Ilyen tehetséggel megáldva felesleges is volna nyomasztania magát - elég, ha választ talál bizonyos kérdésekre, ahogy Wilander is javasolta.