Vágólapra másolva!
Kezdetét veszi a magyar kajak-kenusport strukturális átalakítása, a szövetség weboldalán már pályázni lehet az újonnan létrehozott szakmai igazgatói posztra. A szövetségi kapitányi pozíció megszűnik, a londoni sikerkapitány, Storcz Botond pedig nem pályázik az új vezetői tisztségre.

Mi a baj a nem bratyizós kapitánnyal?

A Kajakkenusport.hu-ról letölthető pályázati ismertető szerint az új szakmai igazgató feladata és hatásköre lesz többek között "a teljes kajak-kenu sportág működésének, fejlesztésének a tervezése, koncepciók kidolgozása, a végrehajtásuk irányítása", és az új vezető maga dönthet arról, hogy az egyes szakágak élére kiket nevez ki.

A magyar kajak-kenu Londonban három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, amivel a legeredményesebb olimpiai sportág lett. Storcz Botond a siker ellenére az olimpia után csak fél évre kapott szerződést, majd annak lejárta után - március végén - újabb fél évre.

Storcz Botond kapitányi szerződése a vb után lejár Forrás: MTI/Kovács Tamás

Úgy tudjuk, a kapitány - akinek a szerdától vasárnapig tartó kajak-kenu vb után egy hónappal jár le a szerződése - nem fog pályázni a szakmai igazgatói posztra.

A kapitány júniusban az Origónak azt mondta, még nem készül a civil életre: "Én kajak-kenuban gondolkodom, a kérdés, mennyire gondolkodnak a szövetségben is ebben. Szeretném minél hamarabb ismerni az új rendszert, és abban elhelyezni magam."

Hogy erre sor kerülhet-e, az már nem csak Storczon, hanem az új szakmai igazgatón is múlik, aki akár az egykori háromszoros olimpiai bajnokot is felkérheti szövetségi edzőnek.

Storcz addig is mindent megtesz, hogy sikeres legyen a kajak-kenusok duisburgi vb-je. A júniusi, portugáliai Európa-bajnokságon szerzett érmek számával (három arany, három ezüst, öt bronz) elégedett volt, de úgy véli, hogy voltak kihagyott ziccerek. "Az Eb-n nem egy, nem kettő számban centiken múltak a kicsit jobb eredmények, de összességében jól szerepeltünk. Remélem, hogy a vb-n - sportnyelven szólva - már nem kifelé fog pattanni a labda a kapufáról, hanem befelé" - mondta a világbajnokság előtti budapesti sajtótájékoztatón.

A vb-n 35 fő képviseli Magyarországot. "Kicsit magas szám, de örülök, hogy ennyien kivívták az eredményeikkel a részvételt. Ebből a bő keretből könnyebb is lesz majd leszűkíteni a riói olimpiára készülő tizenegynéhány fős csapatot. A vb a riói felkészülés első nagy lépcsőfoka, örülnék, ha tízhez közeli éremmel térnénk haza" - fogalmazott Storcz Botond.