Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokság szombati döntőiben, aki ott volt a fináléban, az dobogóra is állt. Kozák Danuta belőtte a hajó orrát, Medveczky Erika mélyről tért vissza a csúcsra, Fazekas-Zur Krisztina nem számított ilyen könnyű győzelemre, Vajda Attila örült a szembeszélnek, Vasbányai Henrikék kétszer robbantottak.

Szédületes éremeső a kajak-kenu-vb-n

"Egy kis olimpiának fogtam fel ezt a versenyt, nekem annyira fontos volt, hogy győzzek" - mondta Kozák Danuta, aki először nyert vb-aranyérmet K-1 500 méteren. A 26 éves versenyző tavaly olimpiát nyert ugyanezen a távon, a júniusi Eb-n második lett Benedek Dalma mögött (a szerb színekben versenyző kajakos a késése miatt nem jutott döntőbe), ám most a világbajnokságon sikerült visszaszereznie az elsőséget.

"Az előfutamok során láttam, hogy Katrin Wagner nagyon jó első 250 métert megy, és gondoltam, hogy most is így lesz, ezért nem ijedtem meg. Próbáltam vele tartani, és az én taktikám most az volt, hogy a táv második felét nyomom meg. Ez sikerült is, amikor aztán lehagytam őt, akkor már nem is foglalkoztam vele, csak saját magammal, belőttem a hajóm orrát, csak azt néztem. Tavaly klubot és edzőt váltottam, nekem kellett ez, hogy talpon tudjak lenni a következő években is."

"Azért sírok, mert örülök" - mondta a könnyeit törölgetve Medveczky Erika, amikor a partra ért a K-1 1000 méteren nyert elsősége után. "Nagyon mélyről kellett visszajönnöm, mert miután 2012-ben az MTK nem adott nekem szerződést, úgy volt, hogy befejezem a kajakozást. Mindenkinek köszönöm, aki hozzásegített ehhez az eredményhez, életem legjobb eredményéhez."

Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina K-2 1000 méteren nyert aranyérmet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szabó Gabriella Fazekas-Zur Krisztinával nyert aranyérmet K-2 1000 m-en. "Mindig is hittük, hogy nyerni fogunk, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire könnyedén. 2007-ben Kozák Danutával egy megnyert versenyt vesztettünk itt el Duisburgban, ez most elégtétel volt amiatt."

Vajda Attila az év talán legszebb meglepetését okozta a magyar szurkolóknak. Sem az olimpián, sem az idei Európa-bajnokságon nem tudott dobogóra állni, szombaton azonban leiskolázta a mezőnyt C-1 1000 méteren. Peking olimpiai bajnoka esélyt sem adott a hazaiak legnagyobb sztárjának, a világbajnokság arcának, Sebastian Brendelnek, egy másik dimenzióban kenuzva védte meg a Szegeden 2011-ben megszerzett világbajnoki címét.

Így ünnepelt Vajda Attila Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ez volt a reváns azért, mert Brendel megvert engem hazai közönség előtt az idei szegedi Világkupán" - nyilatkozta az eredményhirdetés után Vajda, aki két éve Szegeden, hat éve Duisburgban is vb-aranyérmet nyert. "Olyan érzésem volt, mintha 2011-et írnánk. Jól sikerült a felkészülésem, nagyon jó edzéspartnereim voltak Vasbányai Henrik és Mike Robi személyében, és éreztem, hogy jó formában vagyok. A döntőben az volt a taktikám, hogy egy jó rajt után ne engedjem el a többieket, majd a második 500 méter legyen erős. Féltávtól iramból elkezdtem eléjük csúszni, és az is kedvezett, hogy szembeszél fújt. Brendel próbált jönni velem, de tudtam, hogy nem fog tudni megverni. Nagyon jó érzés 2007 után ismét világbajnoknak lenni Duisburgban!"

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert duónak sikerült előbbre lépnie, ugyanis az Eb-n elért második hely után ezúttal mindenkit megelőztek C-2 1000 méteren. "Ugyanazzal a taktikával vágtunk neki a döntőnek, mint az Eb-n, azaz 500-nál és az utolsó 200-nál indítottunk egyet. Hál' istennek bejött" - mondta Vasbányai.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert a dobogó tetején Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mike hozzátette: izgalom nem volt bennük, csak egészséges drukk és várakozás a finálé előtt. "Nagyon magabiztosan versenyeztünk az előcsatározások során, ez önbizalmat adott. Reméljük, vasárnap, 500-on is jók leszünk, ott a dobogót célozzuk meg, bár ez a táv egy kicsit még új, idegen nekünk."

A 2004-es és a 2008-as olimpián győztes, Londonban ezüstérmes Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kettős idén is egy második hellyel bővítette éremgyűjteményét K-2 500 méteren. "Boldog vagyok, mert meg tudtuk csinálni azt, amit elterveztünk. Lehetne ez rosszabb is, persze jobb is. Csalódott semmiképpen nem vagyok" - mondta Janics.

"Százszázalékos pályát mentünk, nem úgy szálltam ki a hajóból, mint az elmúlt versenyeken, hogy valami nem stimmelt" - nyilatkozott Kovács Katalin. "Most úgy hajtottam ki magam, ahogy azt kell, nem hibáztunk. Nagyjából minden klappolt, persze jobban örültem volna, ha hátszél van, ha sikerül nyerni, de örülök a második helynek is."

Kovács Katalin és Janics Natasa az ezüstéremnek is tudott örülni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Olimpia bajnokok képviselték a magyar színeket férfi K-2 1000 méteren is. Dombi Rudolf és Kökény Roland is le tudta győzni önmagát. A páros sokkal jobban teljesített a fináléban, mint a középdöntőben, és harmadik helyet szerzett a pokoli erős párosmezőnyben az idei Európa-bajnok németek és a fehéroroszok mögött. "Bebizonyítottuk, hogy ez továbbra is egy nagyon jó páros" - nyilatkozta Dombi Rudolf a befutás után. "Olimpiát követő évben szerintem ez nagyon jó eredmény, talán az ezüst is meglehetett volna, ha a végén, a szélső pályán nem kapunk rossz vizet egy motorcsónak miatt. Viszont aki ilyenkor nyer, az nem nyer olimpiát" - mondta Dombi. "Így van, altattuk a mezőnyt" - tette hozzá nevetve Kökény Roland.

A férfiak királykategóriájában, K-1 1000 méteren utoljára 16 éve állt magyar versenyző dobogón, akkor Storcz Botond aranyérmet szerzett. A szövetségi kapitány most képletesen átadta a stafétát Dombvári Bencének, aki Ken Wallace mögött 8 ezreddel lemaradva lett bronzérmes. A fiatal kajakos szisztematikus munkával építette fel magát az elmúlt években, úgy lett most dobogós, hogy 2011-ben még nem került a legjobbak közé Szegeden a vb-n. Az aranyérmet a német Max Hoff vehette át. "Nagyon boldog vagyok, sikerült mindent kiadnom magamból. Wallace a mumusom, a Világkupán is ennyivel kaptam ki tőle. Ezzel együtt maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel."

A nagyon fiatal Lakatos Zsanett női kenuban, 200 méteren állhatott dobogóra. "Nagyon örülök a harmadik helyemnek, tudtam, hogy a kanadai, az orosz és a bolgár lánnyal kell majd meccselnem. Jó volt a rajtom, ez sokat segített, mert ezzel szoktak gondjaim lenni. Második éve kenuzom, 18 éves vagyok, úgyhogy remélem, még sok szép siker vár rám."

Vass András szintén bronzérmet nyert, méghozzá a kenunégyessel, 1000 méteren: "Már az edzőtáborban éreztük, hogy bennünk van egy jó eredmény, az edzőnk, Ludasi Robi bá' is azt mondta, hogy egyben vagyunk. Aztán itt a rosszul sikerült előfutam után a középfutam már egy fokkal jobb volt. A döntőben szembeszél volt, tudtuk, hogy a végére tartalékolnunk kell, és az utolsó ötven méteren tudunk feljönni a dobogóra. Boldogok vagyunk, mert nem várta tőlünk senki ezt az eredményt, ráadásul az előttünk lévő döntők mindegyikében volt magyar érem, és így mi sem maradtunk le."