Vágólapra másolva!
A tervezett szíriai légi csapásról kérdezték Novak Djokovicot, a US Openen szereplő teniszezőt, aki 12 évesen átélte Belgrád bombázását.

"Teljes mértékben ellenzem bármiféle fegyver használatát, minden légi csapást vagy rakétatámadást" - jelentette ki Novak Djokovic a US Openen vasárnap este, miután simán továbbjutott Joao Sousa ellen.

A teniszezők ritkán beszélnek politikáról, ám egy újságíró ezúttal kíváncsi volt a szerb világelső véleményére arról, vajon "mi fog történni most?" A kontextusból egyértelmű volt, hogy az Egyesült Államok szíriai beavatkozásáról van szó.

Forrás: AFP/Dennis Van Tine

Djokovic 12 évesen átélte a NATO belgrádi bombázását, amiről most úgy nyilatkozott: "Tudom, hogy semmi jót nem hoz senkinek. Senkinek nem kívánom, hogy megtapasztalja, amit átéltünk azokban az időkben. A háború az emberiség legrosszabb dolga, senki sem nyer igazán."

Slobodan Milosevic etnikai tisztogatása miatt a NATO 78 napig bombázta az akkori jugoszláv fővárost 1999-ben. Djokovic gyerekként nem értette, mi történik, de emlékszik, hogy nem kellett iskolába járnia: "Több mint két hónapon át mindennap teniszeztünk. Egész nap játszottunk, miközben a gépek elhúztak a fejünk felett."

Ana Ivanovic, a korábbi női világelső csak arra emlékszik, hogy az első bombázások idején épp edzése volt. Megjelentek a klubja vezetői, és arra kérték a játékosokat és az edzőket, hogy menjenek haza. "Egy-két hétig nem edzettünk, mert tudtuk, mire számíthatunk."

Djokovic és a barátai igyekztek "élni tovább az életet." Egy-két héttel a bombázások megkezése után "megtettünk mindent, amit akartunk. Hagytuk, hogy az élet döntsön rólunk. Tehetetlenek voltunk, nem irányíthattuk a helyzetet."

Szíriában már több mint hétmillió ember hagyta el otthonát az országban dúló polgárháború kitörése óta. Az országot több mint tíz éve irányító Bassár el-Aszad elnök és rendszere ellen 2011 óta tartó felkelésekben mostanáig már több mint százezer ember vesztette életét a mintegy 22 milliós lélekszámú országban.

Barack Obama amerikai elnök igyekszik meggyőzni a kongresszusi képviselőket a Szíria elleni légi csapás szükségességéről.